Cu toții am auzit vorbindu-se, la un moment dat, despre Terapia CranioSacrală (TCS sau CST). Denumirea îi poate induce pe mulți în eroare, conducându-i spre zona practicilor spirituale, însă aceasta se referă la craniu si osul sacum, mai exact, la structura ce îmbracă zona cuprinsă între creier si maduva spinării, până la osul sacru, aflat la baza coloanei vertebrale.

Concret, prin această terapie se dorește o stimulare a organismului de a se vindeca singur.

„Medicul interior”

În TCS se insistă asupra acestui tip de tehnici manuale foarte delicat dintr-un motiv: se acționează asupra țesutului fascial ce îmbracă toate structurile corpului, pentru a detensiona eventualele blocaje, iar asta implică direct și sistemul nervos, care este foarte sensibil, și procedura în sine trebuie să fie cât mai blândă. Este o terapie ce a apărut ca urmare a studiilor științifice realizate în anii `70 de medicul osteopat John Upledger din Statele Unite ale Americii. Acesta, alături de echipa sa, a studiat modul în care oasele craniene se mișcă și care este motivul pentru care anumite disfuncții corporale pot influența activitatea sistemului nervos central. De asemenea, cum emoțiile se stocheaza la nivelul corpului și ne afectează sănătatea. Medicul spunea că, o dată găsite aceste restricții și eliminate, se activează „Medicul Interior”, adică se activează capacitatea corpului de auto-vindecare, astfel încât acesta să-și regăsească echilibrul.

Cine apelează la terapia CranioSacrală

„În general cei ce apelează pentru prima dată la terapia CranioSacrală sunt aceia care nu au gasit alinarea prin metodele de medicină clasică, alopată și caută răspunsuri în partea de medicină naturistă, CST fiind un element care poate veni în completare”, a explicat Mihaela Gugu, președinta Institutului Upledger, filiala din România.

„Sistemul craniosacral, pe care-l avem în vedere, este prima haină a creierului și măduvei spinării. Ca terapie, chiar dacă tehnicile sunt blânde, ele ating toate nivele umane – fizic, psihic, psihologic sau emoțional, iar urmările sunt ca cele de «resetare a computerului». De câte ori nu ni s-a întâmplat ca atunci când programele calculatorului să se blocheze, să fim constrânși să dam restart?”, a completat specialista.

Principalele afecțiuni vizate

Lista afecțiunilor asupra cărora TCS și-a dovedit eficiența este lungă. Puteți apela la această terapie dacă vă confruntați cu migrene și dureri de cap repetate, dureri cronice de gât și spate, în cazul stresului posttraumatic, oboseală cronică, în afecțiuni ale creierului și măduvei spinării, apărute în urma unor accidente, sau dereglări ale sistemului nervos central. Depresia, bolile neurovasculare sau cele legate de o imunitate slabă, dificultățile emoționale își găsesc, și ele, o cale de rezolvare.

În cazul copiilor, aceștia pot fi ajutați în tratarea bolilor copilăriei, colicilor, în cazul celor diagnosticați cu autism, dar și pentru cei care se confruntă cu dificultăți de învățare. O ședință în sine durează până la o oră, timp în care pacientul stă în poziție întinsă.

Femeile însărcinate

TCS aduce multe beneficii în cazul femeilor însărcinate, pe tot parcursul sarcinii. „Adeseori pare a fi catalizatorul unui travaliu blocat. De aceea este recomandată inclusiv în timpul nașteri și apoi pentru proaspăta mamă, pentru că ajută la restaurarea funcției sistemului endocrin – glandele pituitară, suprarenale și ovariene. Readuce echilibrul emoțional, ameliorează depresia post-partum și restaurează funcțiile pelviene normale, eliminând astfel problemele spatelui, ulterioare nașterii și pe cele similare”, a subliniat specialista.

Persoanele vârstnice
Conform Mihaelei Gugu, terapia Cranio-Sacrală nu are limită de vârstă, fiind utilă în cazul celor care îmbătrânesc, sunt mai rigizi, mai fragili sau își pierd memoria, ei devenind mai agili și mai mobili, „cu mai multă energie și demonstrează un intelect și o memorie îmbunătățite.” În același timp, ajută și la combaterea retenției de lichide, îmbunătățind rezistența la răceli. „Ar fi ideal ca pacienții bătrâni să fie tratați o dată pe lună de către un terapeut craniosacral competent. În plus, membrii familiei pot fi pregătiți în unele tehnici simple, astfel încat să poată aplica terapia Cra­nioSacrală persoanelor mai în vârstă cel puțin de trei ori pe săptămână.”

Controverse

Fiind vorba despre o terapie complementară, deși este bazată pe studii științifice medicale, și o cazuistică internațională de peste 35 de ani în care s-a dovedit eficiența tehnicilor, procesul de acreditare în Romania este blocat datorită legislației incomplete și aceasta poate duce la invazia de „terapeuți” nepregătiți profesional.

Important este ca atunci când alegem să beneficiem de o astfel de terapie, să selectăm informațiile atent și să alegem specialiști antrenați profesional, în școli acreditate internațional. Având de-a face cu o terapie complementară, aceasta este o zonă vulnerabilă, de care se poate profita ușor.

Contraindicații

„Există câteva contraindicații, cum ar fi accidentul vascular cerebral (AVC) recent (se poate lucra pentru recuperare, dar după 2-3 luni), fractura craniană recentă, după anestezie rahie, epidural sau puncții la nivelul meningelui recente (se așteaptă două-trei săptămâni), infarct miocardic recent sau orice altă afecțiune ce ar genera presiune intracraniană ridicată (aceasta se poate manifesta cu dureri severe de cap, tulburări de echilibru etc.).”

Mihaela Gugu, președinta Institutului Upledger România

Mihaela Gugu, președinta Institutului Upledger România
https://craniosacral.ro
[email protected]