De-a lungul vieții, orice femeie se poate confrunta mai devreme sau mai târziu cu diferite afecțiuni ginecologice. Unele dintre cel mai des întâlnite sunt chisturile ovariene și polipii uterini. Ambele patologii pot fi ușor confundate, însă este bine de știut că acestea apar, se dezvoltă și sunt tratate în moduri diferite. Consultarea unui medic ginecolog este absolut necesară pentru un tratament adecvat.

Principalele diferențe dintre chisturile ovariene și polipii uterini

Ovarele sunt organele sexuale ale femeii, iar chisturile ovariene sunt formațiuni pline de lichid care se formează în interiorul ovarelor. Chisturile ovariene au un perete care delimitează lichidul de țesutul ovarian și pot apărea într-unul sau în ambele ovare, individual sau sub forma unor chisturi multiple. Majoritatea chisturilor sunt tumori benigne și se remit fără tratament, subliniază dr. Corina Bușe, Medic Primar Obstetrică – Ginecologie.

Dr. Corina Bușe, Medic Primar Obstetrică – Ginecologie

Chisturile ovariene se întâlnesc predominant la femeile aflate la maturitatea sexuală. Cu toate acestea, pot apărea și în timpul pubertății, dar și la menopauză, fiind o perioadă în care secreția hormonilor sexuali este disfuncțională.

Pe de altă parte, polipii uterini apar în interiorul cavității uterine și sunt tumori benigne moi, cu dimensiuni variabile, de la câțiva milimetri la 3 – 4 centimetri. Marea majoritate a acestor polipi nu reprezintă un pericol canceros și, de obicei, sunt asimptomatici și nu necesită tratament, menționează dr. Corina Bușe.

Polipii uterini apar începand cu vârsta de 40 de ani, iar frecvența detectării lor crește între 40 și 50 de ani.

Chisturile ovariene. Clasificare

Chisturile ovariene sunt împărțite în funcție de mai mulți factori între care sunt importante originea și structura lor sau tipul de țesut.

Chisturile funcționale se întâlnesc predominant la femeile aflate la maturitate sexuală. Dimensiunile lor sunt între 25 și 50 mm diametru și se resorb spontan în decursul unuia sau a două cicluri menstruale sau se rup și lichidul ajunge în cavitatea peritoneală.

Chisturile foliculare reprezintă cea mai frecventă formă de chisturi ovariene. Acestea se formează când, în timpul ciclului menstrual, foliculul care conține ovulul nu se rupe și continua să crească în dimensiuni prin acumulare de lichid. Astfel se formează chistele foliculare.

Chistul de corp luteal se dezvoltă din structura care apare după ruperea foliculului la ovulație. Se formează prin sângerarea în interiorul corpului luteal (în special în timpul sarcinii). De cele mai multe ori se resorb spontan.

Ovarele polichistice prezintă numeroase chiste la nivelul ambelor ovare și constituite trăsătura majoră a sindromului ovarelor polichistice.

Chisturile de retenție cresc independent de funcția ovariană și se dezvoltă prin secreție. Acestea  sunt mult mai rare.

Chisturile dermoide pot conține păr, dinți sau alte țesuturi ale corpului. Chisturile dermoide au potențial de evoluție spre tumoră malignă de ovar.

Chisturile endometriozicese dezvoltă în contextul existenței de țesut endometrial la nivelul țesutului ovarian. La menstră se produce o cavitate plină de sânge în ovar, care crește la fiecare menstră și care rezultă în timp un conținut vâscos, asemănător culorii ciocolatei. 

Polipii uterini. Clasificare

Polipii uterini se pot clasifica în funcție de mai multe criterii:

În funcție de dimensiune: polipii pot varia de la dimensiuni microscopice până la 3-4 cm.

În funcție de formă: pot fi sesili, pedunculați sau să se exteriorizeze prin orificiul cervical extern. Rar polipul se poate torsiona, determinand infarct tisular și necroză.

În funcție de localizare: polipi la nivelul fundului uterin, pe peretele anterior, peretele posterior, peretele lateral dreapta sau stânga.

În funcție de structura tisulară: polipii pot fi hiperplastici, funcționali, atrofici sau cu formă mixtă.

Ce cauze determină apariția de chisturi sau polipi uterini

durerile pelvine si abdominale frecvente la chisturi și polipi uterini

Femeile trebuie să țină o evidență a ciclului menstrual și să consulte un medic de îndată ce intervin dereglări majore. ”Multe cauze care duc la apariția chisturilor ovariene sunt legate atât de vârstă, cât și de ciclul menstrual. Cei mai importanți factori de risc care conduc la apariția chisturilor ovariene pot fi menstruația neregulată sau precoce, dereglările hormonale, infertilitatea sau legarea trompelor”, subliniază dr. Corina Bușe.

Femeile care au mai avut chisturi ovariene prezintă un risc crescut de a le dezvolta din nou. În cazul fetelor care încă nu au ajuns la pubertate, chisturile ovariene nu sunt periculoase și pot fi semn al pubertății precoce. Chisturile ovariene care apar la femeile mature sexual pot să nu reprezinte un pericol, având șanse foarte mari de a se resorbi, menționează medicul specialist ginecolog.

În ceea ce privește polipii uterini, nu se cunoaște exact cauza apariției lor. Unul dintre factorii favorizanți este schimbarea nivelului hormonilor sexuali serici, deoarece în fiecare ciclu menstrual nivelul hormonilor estrogeni crește și scade, determinând proliferarea mucoasei endometriale care se îngroașă și apoi se elimină la menstră, adaugă dr. Corina Bușe.  

Factorii favorizanți ai apariției polipilor uterini sunt: vârsta (frecvența crește la 40-50 de ani), obezitatea, tratamentul cu tamoxifen pentru cancerul mamar sau hipertensiunea arterială.

Examinarea medicală pentru chisturile ovariene și polipii uterini

Cele mai adesea, femeile solicită un examen ginecologic când apare durerea pelvină puternică, sângerarea pe cale vaginală neregulată sau abundentă, când întârzie menstra, când au dureri la contactul sexual, la micțiune sau constipație.

Un control ginecologic va începe prin anamneză pentru a se stabili cu exactitate simptomele, urmată de controlul ginecologic de palpare și ecografia transvaginală. În funcție de rezultate, se pot recomanda ecografia transvaginală Doppler, examene pentru determinarea markerilor tumorali în sânge, dar și proceduri de imagistică sau teste de laborator.

”Când o femeie ajunge în cabinetul medicului ginecolog din cauza ciclurilor menstruale neregulate, sângerări menstruale abundente, sângerari minime sub forma de spotting între menstre sau sângerare pe cale vaginală în postmenopauză poti fi indicii ale prezenței polipilor uterini”, menționează specialistul ginecolog.  

În acest caz, medicul va începe prin realizarea unei ecografii transvaginale, prin intermediul căreia polipii pot fi diagnosticați cu ușurință. După caz, se poate efectua și o ecografie specială numită sonohisterografie, care utilizează o cantitate mică de lichid ce se introduce în cavitatea uterină, permițând astfel o mai bună vizualizare a polipului intracavitar.

Histeroscopia este o altă metodă de depistare a polipiilor endometriali. Astfel, histeroscopul – un tub subțire, dotat cu o sursă luminoasă se introduce prin vagin în cavitatea uterină și permite vizualizarea mucoasei pereților uterini.

Riscurile în cazul unei sarcini

Majoritatea chisturilor ovariene nu afectează sarcina, însă în cazul rupturii de chist, hemoragie intraperitoneală sau torsiune de ovar, sarcina poate avea de suferit.

Sarcina la o femeie cu istoric de sindromul ovarelor polichistice este la risc de diabet gestațional, hipertensiune indusă de sarcină sau naștere prematură.

În ceea ce privește polipii uterini, aceștia pot determina dificultate de implantare a embrionului sau pot obstrua colul uterin sau orificiile trompelor uterine, devenind astfel o cauză de infertilitate. Polipii uterini pot determina avort în primul trimetru de sarcină.

Cum se tratează chisturile ovariene și polipii uterini

femeie la un examen-ginecologic

”După identificarea unui chist ovarian, este foarte important ca acesta să fie atent urmărit, deoarece se poate resorbi de la sine. În funcție de dimensiune, este indicată medicația (de regulă, contraceptivele), iar daca aceasta nu dă rezultate, este recomandată îndepărtarea chirurgicală. Pentru îndepărtarea chirurgicală a chisturilor ovariene, sunt disponibile diferite proceduri chirurgicale, de la cele minim invazive, până la cele care presupun o incizie abdominală cu deschiderea peretelui abdominal. Metoda aleasă depinde de mărimea chistului și de rezultatele controalelor. Numeroase chisturi pot fi indepărtate prin metoda minim – invazivă (laparoscopie sau pelviscopie)”, arată medicul specialist Corina Bușe.

În cazul polipilor, cei mici și asimptomatici pot dispărea fără tratament, dar polipii de dimensiuni mai mari necesită tratament medicamentos. Medicamentele constituie o soluție temporară, pe termen scurt, deoarece după întreruperea medicației, simptomele vor reapărea. O altă soluție este extirparea chirurgicală sau histerectomia (dacă în urma investigațiilor se constată că polipul uterin conține celule canceroase, se impune intervenția chirurgicală de extirpare (parțială sau totală) a uterului.

Stil de viață și dieta recomandată femeilor

Un stil de viață cât mai echilibrat și activ este foarte important și pentru sănătatea aparatului genital. Dr. Corina Bușe recomandă exercițiile fizice moderate, dar regulate, un consum sporit de apă, dar și ceai de mușețel care ajută la relaxarea musculară și are efect antiinflamator. De asemenea, medicul ginecolog recomandă să consumăm cât mai puțini carbohidrați și să alegem o serie de alimente care ajută în cazul în care suferim de chisturile ovariene și polipii uterini:

  • alimente cu efect antiinflamator (roșii, turmeric, ulei de măsline)
  • alimente bogate în fibre care reduc nivelul estrogenilor din corp (pere, portocale, afine, linte, fasole),
  • alimente care conțin proteină slabă (pește, tofu, carne de pui)
  • alimente bogate în acizii omega 3 (pește, semințe, nuci) care scad nivelul hormonilor androgeni din corp
  • alimente bogate în indole-3-carbinol precum varza de Bruxelles, conopida, varza, broccoli, deoarece reglează excesul de hormoni din corp și cresc eliminarea estrogenului,
  • alimente cu conținut crescut de magneziu (migdale, banane, avocado, legumele cu frunze verzi), pentru că ajută la reducerea simptomelor dureroase.