Durerea de spate apare tot mai des în rândul persoanelor active, sub 45 de ani, care sunt nevoite să lucreze ore întregi stând în picioare sau pe un scaun. În ambele situaţii, coloana vertebrală şi muşchii spatelui au de suferit.

O ruptură de ligament, întinderea unui muşchi sau febra musculară sunt cauze frecvente ale durerii de spate. Dar sunt şi situaţii în care durerile de spate sunt simptomul unor afecţiuni ale organelor interne precum rinichii.

Obezitatea este şi ea o cauză frecventă a durerilor de spate, coloana vertebrală fiind obligată să suporte o greutate corporală mai mare decât cea normală. 

Ce afecțiuni poate ascunde durere de spate!

De obicei, durerea de spate este asociată cu probleme ale coloanei vertebrale și cu sedentarismul. Dar mai sunt și alte afecțiuni ascunse care se pot manifesta prin dureri de spate.

Cifoza şi scolioza

Lipsa de mişcare, poziţia incomodă în care lucrezi sau efortul susţinut pot conduce la deformări dureroase ale coloanei. Una dintre cele mai întâlnite, inclusiv la copii, este scolioza şi se traduce prin curbarea într-o parte a coloanei. Cifoza, aşa numita cocoaşă, în termeni populari, provoacă dureri în jumătatea superioară a spatelui şi poate afecta atât copiii, cât şi persoanele adulte.

Spondiloza

Binecunoscutele „ciocuri pe coloană”, depuneri de calciu pe vertebre, sunt semnele spondilozei. Aceasta provoacă dureri de ceafă şi în regiunea lombară. În trecut, spondiloza era o boală a bătrâneţii, dar în ultima vreme apare tot mai frecvent în rândul tinerilor care stau zi de zi în faţa calculatorului. Spondiloza nu se vindecă, dar poate fi ameliorată prin tratament şi gimnastică medicală.

Spondilita anchilozantă

Începe cu o durere surdă în oasele bazinului şi îţi înţepeneşte spatele, mai ales dimineaţa. Spondilita este o boală inflamatorie, care poate avea consecinţe grave, dacă nu este tratată la timp. Infecţia care afectează coloana se poate răspândi şi la celelalte articulaţii. Fără tratament şi fără gimnastică medicală, această boală va deforma coloana.

Hernia de disc  

Durerea ascuţită de spate, din ce în ce mai puternică când faci mişcare şi care coboară spre genunchi, până la tălpi, poate fi semnul unei hernii de disc. Apare fără nici un avertisment, uneori la puţin timp după ce ai ridicat o greutate sau ţi-ai răsucit spatele brusc. Unul dintre discurile aflate între vertebrele coloanei se deplasează de la locul lui sau se rupe şi apasă pe nervi, provocând dureri greu de suportat.

Când discul nu este rupt, iar starea pacientului nu este îngrijorătoare, hernia se poate trata cu medicamente antiinflamatoare. În cazurile grave, este nevoie de operaţie. Mai nou, herniile de disc uşoare pot fi vindecate printr-o metodă nouă numită nucleoplastie, care foloseşte un ac subţire în loc de bisturiu. Tehnica este folosită în Spitalul Universitar de Urgenţă şi în cadrul Centrului de Diagnostic şi Tratament „Victor Babeş“ din Bucureşti.
 

Colica renală

colica renala
colica renala

Unul din patru români au nisip sau pietre la rinichi, o boală care, în termeni medicali, se numeşte litiază renală. Când pietrele „coboară” din rinichi pe calea urinară pentru a fi eliminate, ele provoacă dureri puternice care iradiază spre spate, în abdomen şi spre organele genitale. Cei care suferă o colică renală trebuie să ajungă în cel mai scurt timp la spital, unde vor primi calmante şi medicamente care ajută la eliminarea pietrelor.

Osteoporoza

Boala oaselor poroase şi fragile se manifestă prin dureri înfundate de spate care pot dura zile şi săptămâni întregi, în lipsa unui tratament adecvat. Osteoporoza atacă sistemul osos înainte să împlineşti 40 de ani, dar durerile încep să apară după vârsta de 50 de ani şi după instalarea menopauzei. Nu există o reţetă sigură, dar boala poate fi prevenită printr-o alimentaţie bogată în calciu şi vitamina D şi prin exerciţii fizice regulate. În cazul în care nu se iau măsuri, cu timpul osteoporoza înconvoaie spatele şi provoacă dureri persistente de coloană.

Durerea de spate. Alte surse și cauze posibile

Anumite afecţiuni ale organelor interne provoacă dureri şi în regiunea spatelui, concomitent cu dureri în abdomen sau în cutia toracică.

De multe ori, durerile provocate de apendicită, de infecţiile vezicii urinare sau de inflamaţiile organelor genitale cuprind şi zona inferioară a spatelui.

Orice durere de spate care persistă câteva zile trebuie să fie un semnal de alarmă pentru tine şi să te determine să mergi la medic. Cu atât mai mult trebuie să mergi la un consult dacă:

  • te doare atât de tare spatele, că nu poţi sta în picioare;
  • durerea coboară pe un picior, până în dreptul genunchiului;
  • îţi simţi picioarele şi regiunea lombară amorţite;
  • intensitatea durerii nu scade chiar dacă te odihneşti;
  • ai febră, ceea ce poate fi semnul unei infecţii.  

Sfatul medicului

„Când apar durerile de spate, prezentaţi-vă din vreme la medic pentru un consult de specialitate şi pentru a afla ce investigaţii sunt necesare. Numai medicul poate decide ce explorări sunt necesare în funcţie de caracterul durerii, de circumstanţele în care a apărut sau de simptomele asociate. Cauzele durerilor de spate pot fi multiple, unele grave precum cancerul, altele traumatice, degenerative sau inflamatorii, localizate la nivelul coloanei sau al organelor interne, rinichi şi ovare”, avertizează Dr. Angelica Nour, medicină internă, Centrul de Diagnostic şi Tratament „Dr. Victor Babeş”.