Studiile arată că femeile prezintă un risc mai mare de a dezvolta artroză a genunchiului decât bărbații, din cauza factorilor hormonali și diferențelor în structura și biomecanica genunchiului feminin. Mai mult, un rol important în dezvoltarea artrozei genunchiului în cazul femeilor îl poate juca menopauza, întrucât scăderea nivelului de estrogen poate afecta calitatea cartilajului.

Aflăm de la dr. Marius Tihulca, medic specialist Ortopedie-Traumatologie, care sunt metodele de diagnostic și opțiunile de tratament disponibile.

De ce apare artroza genunchiului?

Dr. Marius Tihulca: Artroza genunchiului înseamnă degenerarea cartilajului articular și inflamația consecutivă a țesutului osos și a altor structuri ale articulației. Cu timpul, cartilajul devine subțire și uzat, ceea ce duce la frecarea directă a oaselor între ele. Acest proces poate provoca durere, umflături și limitarea mobilității genunchiului.

Cauzele apariției artrozei sunt de două tipuri, primare și secundare. Cele primare se referă la stresul exercitat asupra cartilajului articular în timpul activităților cotidiene și înaintarea in vârstă. Persoanele supraponderale și cele cu un indice de masă corporală crescut au șanse mai mari de a dezvolta gonartroză.

Cauzele secundare se referă la traumatismele genunchiului ca urmare a unor fracturi, leziuni ligamentare ori meniscale. De asemenea, diformitățile congenitale ale genunchiului sau bolile reumatismale cresc riscul apariției gonartrozei.

Cum arată evoluția artrozei în timp?

Dr. Marius Tihulca: Ei bine, în stadiile incipiente ale bolii, distrugerile de la nivelul cartilajului sunt minime și nu provoacă simptome. Cu timpul, pacienții încep să simtă durere sau discomfort după activitățile fizice mai intense. Articulația se poate edematia și pot apărea limitări ale mobilității.

Când deja vorbim despre stadii mai avansare, pacienții vor resimți dureri intense și vor adopa poziții antalgice ale genunchiului. În plus, problema devine vizibilă pentru că genunchiul pare crescut în volum din cauza lichidului articular.

Care sunt metodele de diagnostic la îndemână?

Dr. Marius Tihulca: Ca în majoritatea patologiilor, și pentru artroza genunchiului sunt necesare un examen clinic și unul imagistic. În urma examinării clinice, medicul poate constata limitarea mobilității articulației și prezenta lichidului articular. De asemenea, pot fi recomandate teste imagistice, cum ar fi radiografiile sau scanările RMN, pentru a obține o imagine mai clară a stării articulației genunchiului.

Cum poate fi tratată artroza și în ce situații se ajunge la operație?

Dr. Marius Tihulca: Pentru început, putem vorbi despre prevenție sau posibile rezvolări în stadii incipiente ale bolii. Spre exemplu, scăderea în greutate și modificarea stilului de viață prin evitarea activităților fizice intense pot fi o soluție la îndemână.

Pacienții pot urma un tratament antiinflamator, programe de fizioterapie și kinetoterapie ori să facă infiltrații cu acid hialuronic sau cu PRP. În cazul tratamentului chirurgical, există trei tipuri de intervenții:

Artroscopia se realizează cu ajutorul unui dispozitiv, artroscop, ce are o camera video de dimensiuni mici care vizualizează interiorul articulației genunchiului. Prin această intervenție se pot rezolva leziuni de menisc și se pot regulariza zone de cartilaj articular.

Osteotomia presupune tăierea osului pentru a realinia oasele membrului inferior și a obține o distribuție uniformă a forțelor la nivelul articulației genunchiului.

Artroplastia reprezintă înlocuirea totală sau parțială a articulatiei genunchiului cu o proteză.

Artroza este cea mai frecventă formă de reumatism. Aproape jumătate dintre adulți prezintă antecedente de simptome de osteoarticulare sau anomalii musculo-scheletice evidențiabile prin examen clinic, iar 10% din populație prezintă, din această cauză, un grad de handicap motor.

Vezi și Suferi de artroză? Ortopedul îți spune ce trebuie să faci

Citește și:

Simptomele artrozei se recunosc ușor. Iată cum afli că suferi de artroză

Metode simple ca să ameliorezi simptomele de artroză