Cercetătorii americani se tem că vor fi două sau chiar trei valuri de Covid-19 în fiecare an, mai ales în țările cu o populație densă, unde distribuția vaccinurilor este îngreunată.

Două, trei îmbolnăviri pe an. Un scenariu îngrijorător pentru medici

Coronavirusul face mutații rapide și poate reinfecta aceleași persoane de două sau chiar de trei ori pe an. Deja în Statele Unite ale Americii, pacienții care au avut varianta Omicron la sfârșitul iernii se îmbolnăvesc din nou de subvariantele acesteia, și acume BA.2 în SUA și BA.4 sau BA.5 în Africa de Sud.

Unii dintre acești pacienți riscă de a se îmbolnăvi de Covid-19 a treia oară anul acesta, imunitatea lor fiind deja compromisă. De asemenea, există persoane care suferă deja de așanumitul ”long Covid”, infecția pe termen lung, cu simptome care persistă luni întregi sau chiar ani.

”Va fi o problemă de lungă durată”, a declarat Julliet Pulliam, specialist epidemiolog în cadrul Universității Stellenbosch din Africa de Sud. ”Virusul va continua să evolueze. Și probabil vor fi tot mai multe persoane care se pot îmbolnăvi de Covid-19 de două – trei ori pe an”.

Varianta Omicron, mult mai frecventă

Epidemia de coronavirus evoluează într-o direcție pe care nimeni nu o prevedea la început. Mulți cercetători, virusologi și epidemiologi sperau ca imunitatea de turmă și mai ales distribuția în masă a vaccinurilor să ducă la o temperare a îmbolnăvirilor, iar Covid-19 să devină o problemă tot mai rară.

Cu toate acestea, numărul de îmbolnăviri este tot mai greu de estimat, deoarece mulți pacienți care se reinfectează știu să recunoască boala și nu se mai duc să se testeze în centrele specializate. Va fi tot mai dificil să se facă statistici clare cu numărul de reinfectări anual.

Varianta Omicron a dat peste cap toate prognozele cercetătorilor. Se pare că virusul Omicron a învățat să fenteze sistemul de apărare al organismului, a făcut rapid câteva variante noi, și se răspândește la fel ca la începutul pandemiei. Multe persoane sunt vulnerabile în fața acestei variante, chiar dacă s-au vaccinat cu două sau trei doze de vaccin.

Reinfectările cu varianta Delta au fost destul de puține, la nivel global. În schimb, reinfectările cu varianta Omicron sunt mult mai frecvente în SUA, dar și în Asia. Cu toate acestea, reinfectarea cu Omicron produce un răspuns imun mai slab din partea organismului. Mulți pacienți nu mai au nevoie de spitalizare, medicamente antivirale sau oxigen.

Ne putem îmbolnăvi de Covid-19 cel puțin o dată pe an

Deocamdată, virusul nu a reușit să găsească o cale prin care să distrugă imunitatea organismului nostru. Dar a dezvoltat variante care se răspândesc mult mai repede. Este posibil ca în fiecare an să te poți îmbolnăvi de Covid-19, și să avem cel puțin o epidemie de coronavirus puternică la începutul toamnei, consideră epidemiologii de la Universitatea Columbia din Statele Unite ale Americii.

Nu se poate spune deocamdată dacă mai multe infectări pe an pot favoriza instalarea infecției pe termen lung, așa numitul long Covid, dar riscurile sunt destul de mari. Cert este că nu se poate obține imunitatea de turmă în cazul infecției cu coronavirus și nu ne putem aștepta ca lucrurile să evolueze spre bine, dacă ne infectăm de câteva ori pe an, în opinia dr. virusolog Kristian Andersen de la Institutul de Cercetări Scripps din San Diego, citat de New York Times.