La nunta din Cana Galileii a avut loc primul miracol făcut de Iisus și de la această nuntă vestea s-a răspândit în tot ținutul. Aici au început semnele divine și miracolele pe care Iisus Hristos avea să le facă în văzul tuturor, pentru a le întări oamenilor credința în misiunea sa mesianică.

Ce spune Biblia despre primul miracol făcut de Iisus

La această nuntă era invitată Maica Domnului și odată cu ea a fost chemat și fiul ei, Iisus, despre care oamenii auziseră prea puțin.

Spre seară, când vinul mirilor s-a terminat, Maica Domnului i-a spus lui Iisus că mirele nu își mai poate cinsti oaspeții cum se cuvine și, într-un mod foarte discret, ea l-a rugat să îl ajute. Acest fapt ne demonstrează că Fecioara Maria știa bine că Iisus nu lasă pe nimeni la nevoie și că poate înfăptui miracole cu puterile sale de la Dumnezeu.

Primul răspuns al lui Iisus a fost un refuz. El i-a răspuns mamei Sale că nu poate schimba cu nimic lucrurile pentru că ”ceasul său nu sosise”. La momentul respectiv el nu considera că venise timpul să își dezvăluie puterea de a înfăptui miracole, oricât de mărunte ar fi fost ele.

Cu toate acestea, Iisus s-a răzgândit și le-a cerut apostolilor lui să umple cu apă vasele din care se băuse vinul. Apoi le-a cerut să bea… iar oamenii au descoperit cu stupoare că apa se transformase în vin și nu orice vin, ci din cel mai bun.

La nuntă erau zeci de oaspeți, iar primul miracol făcut de Iisus a ajuns imediat la urechile tuturor sătenilor și s-a răspândit în tot ținutul, până la Ierusalim.

Cine era mirele din Cana Galileii

Povestea biblică spune că mirele pe care Iisus l-a ajutat a fost Simon Zilotul. De îndată ce mirele a văzut uluitorul miracol făcut de Iisus la nunta lui, el s-a încredințat că acesta este Mesia și fiul lui Dumnezeu cel așteptat. Simon și-a lăsat soția și casa și a pornit alături de ceilalți apostoli, urmându-l pe Iisus fără tăgadă.

Tânărul Simon era atât de dornic să învețe și să deslușească pildele și învățăturile lui Hristos, era atât de zelos și vrednic în credința sa, că și-a căpătat numele de Zilotul.

Simon Zilotul a fost unul dintre cei 12 apostoli ai lui Iisus, trimis după Învierea Domnului să predice în Egipt și în Mauritania. El este prăznuit de biserică pe data de 10 mai, iar moaște ale acestui sfânt apostol se găsesc și în București, la biserica Podeanu.

Locul nunții, descoperit de arheologii israelieni

Multă vreme au fost căutate semne și vestigii ale miracolului făcut de Iisus în Cana Galileii. Evanghelia după Ioan nu menționează așezarea sau satul în care a avut loc nunta. Însă arheologii au descoperit mai multe indicii importante într-o zonă deluroasă din Khirbet Qana. Aici au fost descoperite mai multe tuneluri, un lăcaș de cult și o peșteră săpată în care se aflau mai multe vase mari de piatră, precum vasele în care se păstrau pe vremuri apa și vinul.

Dar cele mai importante dovezi sunt însemnele de pe pereții tunelurilor care spun că ”Domnul a fost aici”. În mod cert, tunelurile respective au fost folosite de credincioșii care veneau să vadă cu ochii lor locul în care s-a petrecut primul miracol făcut de Iisus. Peșterile creștine au fost folosite de pelerini din secolul al IV-lea până în secolul al XII-lea, când în Israel încep expedițiile cruciaților.