Evoluția cancerului de piele poate fi oprită, dacă este depistat la timp

Cancerul de piele este singurul tip de cancer vizibil cu ochiul liber. Diagnosticate la timp, 90% din cazurile de melanom pot fi tratate. În cadrul unui program național de screening cutanat, realizat in perioada mai‐iunie 2014 de La Roche‐Posay in colaborare cu 142 de medici dermatologi, peste 1100 de pacienti romani au beneficiat de un consult gratuit al nevilor pigmentari. Dintre acestia,  60% erau la primul consult dermatologic al alunitelor. Dintre persoanele consultate, numai 20% foloseau protectie solara in mod regulat in timpul expunerii la soare, vara.  Pe langa constientizarea riscului aparitiei cancerului de piele in urma expunerii neprotejate la soare, in urma campaniei s‐au descoperit 30 de cazuri de cancere cutanate, 9 de melanom, 15 de carcinom bazocelular si 6 de carcinom spinocelular. Fiind  diagnosticate in faza incipienta, au putut fi tratate eficient.

“Melanomul este cea mai grava forma de cancer cutanat. Totusi, daca este diagnosticat si tratat la timp, aproape intotdeauna este curabil. De aceea este important ca fiecare dintre noi sa verifice in mod regulat orice modificare sau aparitie de noi alunite pe piele. Lupta impotriva cancerului de piele incepe acasa si cu cat mai multe persoane sunt atente la pielea lor si a celor dragi, cu atat mai multe persoane vor consulta un medic dermatolog, iar noi vom putea diagnostica mai devreme.”, spune Profesor Dr. Giuseppe Argenziano, Presedintele Societatii Internationale de Dermatoscopie.

Devino un Skinchecker!

DSC_3641

Studiul exclusiv, derulat de Ipsos pentru La Roche‐Posay, în 23 de țări de pe toate continentele, analizează comportamentul persoanelor la soare și cunoștințele privind riscurile expunerii la soare. Astfel, 88% dintre persoanele chestionate știu care sunt riscurile privind apariția cancerului de piele în urma expunerii la soare, fără protecție. Cu toate acestea, doar 1 din 2 intervievați a consultat vreodată un dermatolog pentru un screening cutanat (analiza vizuala a alunitelor realizata de un dermatolog), iar 1 din 4 persoane nici măcar nu și‐a verificat vreodată propriile alunițe. În consecință, campania internațională „Devino un Skinchecker!” abordează subiectul cancerului de piele într‐un mod inedit, încurajându-ne să jucăm un rol activ în procesul de screening cutanat pentru depistarea melanomului, acordand o atentie sporita propriilor alunițe, dar și celor ale celor dragi. Aceasta campanie a fost conceputa pentru a face totul cat mai usor cu putinta: un singur click pentru a descarca metoda ABCDE, un click pentru a o trimite unui prieten sau unei persoane dragi pentru a o incuraja sa se alature luptei si sa devina la randul sau un Skinchecker.Te poți înscrie și tu în rețeaua mondială aici.

Sursa foto: La Roche-Posay, Flickr.com