Răul de mișcare

Răul de mișcare este o probelmă pe cât de des întâlnită, și pe atât de neplăcută. Există câteva metode de a preveni stările de greață și de rău pe care acesta le generează. Atunci când ești într-un mijloc de transport, ar trebui să miști capul cât mai puțin, eventual să-l sprijini pe tetieră. Nu te uita în jos, nu încerca să citești sau să privești un fi lm. Dacă ești în autoturism sau în autocar, alege să stai în față. În avion, solicită un loc lângă aripă. Înainte și în timpul călătoriei, consumă alimente ușor digerabile, în cantități mici. Evită mâncarea condimentată. Nu este recomandat nici să bei multe lichide. Dacă deja apar simptomele, ar fi bine să iei o înghițitură de apă minerală sau apa tonică. În cazul în care călătorești cu mașina, oprește și ieși la aer sau deschide geamul. Poți consuma doi-trei biscuiți sărați.

Ghimbirul, digestiv

Dacă ai rău de mașină, ghimbirul nu ar trebui să-ți lipsească atunci când pleci la drum. Acesta ajută și la diverse probleme, mai ales în dispepsii, greață provocată de alimentația în exces sau gaze stomacale. Stimulează digestia și favorizează absorbirea mai bună a nutrienților. Se poate consuma ca atare, dacă reziști gustului iute. Mai poți bea o cană cu ceai de ghimbir. Prepară un decoct dintr-o bucată de un cm de ghimbir proaspăt curățat la o cană cu apă. Dacă ai pulbere de ghimbir, lași la infuzat o jumătate de linguriță la o cană cu apă timp de trei minute. După ce ajunge la o temperatură bună de băut, poți adăuga lămâie și miere.

Ceaiuri aromate

Scorțișoara stimulează sistemul digestiv. Poți să prepari singură un ceai aromat după cum urmează: amestecă un sfert până la o jumătate de linguriță de scorțișoară măcinată într-o cană cu apă. Lasă să stea timp de cinci minute și îndulcește după gust. Semințele de fenicul sunt un remediu bun recomandat în cazul gazelor stomacale și crampelor. Se toarnă peste o linguriță de semințe o cană cu apă fi erbinte, se acoperă și se lasă la infuzat timp de 10 minute. Apoi se strecoară și se beau 3 căni pe zi, câte una înainte de fi ecare masă principală.

Dr. farmacist Ovidiu Bojor

Dr. farmacist Ovidiu Bojor

MENTA, DE AJUTOR ÎN PROBLEMELE STOMACULUI

„Menta este foarte indicată în cazurile de digestie dificilă și în greaţă. Ajută în multe tulburări gastro-intestinale, în diskinezii biliare, precum şi ca tonic în digestia normală şi carminativ (eliminarea gazelor). Se consumă sub formă de infuzie preparată dintr-o lingură rasă de plantă la o cană cu apă. Se lasă să stea 10 minute, după care se strecoară. Se beau maximum două căni pe zi, cel mai bine pe stomacul gol sau înainte de masă. Intră și în compoziţia a numeroase ceaiuri medicinale care conțin mai multe plante. Este contraindicată în caz de constipație cronică. Atunci când conținutul de mentol este foarte mare, pot apărea dureri abdominale, greaţă, vărsături sau rigiditate musculară. Dar aceste fenomene nu apar dacă se respectă dozele menționate.”