Nutriționiștii ne recomandă fructe care ajută ficatul bolnav, mai ales când avem un regim alimentar bogat în proteine și grăsimi. Iarna consumăm mai multă carne de porc, pâine sau dulciuri cu unt, ceea ce reprezintă o adevărată provocare pentru ficat.

Fie că ai deja probleme cu ficatul, fie că vrei să previi problemele medicale grave, aceste fructe te vor ajuta să îți menții o stare de sănătate mult mai bună! Este suficient să consumi o singură porție de fructe pe zi, iar ficatul tău se va menține și el sănătos.

Ce rol are ficatul în organism și cum îl îmbolnăvim

Ficatul este o parte esențială a sistemului digestiv și îndeplinește, alături de organele conexe, 500 de funcții importante în organism. Este o adevărată uzină care ne ajută să eliminăm tot ceea ce este toxic pentru organism și să reținem nutrienții sănătoși care ne dau energie și protejează imunitatea.

Iată doar câteva dintre cele mai importante funcții ale ficatului:

  • produce sucul biliar, contribuie la digerarea grăsimilor și absorbția vitaminelor lipo-solubile;
  • ajută procesele metabolice (proteine, glucide, lipide, vitamine);
  • filtrează și sortează toxinele, după care le direcționează către sistemul excretor;
  • este implicat în metabolizarea unor hormoni;
  • are un rol important în susținerea sistemului imunitar.

Un ficat sănătos ajută întregul organism!

Ficatul este gardianul tuturor celorlalte organe și el ne menține sănătoși. Cu toate acestea, multe dintre obiceiurile noastre zilnice îmbolnăvesc ficatul. Și nu doar alcoolul este de vină!

Chiar și persoanele care nu beau alcool se pot îmbolnăvi de ficat dacă au o dietă prea grasă și sărată sau consumă frecvent dulciuri concentrate în zahăr. De asemenea, aditivii alimentari sunt toxici pentru ficat, mâncarea de tip fast-food, țigările, abuzul de medicamente, stresul și oboseala accentuată.

Există însă soluții să avem grijă zi de zi de ficatul nostru. Alimentele dietetice și sănătoase protejează ficatul și există anumite fructe care ajută ficatul bolnav sau obosit. Încearcă să le consumi cât mai des, cel puțin o porție pe zi, iar starea ta generală de sănătate va fi mult mai bună!

Top 8 fructe care ajută ficatul

Grepfruit

Acest fruct deosebit de bogat în antioxidanți, vitamina C, vitamina A, fibre și potasiu este un sprijin important pentru imunitate, pentru digestie și pentru ficat. Substanța amăruie pe care o conține grepfruit, și anume naringenina, ajută în timpul digestiei și accelerează transformarea grăsimilor în energie. Ea ajută astfel ficatul să metabolizeze mai bine subtanțele grase. Grepfruit este un fruct excelent pentru ficat și este bine să îl consumi în timpul zilei, la 30 de minute după o masă copioasă.  

Avocado

Un avocado pe zi

Cu toate că este un fruct plin de grăsimi, avocado conține de fapt grăsimi bune care ajută la absorbția mai bună a vitaminelor și accelerează digestia. În plus, grăsimile bune din avocado ”topesc” grăsimile rele cum sunt cele din carnea de porc, spre exemplu. Avocado contribuie la scăderea grăsimilor rele din sânge și ajută ficatul să funcționeze optim.

Afinele

Aceste mici fructe albastre au mii de beneficii pentru sănătate și protejează ficatul. Afinele se numără printre fructele cele mai bogate în antioxidanți, ceea ce ajută la eliminarea grăsimilor și zaharurilor toxice pentru ficat. Sunt fructe esențiale în dieta persoanelor care au ficatul gras sau care au alte boli care distrug ficatul.

Bananele

sfaturi despre banane

Bogate în vitamina C și vitamina B6, în antioxidanți și flavonoizi, bananele ajută ficatul să apere organismul de substanțele nocive și de acțiunea radicalilor liberi. Totodată, amidonul din banane ajută la o eliminare mai rapidă a grăsimilor rele și a substanțelor de care organismul nu are nevoie.

Merișoarele

energizante naturale care îți vor alunga starea de somnolență

La fel ca afinele, merișoarele se numără printre cele mai complexe și sănătoase fructe. Sunt bogate în antioxidanți și antociani care ajută la eliminarea substanțelor nocive și a grăsimilor care îmbolnăvesc ficatul.

Strugurii

struguri sanatate

Datorită concentrației mari de resveratrol, de antioxidanți și vitamine, strugurii, în special strugurii negri sunt foarte buni pentru ficat. Dacă nu ai probleme mari cu glicemia, încearcă să consumi struguri negri de 2 – 3 ori pe săptămână, în combinație și cu alte fructe care ajută ficatul.  

Lămâile

Ce poți face cu o jumătate de lămâie

Vitamina C și fibrele din lămâi sunt deosebit de eficiente pentru activitatea ficatului. De asemenea, lămâile, ca toate citricele, sunt bogate în antioxidanți care ajută la combaterea grăsimilor. Limonadele și ceaiurile cu lămâie sau salatele verzi asezonate cu lămâie sunt foarte sănătoase pentru ficat.  

Merele

cum se depozitează merele peste iarnă

Un măr pe zi este un adevărat medicament pentru ficat. Datorită antioxidanților și flavonoidelor pe care le conțin merele, aceste fructe ajută ficatul bolnav și îl stimulează să se refacă și să își reia funcțiile la nivel optim.

Așadar, consumă zi de zi câte o porție din aceste fructe, mai ales că multe dintre ele sunt foarte accesibile la preț și le găsești în magazine tot timpul anului. Dar, chiar dacă vei consuma aceste fructe care ajută ficatul, nu înseamnă că poți abuza de cărnuri grase, maioneze, fast-food sau dulciuri nesănătoase. Păstrează un regim echilibrat și ficatul tău te va ajuta să fii sănătoasă toată viața!