Cele 40 de zile care trec de la Învierea Domnului la Înălțare nu sunt deloc întâmplătoare! Numărul 40 are o semnificație deosebită în Biblie și apare de câteva ori în Vechiul Testament în momente cruciale.

Conform studiilor efectuate asupra Cărții Sfinte, numărul 40 apare nu mai puțin de 146 de ori în Sfintele Scripturi, iar acest lucru nu poate fi o întâmplare. Numărul 40 arată de fiecare dată o anumită perioadă de timp, fie 40 de zile, fie 40 de ani. Iar această perioadă era considerată în timpurile vechi o perioadă de probă, în care oamenii erau supuși unui test dur pentru a-și arăta credința și pentru a deveni demni de dragostea lui Dumnezeu.

40 de zile sau 40 de ani. Perioade pline de semnificații

Așa cum știm din Vechiul Testament, Moise a petrecut 40 de ani în Egipt, apoi încă 40 de ani în deșert, înainte ca Dumnezeu să îi încredințeze conducerea poporului ales. Abia după aceste perioade lungi în care sufletul și spiritul lui au fost supuse tuturor încercărilor, Moise a devenit vrednic să îi conducă pe evrei spre libertate și spre țara promisă de Dumnezeu.

Când era chemat de Dumnezeu, Moise urca pe Muntele Sinai timp de 40 de zile și 40 de nopți. Abia atunci, după cele 40 de zile de post și rugăciune, el a primit legile și a primit binecuvântarea Domnului pentru a merge pe Pământul Făgăduinței. Și nu întâmplător, Moise a trimis timp de 40 de zile, iscoade să cerceteze locurile spre care se îndreptau evreii eliberați din sclavia Egiptului.

Profetul Iona i-a avertizat timp de 40 de zile pe locuitorii cetății Ninive că locuințele lor vor fi distruse, dacă nu se leapădă de păcate și dacă nu se întorc la Dumnezeu.

Sfântul Ilie a stat timp de 40 de zile pe Muntele Horeb, fără apă și mâncare, pentru a căpăta harurile Domnului.

Și nu în ultimul rând, trebuie să amintim de faptul că Iisus a fost supus tentațiilor de către diavol timp de 40 de zile, înainte să pornească în misiunea lui de propovăduire a credinței.

Numărul 40 în Biblie, destinul unei vieți

În timpurile biblice, 40 de ani reprezenta o viață de om. În acele vremuri, speranța de viață era foarte scurtă și numai cei cu adevărat norocoși ajungeau la vârsta de 40 de ani, care acum reprezintă pentru mulți dintre noi abia mijlocul vieții.

Saul, David și Solomon, primii regi ai israeliților au domnit fiecare câte 40 de ani. Mulți dintre judecătorii care conduceau din punct de vedere religios, spiritual și moral triburile lui Israel trăiau câte 40 de ani.

Cei 40 de ani reprezentau o generație, un destin împlinit. Nu întâmplător, evreii care au fugit din Egipt au fost blestemați de Dumnezeu să rătăcească prin deșert timp de 40 de ani, deoarece sufletele lor era pline de păcat și îndoială. Abia după 40 de ani, copiii lor au reușit să ajungă în Canaan, țara promisă de Dumnezeu, unde și-au întemeiat cetăți și temple.

Iar Iisus, cu numai câteva zile înainte de Crucificare, i-a avertizat pe evrei că Ierusalimul va fi distrus după 40 de ani. Așa cum spune istoria, la 40 de ani după Răstignirea lui Iisus, Imperiul Roman a distrus aproape din temelii Ierusalimul și a dărmat templul unde Fiul lui Dumnezeu a fost judecat.

Înălțarea Domnului la 40 de zile

Perioada de 40 de zile care trece de la Învierea Domnului la Înălțarea sa la ceruri nu este deloc întâmplătoare. În toată această perioadă, Dumnezeu a pus la încercare credința apostolilor și a tuturor celor care l-au urmat pe Hristos.

Așa cum Moise a fost pus la încercare timp de 40 de ani în pustiu, înainte de a ajunge în țara promisă, apostolii au avut cele 40 de zile ritualice de încercare. În toată această perioadă, Iisus li s-a arătat oamenilor, a înfăptuit noi miracole, i-a învățat noi pilde și le-a transmis noi învățături despre credința cea dreaptă.

Abia după ce s-au scurs cele 40 de zile, el s-a înălțat la ceruri, în văzul tuturor. De atunci, și noi creștinii credem că sufletele morților părăsesc definitiv această lume și se înalță la cer la 40 de zile de la moarte.

Românii pregătesc pomenirile și se roagă pentru morți în anumite zile anume alese: la 3 zile, la 9 zile și la 40 de zile.

Alte legături între numărul 40 și Cartea Sfântă

Se crede că Biblia a fost scrisă de 40 de persoane diferite, discipoli și învățăcei ai apostolilor de altădată.

Abraham a încercat să salveze Sodoma și Gomora, rugându-l pe Dumnezeu să îi ierte pe locuitorii acestor cetăți, dacă găsește 40 de oameni virtuoși. Din păcate, încercarea lui a dat greș.

Dumnezeu a inundat întregul Pământ și a pornit potopul lăsând ploaia să cadă timp de 40 de zile și 40 de nopți.

Cartea Exodului are 40 de capitole și este cea de a șaptea ca lungime din Biblie.

Profetul Ezechiel a zăcut timp de 40 de zile întins pe pământ, pe partea dreaptă, avertizând oamenii că Mesia va veni, dar va fi schingiuit și răstignit de cei necredincioși.