Câte ştie endoscopul!?

Aparatul minuscul, format din două linii de fibră optică, este utilizat nu doar pentru examinarea internă, ci şi pentru mici intervenţii chirurgicale sau pentru tratament. Este o metodă care nu necesită spitalizare, uşor de suportat de către pacienţi cu ajutorul anesteziei locale sau totale, în funcţie de complexitatea cazului. Nu prezintă riscuri şi poate depista afecţiuni dintre cele mai grave, precum abscesele interne, ciroza, hemoragiile, bronşita, cancerul, chisturile, bolile degenerative, pietrele la rinichi, hernia, polipii, tumorile, ulcerele.

Cum se face o endoscopie

Endoscopia superioară reprezintă examenul esofagului, al stomacului şi duodenului şi constă în introducerea endoscopului prin cavitatea bucală, fără a deranja respiraţia. În această situaţie, poţi simţi eventual o stare de greaţă. Dar anestezia cu spary reduce semnificativ senzaţia. Numai că trebuie să-i spui medicului dacă te ştii alergică la anesteziant. În timpul examinării, medicul poate preleva şi probe de ţesut. Durează cam o jumătate de oră. Dacă ai primit înainte medicamente sedative, e recomandat să nu pleci imediat, să nu te urci la volan. Ai răbdare măcar o oră până la luarea mesei. O altă variantă de examinare a tractului digestiv este colonoscopia sau rectosigmoidoscopia. De data aceasta, endoscopul se introduce prin orificul anal, redând imagini din interiorul intestinului gros. Durata se poate prelungi până la o oră. Dar, foarte importantă pentru rezultatul exact este pregătirea anterioară.

Pregătirea contează!

Pentru a nu întâmpina probleme inutile, nu mânca nimic înainte cu cel puţin 7 ore de intervenţie şi nu bea înainte cu 4 ore. Opreşte orice tratament medicamentos, mai ales dacă este vorba despre pastile antiacide, pansamente gastrice sau preparate care conţin fier. Trebuie să ştii că vei fi rugată să îţi dai consimţământul în scris cu privire la efectuarea endoscopiei. În cazul colonoscopiei, pregătirea e mai complicată, necesitând curăţarea perfectă a intestinului gros. Pentru aceasta e nevoie ca, înainte cu o zi, să se consume numai alimente lichide, strecurate şi să se bea soluţia obţinută prin dizolvarea a 3 plicuri de Fortrans în 3 l apă, câte 1 l pe oră, între orele 15 şi 18. Dacă investigaţia are loc dimineaţa, înainte nu se consumă nimic. Dacă se efectuează după-amiaza, va trebui să mai beţi 1 l de soluţie purgativă.

Sursa foto: Flickr.com