Copiii și adolescenții sunt adesea lăsați să se joace la plajă sau la piscină fără să fie protejați împotriva soarelui. Mulți părinți neglijează cremele de protecție solară. Un singur caz de arsuri solare în copilărie dublează riscul de a se îmbolnăvi ulterior de cancer de piele – temutul melanom, arată un studiu dezvoltat în Austrialia, țara cu cei mai mulți bolnavi de cancer de piele din lume.

Cum trebuie protejați copiii de arsuri solare!

Părinții conștienți de pericolele razelor UV știu că cei mici trebuie protejați de soare nu doar cu ajutorul cremelor și loțiunilor de protecție, ci și cu haine adecvate. Este foarte important ca tinerii și copiii de orice vârstă să poarte costume de plaje întregi cu protecție solară, bluze cu mâneci lungi și pantaloni sport special concepuți să blocheze razele UV.

Arsurile solare nu se fac doar la mare sau la piscină. Copiii pot suferi arsuri de piele și în curte la bunici, dacă se joacă în plin soare la orele prânzului. Pe munte, soarele te prinde și mai repede. De asemenea, în parcuri sau pe stradă la orele prânzului, soarele dogorește și devine un pericol pentru pielea și sănătatea noastră.

Bebelușii nu pot fi dați cu loțiuni solare până la vârsta de 6 luni, dar trebuie protejați la umbră de soarele torid. Copiii puțin mai mari au nevoie de creme de protecție, de pălării sau șepci, de tricouri sau rochițe cu mâneci lungi dacă ajung în locuri bătute de soare.

Medicii australieni atrag atenția că arsurile solare de care suferim în primii 20 de ani din viață dublează riscul de a dezvolta un cancer de piele galopant, așa cum este melanomul.

Razele UV, un risc tot mai mare de îmbolnăvire

”Razele ultraviolete pur și simplu distrug ADN-ul celulelor sănătoase de piele”, explică Justine Osborne, director de programe în cadrul Consiliului pentru Cancer din Victoria, Australia. ”Celulele reușesc o vreme să se repare singure, după ce încetează expunerea la soare, dar cu cât expunerile sunt mai repetate, iar celulele ”lovite” de razele ultraviolete mai des, cu atât le este mai greu să se mai repare. Atunci se dezvoltă cancerul de piele!”, avertizează Justine Osborne.

Austrialia este țara cu cei mai mulți bolnavi de cancer din lume, de două ori mai mulți decât în UK sau SUA. Melanomul a devenit primul tip de cancer care atacă persoanele cu vârste cuprinse între 20 și 39 de ani în Australia. Ba chiar a fost numit ”cancerul național” în această țară.

Cu un asemenea record trist, Australia dezvoltă cele mai multe studii și programe pentru prevenirea îmbolnăvirilor, iar celelalte state ar trebui să ia exemplu!

Numai în anul 2019, la nivel global, au fost înregistrate 6,7 milioane de pacienți cu diverse tipuri de cancer de piele, dintre care 118.000 au decedat deja, relatează BBC.

Cele mai bune forme de protecție solară

Specialiștii australieni ne recomandă să ne ferim de soare de la orele 9.30 – 10 dimineața până după amiaza târziu, când puterea razelor UV slăbește.

Umbra, locurile răcoroase, hainele lejere care acoperă brațele, pălăriile și șepcile din materiale speciale care resping razele UV trebuie să fie o prioritate, mai ales în cazul copiilor și adolescenților. Cremele de protecție solară trebuie să completeze măsurile de mai sus.

Chiar dacă te dai cu cremă de protecție, pielea ta nu este protejată 100%. Arsurile solare apar în 10 minute, dacă te expui unui soare torid pe timpul verii. Mulți oameni nici nu aplică suficientă cremă pentru a fi cu adevărat protejați și uită să reîmprospăteze stratul de cremă după ce au intrat în mare sau în piscină.

Cremele și loțiunile solare nu acționează ca o armură, dacă nu sunt folosite corect. Cele mai eficiente metode de protecție rămân umbra și hainele lejere, care previn arsurile solare. Ochii trebuie și ei protejați la fel de mult precum pielea. Este bine să folosim ochelari de soare de bună calitate, inclusiv pentru copii. Deja de la vârsta de 3 sau 4 ani, în funcție de recomandările medicului oftalmolog și în urma unui control al dioptriilor, copiii pot purta ochelari de soare ușor colorați.