Persoanele aflate la vârsta mijlocie, cele trecute de 40 sau 50 de ani, care au coșmaruri prea des, ar putea suferi de demență pe măsură ce îmbătrânesc.

Majoritatea oamenilor are coșmaruri din când în când, mai ales în perioadele tensionate, când stresul și grijile își pun amprenta asupra somnului. Dar persoanele care se plâng de coșmaruri prea des, cele care au vise urâte aproape în fiecare seară sau de două, trei ori pe săptămână, sunt supuse declinului cognitiv.

Cercetările anterioare au stabilit în mod evident o legătură între frecvența coșmaruriloe și apariția bolii Parkinson la vârsta senectuții.

Coșmaruri prea des? Un semnal de alarmă

Sigur că stresul, grijile, stările de anxietate și oboseala accentuată pot favoriza visele urâte care se pot repeta mai des într-o anumită perioadă a vieții. Dar un adult sănătos, cu un psihic rezistent va trece peste această etapă și coșmarurile vor dispărea.

În condițiile în care ai coșmaruri prea des, aparent fără motiv, fără să treci prin situații dificile și fără să ai probleme mari de sănătate, acestea nu se justifică. Coșmarurile în acest caz, ar putea fi un semnal de alarmă: integritatea ta intelectuală va fi grav afectată pe viitor.

Cercetătorii de la Universitatea din Birmingham au analizat calitatea somnului și sănătatea creierului în cazul a 600 de adulți de vârstă mijlocie, pe care i-au urmărit pe parcursul mai multor ani. Totodată, ei au analizat datele mai vechi în cazul a 2600 de persoane cu vârsta de peste 79 de ani și le-au comparat cu situația lor recentă.

Studiul lor, publicat în eClinicalMedicine, arată că adulții trecuți de jumătatea vieții care au coșmaruri prea des, mai mult de unul pe săptămână, prezintă un risc de patru ori mai mare să sufere de demență la bătrânețe.

Lipsa de odihnă pe timpul nopții, risc pentru boli neurodegenerative

Este adevărat că multe boli neurologice la senectute sunt determinate de factori diverși, inclusiv de moștenirea genetică. Dar coșmarurile pot fi un semnal de alarmă.

Nu lăsa timpul să treacă, fără să iei măsuri, dacă suferi de coșmaruri prea des. Vorbește cu un medic specialist neurolog, fă mai multe teste și ai grijă de sănătatea ta mentală. Boli precum Alzheimer sau Parkinson apar și pot fi depistate prin teste specifice înainte de a se observa primele semne clinice.

Coșmarurile sunt strâns legate de un somn de proastă calitate, iar lipsa de odihnă din timpul nopții se acumulează și favorizează multe alte probleme de sănătate!