Multe gospodine pregătesc cartofi copți în coajă învelindu-i în aluminiu. Este adevărat că se coc mai repede așa, dar nu este cea mai bună soluție, deoarece ionii de aluminiu pot pătrunde în cartofi la temperaturile ridicate din cuptor.

Cel mai bine este să coci cartofii împachetați în foaie de copt sau pur și simplu, în tavă, pe foaia de copt. Și iată și câteva mici secrete să iasă delicioși!

Cartofii se taie, nu se înțeapă cu furculița

După ce speli foarte bine cartofii de nisip, eventual folosind un burete curat sau o perie moale de vase, se șterg cu un șervețel de hârtie și se crestează cu un cuțit în cruce.

Se poate face o tăietură mai lungă în funcție de lungimea lor. Astfel, căldura va pătrunde mai repede la interiorul cartofilor și se vor coace mai ușor.

Cuptorul se încălzește din timp

Pentru a se coace mai repede cartofii, ar fi bine să încălzești cuptorul câtă vreme speli și pregătești cartofii.

În medie, cartofii mari se țin la cuptor aproape 2 ore pentru a fi bine copți, iar cartofii mai mici, cât pumnul unui bebeluș, se coc aproximativ 90 de minute.

Se taie mai adânc atunci când sunt aproape copți

Când pulpa cartofului miroase bine și sunt copți bine la interior, ar fi bine să adâncești tăieturile făcute prima dată și să îi mai ții la cuptor încă 10 – 15 minute. În felul acesta, miezul cartofilor va fi mai moale și mai dulce, dar la exterior vor fi mai crocanți.

Presară și sare de mare pe coajă și vor ieși delicioși.

La final, cartofii copți pot fi umpluți cu brânză, unt, bucățele mici de mezeluri, șuncă afumată, ceapă și castraveți acri sau maioneză. Iar cele mai bune condimente sunt sarea, piperul, usturoiul, ceapa verde, cimbrul sau nucșoara.

foto: 123rf.com