Din cauza vieții tot mai agitate, a programului de lucru prelungit, a alimentației pe fugă, a sedentarismului, tot mai mulți dintre noi se confruntă cu probleme de sănătate. La fel ca și apa sau aerul, mineralele sunt indispensabile vieții. În caz că nu știai, ele reprezintă patru procente din greutatea corpului și se elimină zilnic prin activitatea rinichilor. Așa se face că, pentru buna funcționare a organismului, acestea trebuie înlocuite. Dacă nu sunt asimilate în cantitatea necesară, atunci pot provoca tulburări destul de grave. Iată de ce trebuie să tratăm cu atenție deosebită carențele de minerale. În plus, trebuie să și depistăm la timp orice lipsă a lor, pentru a evita tratamentele complicate și de lungă durată. Iar când vorbim despre minerale, ne referim, în mod concret, la cele absolut indispensabile, precum fierul, magneziul, potasiul, calciul, fosforul, sodiul, dar și la așa-numitele oligoelemente, cum sunt iodul, fluorul, clorul, zincul.

Atenție! Cafeaua și ceaiul negru diminuează absorbția de minerale!

Dacă ai lipsă de calciu…

…te confrunți cu amețeli inexplicabile și chiar leșin, cu sufocarea, cu binecunoscuții și enervanții cârcei (crampe musculare) și nu numai. Lipsa de calciu nu înseamnă pete pe unghii, faptul că ți se zbate un ochi sau buza, ci mult mai mult. Totul pornește de la simple furnicături și amorțeli, ajungând până la încleștarea musculaturii feței sau mâinilor, dificultăți de respirație, imposibilitatea de a sta in picioare, leșin profund. Diagnosticul medical se numește hipocalemie, ceea ce s-ar putea traduce și prin tulburări ale sistemului neuromuscular, dar și ale celui osos. Regimul alimentar joacă un rol important. Iar dacă știi că te numeri printre consumatorii de laxative și diuretice, trebuie să asimilezi doze zilnice mai mari de calciu decât cea de 1 g recomandată. În plus, pentru a te asigura că acest element va fi absorbit de organism, trebuie să completezi necesarul de calciu și cu vitamina D, fosfor și proteine, pentru fixarea acestuia. Este adevărat că principalele surse de calciu sunt produsele lactate și ouăle, însă doze mari se găsesc și în nuci, conopidă, brocoli, varză, pătrunjel, legume uscate. Calciul nu este un element necesar numai oaselor, ci are un rol deosebit în coagularea sângelui și în buna funcționare a mușchilor inimii.

Ai nevoie de fier?

Orice femeie, în special cele tinere, care au de suportat lunar sângerările menstruale, se confruntă și cu anemia cauzată de insuficiența fierului. Ori fierul este elementul principal al mecanismului respirației celulare, parte importantă a globulelor roșii. Așa se face că o cantitate insuficientă de fier duce la scăderea hemoglobinei, la tulburări de metabolism, la amețeli puternice, lipsa poftei de mâncare, tremur, la apatie, oboseală, dureri de cap intense. În astfel de cazuri este necesar consumul de fructe și legume uscate, organe, gălbenuș de ou, fructe de mare, verdețuri, ciocolată, vin. Ai nevoie de 12 mg de fier zilnic, ca să nu ai probleme.

Magneziul e de vină

Crampele musculare accentuate, care te trezesc în toiul nopții de durere, crizele digestive, starea de agitație și nervozitate, insomniile, lipsa de concentrare sunt semne ce conduc la suspiciunea unei carențe de magneziu. Ca să nu ajungi la așa ceva, completează-ți doza zilnică necesară, de 300 mg, cu banane, mere, caise uscate, semințe de floarea soarelui, orez brun, brocoli, mazăre, porumb și mălai, cartofi copți, fructe de mare, apă minerală.

Când nu ai destul potasiu…

…apar și problemele cardiace și musculare. De obicei, marii consumatori de purgative și laxative au de suferit. Oboseala, depresia, stările de vomă, balonările, setea accentuată sunt numai câteva dintre semnele pe care le dă lipsa de potasiu. Două banane pe zi asigură doza recomandată pentru buna funcționare a organismului. La fel de eficiente sunt și merele, fructele uscate, carnea, peștele. Evită, pe cât posibil, făina albă, dulciurile din comerț, margarina și uleiurile rafinate.

Fără fosfor, mai rar

Din fericire, carența de fosfor nu e foarte des întâlnită. Totuși, cei ce consfruntă cu ea suferă. Căci aceasta duce la scăderea densității oaselor, la pietre la rinichi, la contracții musculare, la sensibilitatea exagerată a pielii, la stări de panică. Alimentele bogate în forsor sunt aliați de nădejde. Așa că nu refuza niciodată o porție de pește oceanic, icrele, albușul de ou, cerealele integrale, zarzavaturile și fructele proaspete.

Cu iodul nu-i de glumă!

Dat fiind că joacă rolul principal în funcționarea glandei tiroide, lipsa iodului poate provoca tulburări grave în organism. Gușa sau hipotiroidismul nu pot fi ignorate. Mai mult, pe lângă dereglarea glandei tiroide, au de suferit, în timp, mușchii, rinichii, ficatul, inima și creierul. De aceea e indicat ca sloganul de odinioară, „Nici o masă fără pește”, să devină o deviză de urmat. Algele marine, creveții, muștarul, mazărea, fasolea și soia conțin și ele mult iod și nu trebuie să lipsească din meniul zilnic.

Sursa foto: Flickr.com