Și pentru că de multe ori, în urma unui consult, primim și o serie de investigații de parcurs, am stat de vorbă cu Biopsia

Este o intervenție de diagnostic, al cărei rol principal este să diferențieze cu certitudine leziunile benigne (necanceroase) de cele maligne (canceroase). În timpul manevrei chirurgicale, nedureroase, se recoltează un fragment din țesutul bolnav sau întreaga leziune pentru a fi supuse apoi examenului histopatologic.

CA 125

Este un marker tumoral al cărui nivel crescut în sânge poate fi întâlnit în afecțiuni benigne – chisturi ovariene, endometrioză, cervicită, uter fibromatos, afecțiuni gastrointestinale, boli autoimune, dar și în afecțiuni maligne localizate la nivelul endometrului, sânului sau tractului gastrointestinal.

Cauterizarea

Este o metodă chirurgicală prin care se urmărește distrugerea anumitor țesuturi. Există trei tipuri de cauterizare: prin căldură sau termocauterizare, cu ajutorul curentului electric, caz în care se numește electrocauterizare, prin frig, criocauterizare, folosind agenți chimici și cu ajutorului laserului.

Cerclajul

Cunoscut și sub denumirea de serclaj sau traheloplastie, acesta este o procedură chirurgicală ce constă în coaserea colului uterin pentru a menține închis canalul cervical pe perioadei de sarcină.

Chiuretajul biopsic

Este intervenția în cadrul căreia, cu ajutorul unei chiurete, mucoasa uterină este răzuită pentru a depista existența celulelor atipice canceroase ori în cazul existenței unor polipi. Probele recoltate sunt apoi trimise către laborator în vederea stabilirii exacte a diagnosticului. Se poate realiza cu anestezie locală sau parțială.

Colposcopia

Cunoscută și sub numele de videocolposcopie, este o metodă rapidă, neinvazivă de diagnostic și tratament, ce presupune folosirea unui sistem optic special pentru a examina peretele vaginal și porțiunea vaginală a colului uterin. Dacă este necesar, medicul ce efectuează colposcopia va preleva o porțiune din țesutul suspectat, de pe col sau de pe canalul cervical, pentru a o trimite la laborator.

Conizația

O intervenție chirurgicală prin care se îndepărtează un fragment în formă de con din partea vizibilă a colului, scopul fiind de a împiedica răspândirea procesului canceros.

Ecografia transvaginală

Fără a fi dureroasă sau iradiantă, ecografia transvaginală este o metodă imagistică de examinare a uterului, ovarelor, colului uterin și vaginului. Se poate efectua oricând de-a lungul ciclului menstrual, dar pentru anumite afecțiuni (chisturi ovariene, polipi endometriali, grosime endometru) medicul va recomanda o anumită perioadă.

Ecografiile 2D, 3D, 4D

Sunt metode imagistice prin care se urmărește evoluția și dezvoltarea fătului și a mediului în care acesta crește, nu sunt invazive și nu au efecte adverse. Cele mai folosite sunt ecografiile 2D, iar cele 3 și 4D sunt mai avansate din punctul de vedere al tehnologiei.

Ecografia Doppler

Este o ecografie ce măsoară viteza fluxului sangvin din artere și vene cu ajutorul ultrasunetelor. În sarcină, se folosește pentru determinarea ritmului cardiac fetal și evaluează starea de sănătate a fătului.

Ecografia testiculară

O metodă imagistică ce oferă informații despre testicul, învelișurile și structura acestuia, dar și despre mărimea, prezența sau absența chisturilor sau nodulilor, ce pot avea caracter malign sau benign.

ERAD

Sau electrorezecție cu ansă diatermică cum mai este cunoscută, este o procedură de diagnostic și tratament pentru leziunile de pe colul uterin, scopul acesteia fiind de a înlătura țesutul bolnav. Se face cu anestezie locală, iar disconfortul resimțit este minim.

Extirparea de polip cervical

Polipii cervicali sunt mici excrescențe, moi, situate la nivelul canalului cervical (între uter și vagin). Pot fi descoperiți în urma controlului ginecologic de rutină, iar cel mai simplu tratament este cel de extirpare. Cu toate că cei mai mulți sunt necanceroși, este obligatorie analiza de laborator.

Histerectomia

Este intervenția chirurgicală ce constă în îndepărtarea uterului și se împarte în trei categorii: totală – când se îndepărtează uterul și colul uterin, subtotală – sau parțială ori supracervicală, se păstrează colul uterin și se îndepărtează doar uterul, radicală – se îndepărtează uterul, colul uterin sau cervixul, ovarele, toate structurile ce susțin uterul și, în funcție de caz, ganglionii limfatici. Prin modul în care uterul poate fi îndepărtat chirurgical, histerectomia poate fi abdominală, vaginală, vaginală laparoscopică, supracervicală laparoscopică.

Histerosalpingografia

O analiză simplă, ușor invazivă, ce arată dacă uterul are un aspect normal, fără malformații, dar și dacă trompele uterine sunt sau nu permeabile. Se recomandă atunci când sarcina întârzie să apară, dar și atunci când durerile menstruale sunt foarte intense, iar hemoragiile sunt abundente.

Histeroscopia

Este o procedură foarte simplă în care, cu ajutorul endoscopului, medicul vizualizează cavitatea uterină și îi permite să facă unele intervenții minore. Este indicată în hemoragii uterine, fibrom și polipi uterini, malformații etc.

Histerosonografia

Este un procedeu minim invaziv ce testează permeabilitatea trompelor uterine si evaluează cavitatea uterină folosind o soluție salină. Poate înlocui histerosalpingografia.

Laparoscopia

O procedură chirurgicală, minim invazivă și nedureroasă, ce presupune introducerea unui tub foarte subțire (numit laparoscop) în abdomen pentru a vizualiza organele abdominale sau genitale interne. În timpul procedurii, medicul poate efectua și o recoltare de țesut, dar poate interveni și asupra problemei depistate (endometrioză, îndepărtarea aderențelor, efectuarea ligaturii tubare, îndepărtarea unor organe – uterul, splină, vezică biliară, apendice etc).

Ovarectomia

Intervenția chirurgicală prin care se elimină unul sau ambele ovare.

Puncția de chist ovarian

Chistul ovarian este o afecțiune ginecologică ce apare frecvent în perioada de reproducere și este reprezentat de o colecție de lichid la nivelul ovarului. Puncția reprezintă metoda minim invazivă prin care se evacuează colecția de lichid, urmată de examenul citologic. Intervenția se face sub anestezie și presupune un disconfort minim.

Spermograma

Este cel mai ușor mod de a verifica fertilitatea de tip masculin și este reprezentat de analiza spermei colectate. O spermogramă arată concentrația spermei, motilitatea și forma spermatozoizilor.

Testul Babeș-Papanicolau

Cea mai bună metodă de a depista și preveni cancerul de col uterin. Este recomandat a fi făcut anual și presupune recoltarea de celule de pe suprafața colului uterin (cervix). Durează doar câteva secunde și nu este o metodă dureroasă.

Testul HPV

Se recomandă atunci când rezultatele testului Papanicolau sunt anormale și ajută medicul să afle dacă există sau nu riscul unui cancer de col uterin.

Vulvoscopia

Face parte din examinarea ginecologică și este reprezentată de inspecția vulvei pentru a depista eventuale iritații, ulcerații, prezența negilor etc.

Sursa foto: 123rf.com