Mergi la neurolog când observi primele simptome!

Primele semne ale bolii pot apărea și cu zece ani înainte de manifestările clinice propriu-zise. Totuși, cel mai frecvent, primele simptome al bolii Parkinson apar între 50 și 70 de ani. În ultimii ani, s-a observat o scădere a vârstei la care este diagnosticată, 1 din 20 de persoane prezentând simptome în jurul vârstei de 40 de ani. Este vorba despre tremuratul necontrolabil al mâinilor, picioarelor sau bărbiei, care se diminuează pe măsură ce zona afectată este implicată în mişcări active şi dispare complet în timpul somnului, despre rigiditatea musculară, încetinirea mișcărilor, pierderea echilibrului și a coordonării. Alături de acestea pot apărea şi simptome non-motorii, precum oboseala, durerea, excesul de salivație, problemele de vorbire, constipaţia, tulburările de somn, incontinenţa urinară, simptome de ordin neuropsihologic, prezente la mulţi dintre pacienţi (depresie, anxietate, confuzie, apatie) şi simptome cognitive (afectarea memoriei, a atenţiei, dificultăţi în luarea deciziilor). Deși nu există metode de împiedicare a evoluției bolii sau de vindecare, depistarea cât mai timpurie a bolii Parkinson, vizitele la medicul neurolog şi urmarea tratamentului recomandat de acesta, conform fiecărui stadiu al bolii, îmbunătăţesc calitatea vieţii pacientului.

Boala Parkinson nu afectează doar pacientul

Într-un studiu realizat pe un grup de aparţinători cu vârste cuprinse între 39 – 77 de ani, 42% dintre respondenţi au declarat că starea lor de sănătate a avut de suferit, 25% consideră că s-a deteriorat calitatea mariajului, iar 65% au declarat că viaţa lor socială a avut de suferit. La nivel mondial sunt diagnosticaţi peste 6,4 milioane de pacienţi cu boala Parkinson, estimându-se că numărul acestora va ajunge la 9,3 milioane până în 2030. “Boala Parkinson constituie unul dintre domeniile din neurologie care în ultimii 20 ani au înregistrat o dezvoltare în cunoaştere fără precedent. Prin consecinţele pe care le are asupra stării de sănătate generale a pacienţilor, asupra vieţii cotidiene a acestora, dar şi prin impactul asupra familiilor, boala Parkinson reprezintă o prioritate pentru societate şi sistemul medical, în încercarea de a îmbunătăţi calitatea vieţii acestor pacienţi şi a-i reinsera în societate”, declară Prof. Dr. Ovidiu Băjenaru, Preşedinte de Onoare al Societăţii de Neurologie din România. Prima descriere a bolii Parkinson a fost realizată în 1817 de Dr. James Parkinson, dar afecţiuni similare în simptomatologie sunt menţionate în China şi India încă din antichitate, iar Leonardo Da Vinci a amintit în scrierile sale persoane care sufereau de simptome similare cu cele ale bolii Parkinson. Printre personalităţile cu boala Parkinson se numără şi: Muhammad Ali, Michael J. Fox, Linda Ronstadt, Johnny Cash, Salvador Dali, Papa Ioan Paul al II-lea sau Robin Williams.

Susține pacienții cu Parkinson

covor de flori

Astăzi, Asociaţia de Luptă împotriva Bolii Parkinson România a lansat primul covor din lalele, iniţiativă care are ca scop creşterea notorietăţii bolii Parkinson şi a adresabilităţii către medicul neurolog. În acest sfârșit de săptămână, fă-ți timp pentru plimbare în Centrul Vechi al Capitalei, pentru a admira spectacolul floral și pentru a lăsa un mesaj de susținere celor care suferă de Parkinson. Covorul de Lalele va fi expus până pe 5 aprilie, pe str. Lipscani, în zona pietonală din faţa Băncii Naţionale a României. Covorul de lalele marchează debutul Lunii de Luptă împotriva Bolii Parkinson şi a campaniei de informare „Grădina cu speranţe” demarată de Asociaţia de Luptă împotriva Bolii Parkinson, în parteneriat cu Societatea de Neurologie din România. Cu o suprafaţă de 50 mp, covorul este realizat din peste 15.000 de lalele roşii, simbolul internaţional al luptei împotriva bolii Parkinson, începând din anul 2005. Povestea lalelei Parkinson a început în 1980, când un horticultor olandez cu boală Parkinson a creat o lalea roşu cu alb, dedicată doctorului James Parkinson, cel care a oferit în 1817 primele informaţii relevante despre această boală.

Bucureştenii sunt invitaţi să susţină pacienţii cu boala Parkinson prin urcarea pe Facebook a fotografiilor cu Covorul de Lalele, împreună cu unul dintre hashtag-urile campaniei: #gradinacusperante, #lalelerosii, #covordinflori, #covordinlalele. (https://www.facebook.com/parkinsonromania).

Pentru boala Parkinson, laleaua roşie este un simbol al speranţei. Prin crearea Covorului din Lalele iniţiativă unică în România, dorim să le arătăm pacienţilor cu boală Parkinson că nu sunt singuri în lupta cu această boală. Vrem să atragem atenţia că în România sunt încă mulţi bolnavi cu boală Parkinson nediagnosticaţi, care nu urmează niciun tratament. Îi îndemnăm pe cei care prezintă simptome să meargă la medicul neurolog”, declară Dan Răican, Preşedinte al Asociaţiei de Luptă împotriva Bolii Parkinson.

Voluntarii Asociației vor împărți 72.000 de pliante, pentru ca informația să ajungă la cel puțin atâția români câți pacienți cu boala Parkinson sunt estimați că există, și vor îndemna publicul să susțină pacienții prin mesaje de încurajare postate pe pagina de Facebook sau prin mesaje “plantate” în „Grădina cu Speranțe”.

Ne adresăm prin această campanie, pe de o parte, pacienţilor care trebuie să înţeleagă că este deosebit de important să ajungă la un medic specialist neurolog încă de la primele simptome şi să urmeze tratamentul indicat de acesta. Apoi ne adresăm populaţiei generale care prin efortul de a susţine sistemul social, susţine şi aceste categorii de pacienţi. Nu în ultimul rând, ne adresăm celor care dirijează şi coordonează sistemul medical şi care trebuie să înţeleagă că deşi unele dintre costurile directe, care aparent sunt mari, în realitate nu sunt atât de mari, comparativ cu beneficiile pentru pacienţi”, completează Prof. Dr. Ovidiu Băjenaru.

Proiect realizat cu sprijinul Societăţii de Neurologie din România, AbbVie şi ARCUB.