Cine merge des la Herculane, știe cât de importante sunt băile cu sulf pentru sănătate și pentru frumusețe. Ba chiar este supranumit ”mineralul frumuseții” în pofida mirosului său neplăcut și înțepător.

Sulful tratează tot felul de leziuni și pete pigmentare pe piele, tratează acneea, întărește unghiile și părul, ameliorează durerile articulare și are un rol important pentru întregul organism.

Apele sulfuroase, proprietăți terapeutice

Descoperă cele mai importante proprietăți ale sulfului, un mineral esențial pentru organism care participă la oxigenarea celulelor și la majoritatea proceselor vitale.

  • Are rol cheie în oxigenarea celulelor și a țesuturilor
  • Participă la sinteza proteinelor și enzimelor
  • Fortifică dinții și oasele
  • Combate infecțiile produse de diverse bacterii
  • Ajută digestia și ameliorează constipația
  • Contribuie la producerea hormonilor de creștere și a insulinei
  • Contribuie la transformarea grăsimilor în energie
  • Ajută la sinteza colagenului, esențial pentru sănătatea și frumusețea pielii
  • Stimulează eliminarea toxinelor din organism
  • Vindecă leziunile produse de acnee și boli de piele

Băile cu sulf, recomandate în fiecare an

Datorită numeroaselor sale proprietăți terapeutice, sulful sau mai bine spus apele sulfuroase sunt recomandate atât pentru uz intern, cât și pentru uz extern. În stațiunea Herculane pot fi făcute cure cu efecte de lungă durată, băile cu sulf de aici fiind printre cele mai cunoscute și apreciate din țară.

Băile cu sulf și anume apele termale sulfuroase de la Herculane conțin în medie o cantitate egală sau mai mare de un miligram de acid sulfuric la litru. În bazele de tratament ale hotelurilor din stațiune sau în bazinele naturale de pe malul Cernei care pot fi folosite pe timpul verii, apele sulfuroase sunt căutate pentru beneficiile lor antiinflamatoare, analgezice, dezinfectante și relaxante.

”Apa izvoarelor minerale din Băile Herculane are proprietăți curative datorită conținutului bogat de hidrogen sulfurat. Hidrogenul sulfurat este singurul compus al sulfului care se absoarbe în organism prin piele, prin căile respiratorii și pe cale digestivă. Urmând ca apoi să fie eliminat prin piele, intestine și rinichi”, subliniază dr. Otilia Oprișan, medicul balneolog în cadrul bazei de tratament Herculum Spa din cadrul Afrodita Resort and Spa.

De menționat că apa sulfuroasă de la Băile Herculane, cu pH optim pentru piele, tratează afecțiuni reumatice degenerative, osteoarticulare, respiratorii, neurologice, ginecologice, post-traumatice, precum și afecțiuni asociate (digestive, renale, cardiovasculare, dermatologice, endocrine sau de nutriție).

Cum acționează băile termale sulfuroase

„În timpul băilor în ape sulfuroase, organismul absoarbe o cantitate mare de minerale. Temperatura ridicată a apei folosită în tratamentul balnear (38-60ºC) deschide porii, iar mineralele sunt astfel absorbite prin piele. Aburii au efecte antiinflamatorii, antiseptice și desensibilizante asupra căilor aeriene superioare și traheo-bronșice, ajutând bolnavii cu BPOC, astm bronșic, sinuzite sau rinite alergice. În plus, concentrația mare de sulf din aceste băi este rețeta succesului pentru o piele frumoasă: previne ridurile și vindecă acneea. De asemenea, tratamentul balnear cu ape sulfuroase crește circulația arterială cutanată periferică. Practic, urmând un tratament balnear cu ape sulfuroase, acesta te ajută să scapi de furnicăturile și amorțeala mâinilor și picioarelor”, punctează dr. Otilia Oprișan.

O cură cu ape sulfuroase ameliorează și afecțiuni ale aparatului locomotor. „Apele termosulfuroase combat durerea, inflamațiile și rigiditatea musculară, ajutând la recuperarea mobilității articulare. Apa fierbinte are un efect relaxant, ușor sedativ, prin care vei reuși să îndepărtezi orice urmă de tensiune. La nivel articular, induce vasodilatație și astfel scade ischemia”, adaugă medicul balneolog.

În plus, efectul antiinflamator și antialergic al apelor sulfuroase de la Herculum Spa este util și în tratarea unor boli ginecologice: infecții cervicale, exemă, anexită sau insuficiențe ovariene.  

În această perioadă afectată de pandemia de coronavirus, cura de băi sulfuroase în bazele de tratament din Herculane se face în cădițe individuale, în cele mai sigure condiții de sănătate și igienă.