Peștele proaspăt, pescuit din apă dulce curgătoare este în mod tradițional cel mai râvnit preparat la masa de Florii. Dacă în timpul postului nu avem voie să mâncăm carne, în duminica Floriilor preparatele din pește ne aduc aminte de cele mai vechi simboluri ale creștinismului. Iată și alte tradiții culinare de Florii de prin alte țări care vorbesc despre începuturile creștinismului.

Peștele, o delicatesă în ziua de Florii

Românii pregătesc musai pește, îndeosebi pe grătar sau la cuptor. De asemenea, grecii mănâncă și ei pește, mai ales cod sărat și prăjit cu o garnitură generoasă de cartofi și salată. Preparatul grecesc din cod se numește bakaliaros și este deosebit de gustos.

Prăjiturile cu smochine

Legenda spune că Iisus, pe când se apropia de Ierusalim, în Duminica Floriilor, și-ar fi potolit foamea cu smochine din pomii de la marginea cetății. De atunci, au rămas smochinele simboluri ale creștinismului și în multe regiuni din Europa de Sud sau Occidentală se consumă dulciuri cu smochine în Duminica Floriilor. Aceste fructe specifice zonei mediteraneene și Israelului au rămas îndrăgite tradiții culinare de Florii.

Apă cu lemn dulce

O altă tradiție din Occident, dar necunoscută la noi, este apa cu lemn dulce. În Marea Britanie, a rămas multă vreme obiceiul de a pregăti o carafă cu apă proaspătă din fântână în care se puneau câteva rădăcini de lemn dulce, pe care englezii îl importau din Spania în secolele trecute.

Lemnul dulce are proprietăți antibacteriene și dă un gust ușor parfumat și dulce băuturilor. Britanicii obișnuiau să meargă la fântână în Duminica Floriilor, copiii purtau crenguțe înflorite de salcie, iar tinerii țineau mici petreceri în care se serveau cărnuri la grătar, plăcinte cu smochine și se bea apă rece îndulcită cu lemn dulce.

Tradiția aceasta pare să aibă și rădăcini celtice, din vremurile în care fântânile reprezentau izvorul vieții și erau venerate, curățate și sfințite prin diverse ritualuri.

Tot în Marea Britanie, în secolele XV – XVII mai era obiceiul de a presăra zahăr în apa scoasă din fântână, în ziua de Florii, pentru a avea un gust mai deosebit, de sărbătoare.

Citește și despre legendele mai puțin știute din Duminica Floriilor!