În ciuda varietății de opțiuni în ceea ce privește protecția împotriva sarcinilor nedorite, româncele rămân campioane la avort ca „metodă de contracepție”. Iar o mare parte utilizează contraceptive orale. Fără avizul specialistului și fără să țină cont de urmări. Or fi ele eficiente, însă trebuie ținut cont de faptul că sunt totuși niște medicamente. Și au o sumedenie de efecte adverse, mai ales dacă sunt luate pe termen lung.

Când nu e bine să iei contraceptive orale

Fie că vorbim despre anticoncepționalele cu doze repartizate pentru întreaga lună, fie despre pilula „de a doua zi”, contraceptivele orale sunt combinații de hormoni menite să împiedice sarcina nedorită. Deși se folosesc în toată lumea de mai bine de jumătate de secol, cu timpul, s-au dovedit a nu fi atât de inofensive pe cât se credea la început. De aceea e neapărat necesar un control de specialitate riguros, înainte de a începe tratamentul cu anticoncepționale orale.

Medicul e singurul în măsură să ofere alternative, mai ales dacă ai trecut de 35 de ani, ești fumătoare, supraponderală, ai probleme cu ficatul, suferi de hipertensiune, diabet, boli cardiovasculare, lupus, dereglări menstruale, dacă ești sub tratament cu antiinflamatoare nesteroidiene, antibiotice sau alte medicamente. Acolo unde factorii de risc sunt prezenți deja, anticoncepționalele orale pot declanșa complicații severe, care pot pune viața în pericol. Pot apărea tromboze, creșteri ale tensiunii arteriale, migrene, icter, pietre la fiere.

Cele mai recente studii au scos la iveală și o rată crescută a deceselor cauzate de efectele secundare cardiovasculare și cerebrovasculare, mai ales prin infarct și hemoragii cerebrale, la femeile care folosesc pilule anticoncepționale. În plus, utilizatoarele de pilule se pot confrunta și cu sângerări vaginale neașteptate, infecții, disconfort la nivelul sânilor, stări de greață, amețeli, retenție de lichide, urticarie, scăderea libidoului. Luate timp îndelungat, peste doi ani fără întrerupere, pot dezvolta tumori benigne la nivelul ficatului, numite adenoame. Atenție! Pilula nu oferă protecție împotriva bolilor cu transmitere sexuală!

Local e mai bine

„Importante sunt contraindicațiile absolute ale contraceptivelor orale, când riscurile pentru sănătate sunt foarte mari și anume: tromboze, accidente vasculare și infarct miocardic, boala coronariană ischemică, boli cardiace valvulare complicate, cancer hepatic, boli hepatice active, cancer de sân, diabet zaharat insulino-dependent cu complicații. Pe de altă parte, contraceptivele locale, precum cele pe bază de clorură de benzalconiu, pot fi utilizate fără consult medical, nu necesită monitorizare medicală, nu dau reacții adverse severe, au efecte antiseptice și antimicrobiene, nu modifică mucoasa vaginală și pH-ul și sunt compatibile cu prezervativele din latex. Pot servi și ca modalitate de protecție suplimentară pentru cele care folosesc diafragma sau steriletul.”, spune Dr. Adriana Constantin, Centrul de planificare familială și contracepție, Maternitatea Panait Sârbu, București.

Sursa foto: 123rf.com