Nici o incizie și durere minimă: tratamentul modern pentru pietre la rinichi

Indiferent de sex sau vârstă, calculii renali dau dureri intense, insuportabile, care apar, de obicei, brusc, fără a fi însoțite de alte simptome.

dr.Vitalie

Dr. Vitalie Mogoreanu

Apariția pietrelor la rinichi este favorizată, în primul rând de deshidratare. Așa cum suntem sfătuiți constant, pentru o viață sănătoasă trebuie să consumăm doi litri de lichide. Această cantitate de apă este necesară menținerii sănătății aparatului urinar, respectiv a rinichilor. Stagnarea urinei în aparatul urinar favorizează apariția și depunerea nisipului la nivelul acestuia: începând de la rinichi, uretere și vezica urinară. Un alt factor determinant pentru această afecțiune îl reprezintă tulburările de metabolism ale calciului: un aport crescut de calciu în apă sau sinteza deficitară a oxalaților proveniți din alimente. În afara acestor cauze externe, există și posibilitatea ca pacientul să se prezinte cu malformații congenitale încă de la naștere, care produc o încetiniere a fluxului urinar în eliminarea depunerilor minerale. Acestea pot fi diverse stenoze ureterale sau chiar adenomul de prostată”, explică specialistul urolog Dr. Vitalie Mogoreanu, Spitalul Sf. Constantin din Brașov.

Simptome silențioase și dureri puternice

În ceea ce priveste bolile tractului urinar, calculii renali reprezinta a treia cea mai intalnita afectiune a acestui sistem, dupa infectiile urinare si dereglarile prostatei. Calculii renali sunt de fapt depozite minerale care se depun la nivelul rinichilor si se formeaza in conditiile in care exista o concentratie mare de cristale minerale in urina, cauzata de absorbtie sau eliminarea ineficienta a acestora de catre organism. 
Marimea calculilor renali variaza de la un graunte de nisip la formatiuni ce determina blocaje ale rinichiului. In functie de dimensiune si pozitionare, simptomatologia acestora poate fi complet neexistenta pana la dureri intense in zona lombara, in partile laterale ale trunchiului, la nivelul abdomenului, ale pelvisului sau organelor genitale insotite de stari de greata sau voma, oboseala nejustificata, transpiratie excesiva si prezenta urinei in sange, un semn al iritatiilor canalului urinar. In general, intensitatea durerilor difera de la un sex la altul, intrucat barbatii au tractul urinar mai lung, astfel ca depunerile necesita un timp mai indelungat pentru a fi eliminate din organism.

Litotritia extracorporeală ESWL – denumire complicată pentru un tratament simplu

În prezent, eliminarea calculilor renali poate fi realizata printr-o procedura moderna, neinvaziva, ce nu necesita anestezie si se poate aplica pacientilor indiferent de varsta. In cadrul sectiei de urologie a Spitalului Sf. Constantin, litiaza renala este tratata cu ajutorul procedurii de litotritie extracorporeala ESWL, prin care pietrele la rinichi sunt sfaramate fara incizii sau interventie endoscopica, prin aplicarea undelor mecanice, acestea fiind ulterior eliminate din organism pe cale naturala. Aceasta tehnica este putin dureroasa, in multe cazuri fiind efectuata chiar fara anestezie, dureaza in jur de 45-60 de minute si nu nencesita intotdeauna internarea pacientului. Desi poate varia in functie de compozitia, marimea si localizarea calculilor renali, rata de succes a acestui tip de interventie este foarte mare, astfel ca intre 75% si 90% dintre pacientii cu litiaza renala sunt supusi tratamentului extracorporeal cu unde de soc.

Sectia de urologie a Spitalului Sf. Constantin cuprinde saloanele pentru internare continua (rezerve cu doua paturi), ambulatoriul de specialitate: cabinetul de consultatii urologice, dotat cu aparatura specializata pentru diagnosticare precisa, sala de tratament si Departamentul de Litotritie extracorporeala (ESWL) cu spitalizare de zi. La acestea se adauga sala de operatie cu dotari specifice pentru interventiile chirurgicale urologice. Pentru mai multe detalii despre sectia de urologie, programul si echipa de medici urologi ai Spitalului Sf. Constantin din Brasov, accesati: http://spitalulsfconstantin.ro/index.php?id=descriere-urologie