Multe femei constată că merg mai des la baie noaptea pe timpul verii. Este firesc! Vara consumăm mai multe lichide și fructe care sporesc diureza. Dar dacă te trezești des noaptea să mergi la toaletă, fără să consumi prea multe lichide, este posibil să fie vorba de cauze medicale care necesită investigații.

În mod normal, un adult sănătos, care se hidratează corect în timpul zilei, poate merge la toaletă de 6 – 8 ori pe zi. Pe timpul nopții, în mod normal, nu ar trebui să ne trezim din somn cu senzația urgentă de a merge la baie. Creierul nostru produce un hormon antidiuretic pe timpul nopții, când dormim profund, astfel că nu simțim nevoia de a urina. Dacă te trezești des noaptea să mergi la baie, cu siguranță există probleme mai profunde care îți afectează sănătatea în timp. Iată cele mai răspândite 7 cauze.

Bei prea multe lichide seara

Poate că ziua neglijezi necesarul de apă al organismului și compensezi seara, fără să vrei. Bei foarte multe lichide seara, apă, ceaiuri, bere, supe și ciorbe sau lapte. Chiar dacă dormi bine, vezica va fi prea plină și te vei trezi noaptea să mergi la toaletă.

Ai grijă să te hidratezi mai bine ziua și să menții un nivel echilibrat al lichidelor din meniul zilnic.

Bei și mănânci alimente prea dulci seara

O altă cauză frecventă în cazul persoanelor care merg des la baie noaptea este consumul ridicat de zahăr seara, mai ales de sucuri, compoturi, bere și lapte. Lichidele care conțin mult zahăr și dulciurile concentrate ar trebuie evitate seara, pentru că te agită, te împiedică să dormi profund și au consecințe grave pentru sănătate în timp declanșând obezitatea, boli de inimă sau boli legate de acumularea kilogramelor.

Consumi legume și fructe care sporesc diureza

Este foarte bine să consumi mai multe legume proaspete și fructe în fiecare zi. Unele dintre ele, însă, sporesc diureza, și ar fi bine să le consumi în cursul dimineții. Printre fructele delicioase care ne fac să mergem mai des la baie se numără căpșunele, zmeura, strugurii, pepenii sau piersicile. De asemenea, în aceeași categorie intră și legume suculente precum roșiile sau castraveții.

Stresul te poate face să te trezești des noaptea

O altă cauză pentru care simți nevoia să mergi la baie noaptea este calitatea slabă a somnului. Stresul zilnic, grijile, problemele de familie sau problemele de serviciu te împiedică să dormi profund și să te odihnești bine de-a lungul nopții.

Ai un somn agitat, te trezești de mai multe ori și, implicit, simți și nevoia de a merge la toaletă.

Ai o infecție urinară

Primele semne ale infecțiilor urinare sunt urinările dese. În primele 24 de ore, simți nevoia să te duci mai des la baie, urinezi foarte puțin și începe să te usture. Dacă ai aceste simptome, nu spera să treacă doar cu băi calde și ceaiuri. Ia imediat măsuri, ia un tratament naturist pe bază de merișor care împiedică dezvoltarea infecției urinare și consultă medicul de familie pentru un tratament complet, care va elimina focarele de bacterii.

Suferi de incontinență urinară

Persoanele care au această problemă știu deja cât de neplăcut este să mergi des la baie noaptea. Incontinența urinară nu este o boală în sine, ci un simptom care semnalează afecțiuni ale vezicii și ale rinichilor. Mergi la un medic de specialitate pentru investigații și vei primi un tratament adecvat.

Prostatita, în cazul bărbaților

Inflamarea prostatei începe să devină o problemă mai ales după vârsta de 40 – 45 de ani în cazul bărbaților. Aceasta poate determina o serie de probleme și afectează inclusiv vezica urinară.

Suferi de diabet sau hipertensiune arterială

Dacă te trezești des noaptea, fără să fi consumat prea multe lichide sau fără să știi că ai alte probleme de sănătate, consultă medicul de familie. Acest fenomen poate ascunde probleme mai grave, care nu dau simptome dureroase în prima fază. Diabetul poate fi una dintre cauze, boli de rinichi incipiente sau hipertensiunea arterială. Fii atentă la alte simptome precum durerile de cap, setea continuă sau senzația de vertij și consultă un medic cât mai curând.