De la o banală aluniță, la tumori ce pun în pericol viața, orice problemă de sănătate se poate rezolva în urma unor intervenții chirurgicale. Frica de operație în sine sau de anestezie, eventualele complicații care pot apărea înainte, în timpul operației sau după aceea, recuperarea greoaie, toate sunt temeri justificate, mai ales dacă este vorba despre ceva grav. Știind, însă, pas cu pas, cum vor decurge lucrurile și respectând indicațiile medicale, n-ar trebui să existe niciun motiv de teamă.

Pregătirea pentru operație

Dacă urmează să treci printr-o intervenție, înseamnă că deja ai avut o discuție cu chirurgul. Iar prima întrevedere între specialist și pacient este fundamentală. Acum se stabilește legătura de încredere. Iar chirurgul trebuie să îți explice, pe înțelesul tău, fără ocolișuri, tot ce urmează să ți se întâmple, atât înainte, cât și după operație.

Tu poți să îi adresezi toate întrebările care te macină, chiar dacă ți se par banale. Cu excepția urgențelor, operațiile sunt programate din vreme, căci e nevoie de o perioadă în care se efectuează o serie de investigații.

De obicei, pacienții, în afară de afecțiunea de bază, au și alte boli. În funcție de problemele de sănătate, se vor efectua controale de specialitate. În cazul pacienților care nu au și alte afecțiuni, o electrocardiogramă este suficientă dar obligatorie.

Se vor face și analize de sânge, pentru o imagine de ansamblu a stării pacientului. În ceea ce-i privește pe pacienții cu diferite tipuri de cancer, este foarte importantă verificarea prezenței unei posibile anemii. Căci aceasta trebuie neapărat corectată, având o importanță crucială în reușita intervenției.

În cazul celor care suferă de boli cronice severe, medicul specialist va interveni pentru ajustarea tratamentului sau va prescrie, temporar, o medicație de substituție.

De ce să nu te temi

Deși se spune că nu ai voie să mănânci cu o zi înainte de operație, specialiștii contrazic mitul și chiar recomandă să te hrănești corespunzător, dar cu preparate ușor de digerat. Poți bea și lichide, însă numai până la patru ore înainte de intervenție.

În dimineața operației, se face toaleta preanestezică, apoi pacientul este condus la sală și preluat de anestezist. Dacă operația se face în anestezie generală, pacientul nu simte absolut nimic și se trezește într-o zonă specială, de post-anestezie.

Sunt însă și intervenții care necesită doar anestezie peridurală sau rahianestezie, situații în care pacientul rămâne conștient, fără să simtă ceva. Substanțele utilizate în prezent diminuează riscurile. Iar asta ține de arta specialistului anestezist, care știe să ajusteze și să adapteze dozele după particularitățile ficărui pacient.

Așadar, în cele mai multe cazuri, la finalul zilei cu pricina, majoritatea pacienților sunt pe picioare și se pot deplasa. Cum cea mai bună recuperare se face în familie, acasă, numai de pacient depinde cât de repede va reveni la activitățile obișnuite, respectând cu strictețe indicațiile specialiștilor.

Prof. dr. Stelian Mogoanță, medic primar chirurg

Analizele decid ce urmează

„Intervențiile chirurgicale nu pot avea loc până când afecțiunile nu sunt tratate sau compensate medical, scopul fiind evitarea riscului apariției complicațiilor. Dacă dispunem de aceste analize cu 2-3 săptămâni, o lună, înainte de intervenția chirurgicală, putem să corectăm aceste tare.

Fie că e vorba de administrare de fier oral (în cazul în care anemia nu este foarte severă, deficitul de fier nu este major), fie că apelăm la o administrare de fier intravenos (care, cu noile preparate, se poate realiza într-o singură ședință, în varianta de internare de zi), fie că apelăm la colegul hematolog sau oncolog pentru administrare de substanțe care să determine practic o explozie a măduvei osoase, care să producă cantități adevcate de hemoglobină”, explică, pentru Libertatea pentru Femei, prof. dr. Stelian Mogoanță, medic primar chirurg.

Citește și: Artistul nostru a ajuns la operație după ce a vrut să mângâie un câine. I s-a reconstruit o parte din mână

Citește și: Tot ce trebuie să știi despre operația de ruptură de ligamente încrucișate. Doctorul care l-a operat pe Cătălin Măruță: „Pacienții au între 18 și 55 de ani”