Alimentele bogate în potasiu precum bananele, somonul, nucile, alunele, fasolea, peștele sau legumele verzi sunt indicate în dieta femeilor. Potasiul protejează inima și creierul și reduce efectele nocive pe care le are sarea în exces în alimentație.

Așadar, femeile care consumă mai des alimente sărate, ar trebui să le înlocuiască cu alimente cu un aport de potasiu mai mare pentru a-și proteja inima în a doua parte a vieții.

Atenție la sare, doamnelor!

Femeile care consumă frecvent alimente bogate în sare trebuie să fie conștiente că sarea va avea în timp consecințe nefaste asupra tensiunii arteriale, asupra inimii, asupra creierului și rinichilor.

Studiul efectuat la Centrul Medical al Universității din Amsterdam a demonstrat că alimentație bogată în potasiu duce la un risc mai scăzut de a suferi de inimă și hipertensiune în cazul femeilor. Ca atare și riscul de a suferi un atac de cord prematur este sensibil mai mic.

Toți medicii ne recomandă să adăugăm foarte puțină sare în mâncare și să consumăm doar ocazional alimente procesate bogate în sare așa cum sunt mezelurile sau brânzeturile.

Alimentele bogate în potasiu reglează tensiunea arterială

Studiul realizat în Țările de Jos a descoperit o legătură directă între aportul de potasiu din alimentația femeilor care au participat și fluctuațiile tensiunii arteriale. Femeile care au adoptat o dietă mai bogată în potasiu, cu multe legume proaspete, cartofi, nuci și fructe, au avut valori normale ale tensiunii arteriale.

Cercetătorii olandezi au concluzionat că persoanele cu un aport mai mare de potasiu în dietă au un risc cu 13% mai scăzut de a suferi de boli vasculare. Iar femeile beneficiază mai mult de acest lucru, decât bărbații.  

Așadar, potasiul poate proteja inima, pe măsură ce ajută la eliminarea unei cantități mai mari de sodiu din organism, dar și prin beneficiile pe care le are asupra tensiunii arteriale.

Aportul de potasiu din alimente ar trebui să ajungă la 3.5 mg pe zi pentru un adult sănătos. Iar alimentele bogate în potasiu sunt bananele, peștele gras, nucile, fasolea, legumele verzi, cartofii sau fructele.