1. Gonartroza

Gonartroza apare ca urmare a uzurii suprafețelor articulare care intră în componența genunchiului. Odată cu degenerarea și distrucția tisulară, apare un contact permanent între extremitățile osoase și o reducere semnificativă a capacității de absorbție a șocurilor.

Durerea apare în spatele rotulei și e mai puternică în momentul mobilizării articulare („la rece”). Durerea se accentuează la mersul pe plan înclinat, indiferent dacă e vorba de rampă sau pantă, și este adesea însoțită de zgomote caracteristice („pocnituri” la nivelul articulației). 

  1. Ruptura de ligament 

Ligamentul cel mai adesea afectat, în cazul accidentărilor la nivelul genunchiului, este ligamentul încrucișat anterior. Această afecțiune apare adesea la jucătorii de baschet sau fotbal și în cadrul altor sporturi care presupun schimbări bruște și rapide de direcție. 

Ruptura de ligament este un eveniment traumatic acut, însoțit de un zgomot specific de pocnitură și senzația unei rupturi. Durerea este intensă, întrerupând orice activitate de moment. Genunchiul se umflă rapid, mobilitatea este sever limitată și apare o senzație de instabilitate și de incapacitate de a susține greutatea pe piciorul afectat. 

  1. Ruptura de menisc

Ruptura de menisc este considerată a fi unul dintre cele mai frecvente accidente survenite la nivelul genunchiului. În cazul acestui tip de traumatism, poate dura până la 24 ore înainte ca durerea și edemul să se instaleze, în special dacă ruptura are dimensiuni reduse.

Acestea pot fi însoțite de senzația unei pocnituri în structurile genunchiului, de reducerea mobilității locale și de durere apărută în special la mișcări de răsucire. Pacientul observă, de asemenea, dificultăți în a îndrepta complet genunchiul, senzația că articulația este blocată sau că articulația cedează. 

  1. Bursita genunchiului 

Bursita genunchiului reprezintă inflamarea uneia dintre „pungile” de lichid sinovial aferente articulației complexe a genunchiului. Rolul burselor articulare este de a reduce frecarea și punctele de presiune dintre oase, tendoane și mușchi.

Simptomele variază în funcție de care dintre aceste burse este afectată. În general, zona apare caldă, sensibilă și umflată. Poate exista durere la mișcare sau chiar și în repaus. 

În cazul în care bursita apare ca urmare a unui traumatism punctual, simptomele se pot instala rapid. Dar majoritatea cazurilor rezultă ca urmare a frecării și iritației locale, astfel că simptomele apar gradual și se agravează odată cu trecerea timpului. 

  1. Tendinita patelară

Tendinita patelară reprezintă afectarea tendonului care atașează patela (rotula) de osul gambei (tibie). Tendonul patelar acționează sinergic cu musculatura din partea anterioară a coapsei, el fiind implicat în extensia genunchiului. Cele mai mari solicitări sunt aplicate în timpul șutatului, alergatului sau al săritului. De altfel, tendinita patelară se manifestă cel mai adesea în legătură cu sporturi precum baschetul sau voleiul. 

Primul simptom asociat tendinitei patelare este durerea, care apare în general în zona de sub rotulă. La început, durerea se manifestă doar la mobilizarea inițială a articulației sau consecutiv unor exerciții fizice intense, dar în timp se agravează și ajunge să afecteze activități zilnice simple, cum sunt urcatul scărilor sau ridicatul de pe scaun. 

Durerile de genunchi pot debuta ca un simplu disconfort sau pot apărea brusc și violent. Indiferent de tiparul durerii, este important să discuți cu o echipă de specialiști pentru a identifica atât cauzele disconfortului, cât și cel mai bun demers terapeutic pentru a opri agravarea bolii și pentru a susține vindecarea. 

Sursa foto: Shutterstock

(P) Articol publicitar realizat in colaborare cu Kinetic.ro