rinoplastie

foto: www.drdoboscalin.ro

 

„Acest tip de intervenție se face doar după vârsta de 16 ani, întrucât până atunci nasul trebuie să-și fi încheiat procesul de dezvoltare. Cu două săptămâni înainte de operație, administrarea aspirinei sau a medicamentelor ce o conțin este interzisă, iar apariția unei răceli sau a unei infecții de orice fel va duce la amânarea intervenției ”, susține chirurgul estetician Călin Doboș.

Informare corectă și completă înainte de rinoplastie

Temerile, problemele sau curiozitățile sunt firești și cel mai adesea își găsesc soluții în discuțiile prealabile cu medicul chirurg. Iată ce ar trebui să știi despre rinoplastie.

1.Cine este eligibil pentru rinoplastie?

Fie că vrei sa corectezi un defect din naștere, fie ai o problemă medicală sau un traumatism suferit la nivelul nasului, rinoplastia poate oferi un echilibru al proporțiilor care să te satisfacă. Este foarte important, însă, urmatorul aspect: te poți aștepta să ai un nas mai frumos, mai bine proporționat raportat la dimensiunile feței, dar aspectele legate de viața personală sunt o alta problemă. Nasul inestetic poate fi cauzat de: cocoașa (mai mare sau mai discreta), vârful lung (căzut) și/sau gros sau ascuțit, columela (partea inferioară dintre nări) prea căzută sau prea sus, nasul pornește fie prea din frunte, fie cu o scobitură nefiresc de adâncă între rădăcină și frunte, nările prea mari sau deviație laterală.

2.În România există condiții la fel de bune ca în alte țări ?

Rata de succes a operațiilor de rinoplastie în România este la fel de mare ca cea din alte țări. Pacienții pot alege clinici sau spitale private, dotate cu aparatură de ultimă oră și condiții de spitalizare excelente, pentru prețuri mai mici decât cele din străinătate. Avantajele de care beneficiază pacienții care se operează în România sunt: scutirea cheltuielilor de transport într-o țară străină (de cele mai multe ori considerabile), mâncare, cazare și revenirile la controale – acestea pot dubla prețul inițial. Mai mult, în România vor exista fără îndoială apropiați care să ajute cu recuperarea în primele zile după operație.

3.Care este diferența dintre rinoplastie deschisă și închisă?

Rinoplastia deschisa constă în crearea unor mici incizii în interiorul fiecărei nări, care vor fi unite la nivelul columelei. Prin acestea medicul chirurg poate ridica pielea de pe oasele și cartilajele nasului pentru a examina clar structura acestuia și pentru a corecta imperfecțiunile formei sau structurii nazale. În funcție de complexitatea operației, aceasta durează între 1 și 2 ore, timp în care pacientul va fi adormit în anestezie generală. Este singurul mod în care vârful nasului poate fi remodelat și în corectarea devierilor laterale; de asemenea, se practică și în micșorarea nasului sau în rinocorecții secundare. Bine executată, oferă cele mai spectaculoase rezultate, un vârf de nas bine definit, subțiat, un rezultat rafinat. Rinoplastia închisă diferă față de cea deschisă prin faptul că oferă un acces limitat la vârful nasului și sept și presupune incizie doar în interiorul nărilor, fără ca acestea să fie unite, prin care se accesează restul nasului. Rinoplastia închisă este recomandată rar, în modificări minore.

4.Cum ne pregătim?

Desigur, fiecare pacient va primi indicatiile medicului in functie și de starea sa de sanatate. Este foarte probabil, insa, ca medicul sa ceara pacientului sa renunte la fumat, deoarece poate incetini recuperarea și provoca infectii, sa nu ia aspirina 2 saptamani inainte de interventie, sa evite raceala inainte de interventie. De asemenea, cu cel putin 6 ore inainte de operatie, pacientul nu trebuie sa manace și sa bea nimic. In majoritatea cazurilor, rinoplastie este efectuata sub anestezie generala. Dupa operatie este foarte probabil o noapte de spitalizare, pentru supraveghere și schimbarea pansamentelor.

5.Ce se întâmplă după operație?

Pana la trecerea efectelor anestezicului, este necesara odihna. Dupa aceea, se administreaza calmante, fluidificante. Se va simti o senzatie de tensiune in oasele fetei, similara starii de raceala, insa se atenueaza in cateva ore. O zi sau mai multe vei avea in fiecare nara un pansament și timp de 7-8 zile un pansament extern, pe nas. E bine sa aveti pe cineva, o persoana apropiata care sa va ajute in primele 24 de ore dupa operatie și sa va duca acasa de la spital.

6.Pot purta ochelari după rinoplastie?

Daca ochelarii sunt grei pot aparea modificari inestetice in aspectul nasului. In acest caz, este de preferat sa se astepte in jur de 30 de zile dupa operatie.

7.Care sunt complicațiile ce pot apărea în timpul operației?

Spre deosebire de alte interventii chirurgicale, in cazul rinoplastiei riscurile sunt minime. In timpul interventiei de rinoplastie pot aparea eventual sangerare cauzata de timpul de sangerare crescut, de dereglarea factorilor de coagulare sau de traumatismul postoperator. Infectiile sunt de regula evitate prin administrarea de antibiotice, iar tumefactia si echimozele fac parte din recuperarea fireasca si nu trebuie considerate a fi complicatii.

8.Există riscuri postoperatorii?

Riscul deformarii tardive a nasului apare rar, in cazul rinoplastiilor prea agresive unde suportul nazal a suferit interventii puternice. De asemenea, utilizarea excesiva a grefelor de cartilaj ce au tendinta de a deveni vizibile sub pielea nasului. In urma unei rinoplastii executate corect, nasul trebuie sa aiba o forma perfect stabila care se va incadra in restul organismului si care va evolua de-a lungul anilor odata cu intregul corp. Cicatricile, neregularitatile de la nivelul dorsului nazal, coborarea varfului nasului, sinechiile sau paresteziile si hipoestezia (tulburari de sensibilitate care dispar dupa cateva luni) sunt efecte ce pot fi evitate prin menajarea zonei un timp cat mai indelungat dupa interventie si prin respectarea regulilor postoperatorii indicate de medicul chirurg.

9.Cât costă o rinoplastie?

Costul variaza intre 1800 – 2200 euro, incluzand controale și internare de o zi.

Dr. Calin Dobos detine o vasta experienta in domeniul chirurgiei estetice, acumulata in cei peste 10 ani de lucru in tara, dar si prin participarea la diferite congrese internationale in aproape toate tarile din Europa, pe continentul American, SUA, Canada sau Asia. Acesta a reusit sa aduca la noi in tara cele mai eficiente tehnici de abordare a domeniului chirurgiei estetice. Stagiile de perfectionare in strainatate, pregatirea timpurie facuta inca de pe bancile facultatii, dar si sutele de cazuri solutionate anual, reprezinta o adevarata carte de vizita a Dr. Calin Dobos. Pentru mai multe detalii puteti accesa site-ul oficial: www.drdoboscalin.ro

Dr. Dobos