Afecțiuni vasculare și tensiune arterială

Volumul sanguin aproape se dublează în timpul sarcinii, ceea ce poate duce, în unele cazuri, la tensiune arterială crescută, care se menține și după naștere. De cele mai multe ori se stabilizează, dar uneori problemele pot persista și chiar se pot complica. 

Picioarele umflate, varicele și hemoroizii sunt suferințe care se mențin, în unele situații, și după naștere. În mod special hemoroizii, o complicație frecventă a sarcinii, agravată de compresiunea circulației venoase abdominale, dar și de tulburările de tranzit intestinal specifice perioadei, sunt agravați sever de nașterea naturală. Problemele se pot rezolva cu o medicație de suport adecvată, o dietă sănătoasă care să permită scăderea lentă în greutate, exerciții fizice și cu  tratamentul hemoroizilor, pentru a evita complicațiile pe care aceștia le pot provoca în timp. 

Durerile de spate și de cap

Mai mult de jumătate dintre femei experimentează dureri de spate și de cap în primele luni după naștere. Uneori acestea pot fi severe și pot afecta ritmul normal al vieții. Acestea sunt efecte secundare al sarcinii și se ameliorează rapid, în mod natural, în primele luni după naștere. 

De foarte mare ajutor poate să fie însă kinetoterapia, care va ajuta la echilibrarea liniei coloanei vertebrale și la revenirea în poziția fiziologică a oaselor bazinului. Acest tip de tratament duce inclusiv la ameliorarea durerilor de cap, care sunt provocate, aproape exclusiv, de tensiunea anormală asupra coloanei vertebrale cervicale. Rezolvarea acestor probleme apare după mai multe ședințe. 

Incontinența urinară

Extrem de neplăcută și frustrantă, incontinența urinară este una dintre suferințele femeilor care au trecut prin experiența unei nașteri naturale. Ca și altele dintre problemele pe care le lasă în urmă sarcina, incontinența urinară se ameliorează, în cea mai mare măsură, după ce organismul își revine la starea normală de dinaintea perioadei de graviditate, ceea ce uneori poate înseamnă câteva luni. 

Procesul natural poate fi ajutat de exerciții fizice, în special de exercițiile Kegel care pot contribui la tonifierea musculaturii planșeului pelvin. Aceste exerciții sunt utile și pentru recuperarea tonusului vaginal, cu beneficii pentru viața intimă. 

Rupura mușchilor abdominali 

Numită și diastază abdominală, separarea sau ruptura mușchilor abdominali care se unesc pe linia mediană a stomacului, este foarte frecventă în timpul sarcini. Această problemă se datorează presiunii exercitate de uter, care împinge în musculatura peretelui abdominal. Peste 60% dintre femei pot prezenta diastază abdominală în timpul ultimelor luni de sarcină, problema fiind cu adevărat vizibilă abia postpartum.

Semnul clinic este o creastă care se formează vertical pe burtă, deasupra și dedesubtul buricului și este foarte evidentă la încordarea musculaturii abdominale. Problema nu este doar una de ordin estetic, ci are efecte complexe, provocând: dureri de spate, o poziție defectuoasă, abdomen proeminent, constipație, balonare și tulburări cronice de tranzit intestinal. 

Unele exerciții pot îmbunătății ruptura musculară, dar soluția care rezolvă cu adevărat ruptura musculară este exclusiv intervenția chirurgicală.

Depresia postnatală

Tulburările emoționale sunt inevitabile în perioada de sarcină și după naștere. Intensitatea acestora, dar mai ales modul în care fiecare femeie în parte reușește să le gestioneze, fac diferența. Depresia postnatală sau „baby blues” poate surveni oricând în primul an de după naștere, iar uneori poate lua forme severe. 

Semnele cele mai comune ale depresiei postnatale sunt: insomniile, iritabilitatea, labilitatea afectivă, crizele de plâns, incapacitatea de a face față obligațiilor de mamă, tristețea, oboseala exagerată, scăderea libidoului, anxietatea, sentimentele ambivalente sau negative față de sugar. Orice simptom care poate fi asociat cu depresia postnatală și care durează mai mult de două săptămâni sau crește în intensitate are neapărată nevoie de ajutor medical. 

Tratată corect depresia postnatală se rezolvă, fără recidive ulterioare în marea majoritate a cazurilor, dar ignorată poate duce la complicații severe și ajunge, în unele situații, să pună în pericol viața mamei și nu numai. 

Cele mai multe dintre complicațiile care apar în timpul sarcinii sau care se mențin ori se instalează după naștere sunt tratabile. Rezolvarea corectă a acestora va permite femeilor să revină la o viață normală în beneficiul copilului și al familiei, dar și al lor personal. 

Sursa foto: Shutterstock.com

(P) Material realizat in colaborare cu Bioclinica.ro