Că metodele tradiționale de contracepție nu sunt sigure, e clar și demonstrat. Și, când toate femeile au răsuflat ușurate, pentru că știința a evoluat și a oferit variante alternative, au apărut noi probleme. Pe contraceptivele locale nu ne putem baza 100%. Pilulele produc dereglări hormonale și, nu în puține cazuri, pot să nu-și facă efectul. Sigur ai auzit femei care au rămas însărcinate, deși luau anticoncepționale. Marele semn de întrebare se ridică asupra motivului pentru care pilulele nu-și fac treaba, deși sunt aprobate și recomandate de către medici. Te-ai fi gândit vreodată că ai putea fi chiar tu, cea care urmezi un tratament contraceptiv oral, de vină?

Medicamentele interacționează

Deși avem acces nerestricționat la informații, de multe ori, preocupate de problemele cotidiene, tratăm cu superficialitate starea noastră de sănătate. Dacă medicul ne recomandă niște pastile, le luăm ca atare, fără să ne interesăm dacă ne fac bine sau nu. De ce să nu recunoaștem, în multe cazuri, fie uităm, fie ne ferim să-i spunem specialistului dacă obișnuim să luăm și alte medicamente sau suplimente nutritive. Și, prin urmare, ne trezim la realitate când am „pățit-o” deja. De aceea, e bine să știi că medicamentele pot scădea și chiar anula efectul anticoncepționalelor. În plus, unele afecțiuni specifice femeilor, cum ar fi chisturile ovariene, pot fi agravate prin tratamentul contraceptiv hormonal. Antibioticele joacă și ele un rol important. Dacă se iau în aceeași perioadă cu anticoncepționalele, este indicat să se folosească și alte metode contraceptive, de preferat locale, căci acestea scad efectul pilulelor. În cazul în care știi că ești nevoită să iei medicamente pentru anumite boli cum ar fi epilepsia, tuberculoza, micozele, nici nu te gândi să începi să iei anticoncepționale. Ca să nu iei pilulele în zadar, renunță la ele câtă vreme iei medicamente din grupa barbituricelor ori a anticonvulsivelor.

Alimentația contează!

Chiar dacă pare greu de crezut, tot ce ține de stilul nostru de viață poate influența efectul contraceptivelor orale. Și asta pentru că elementele componente ale unor alimente sau băuturi nu se „înțeleg” bine cu anticoncepționalele. În alte situații, combinația dintre acestea poate accentua afecțiuni mai vechi sau chiar declanșa anumite boli. Cel mai cunoscut inamic al pilulelor este, n-o să-ți vină să crezi, grepfrutul. Este un fruct delicios, pe care majoritatea femeilor îl consumă ca atare sau sub formă de suc. Ori mai mult de 150 ml de suc de grepfrut pe zi, în timpul tratamentului cu anticoncepționale, poate anihila efectul acestora, inhibând activitatea cunoscutului hormon feminin, estrogenul. Și abuzul de alcool poate crea neplăceri în timpul utilizării pilulelor contraceptive. Alimentele bogate în grăsimi trebuie evitate, căci anticoncepționalele le facilitează transformarea în colesterol „rău”. Iar fumătoarele înrăite au de suferit. Peste 10 țigări pe zi înseamnă interzis la pilulă. Altminteri, riscul de tromboză, de cheaguri sanguine și chiar de accident vascular crește simțitor.

Ia anticoncepționale numai la indicația medicului și numai după un set de analize complet!!!

Sursa foto: Flickr.com