Castraveții cruzi sunt delicioși și ne ajută să ne hidratăm foarte bine în zilele calde de vară. Dar consumul de castraveți frecvent, aproape la fiecare masă zilnic, poate avea efecte secundare neplăcute, unele chiar riscante pentru persoanele care au probleme de sănătate.

Castraveții proaspeți provoacă balonare și flatulență și sunt mai puțin recomandați persoanelor care au probleme cu stomacul, pacienților cu gastrită sau reflux gastric. Dar, dincolo de acest efect neplăcut, castraveții mai au câteva contraindicații mai puțin cunoscute.

Gustul amar și toxinele din castraveți

Mulți iubitori de castraveți îi consumă cu tot cu coajă și indiferent că au un gust mai amărui. Dar puțini știu că acest gust amar este dat de o serie de toxine care se găsesc și în coaja și în pulpa legumelor. Este vorba de curcubitacină și triterpenoide, compuși biochimici care acționează ca o otravă în cazul în care consumul de castraveți este frecvent.

Aceste toxine provoacă nu doar balonarea și flatulența pe care le resimțim cu toții, ci și dezechilibre hidrolitice. Consumul de castraveți în exces, în loc să ne ajute să ne hidratăm corect, poate provoca pierderea de apă și săruri esențiale, deoarece toxinele au efect diuretic puternic.

Consumul de castraveți în exces poate afecta rinichii

Oricât de mult ți-ar plăcea aceste legume proaspete, evită să consumi mai mult de 2 – 3 castraveți pe zi. Consumul în excesc afectează buna funcționare a rinichilor, tot din cauza toxinelor menționate mai sus. Acestea sporesc diureza, provoacă balonare excesivă și afectează rinichii.

Vitamina K și cheagurile de sânge

Tot consumul de castraveți în exces poate să ducă la creșterea concentrației de vitamina K din organism. Castraveții conțin un procent mai mare de vitamina K decât alte legume de vară precum roșiile sau dovleceii.

Un nivel ridicat de vitamina K poate deveni o problemă majoră pentru pacienții care iau tratamente cu anticoagulante, așa cum sunt pacienții cu probleme cardiace și circulatorii. Evită să consumi prea mulți castraveți zilnic, dacă iei anticoagulante. Vitamina K este un factor esențial pentru producția de protrombină și poate favoriza coagularea sângelui, dacă există un exces în organism.