Cartea lui Isaia este, poate, cel mai important dintre cele 950 de manuscrise descoperite la Marea Moartă. Acest papirus iese în evidență prin modul deosebit în care a fost structurat textul, împărțit pe două coloane cu o grafică aproape identică.

Tehnologia de azi ne permite să descifrăm tot mai multe din tainele acestor papirusuri vechi din vremurile biblice. Cercetătorii din Olanda, de la Universitatea din Groningen, au analizat litera aleph, care apare cel mai des, de peste 5.000 de ori în Cartea lui Isaia, și au analizat atât simbolul ei, cât și cerneala folosită.

Doi scribi cu stiluri identice pentru Cartea lui Isaia

Conform studiului realizat în Olanda, s-a constatat că textul din Cartea lui Isaia a fost redactat de mână de doi scribi, unul copiindu-l aproape perfect pe celălalt.

Cercetătorii au ajuns la concluzia că cei doi scribi fie făceau parte din aceeași școală de scribi, stilul lor fiind identic deoarece încercau să copieze un stil de scriere dus la perfecțiune, fie este vorba de tată și fiu, tatăl învățându-și fiul să copieze manuscrise.

Pergamente cu scris invizibil în Cartea lui Ezechiel

Un alt mister recent descoperit în aceste documente prețioase este legat de papirusurile care păreau nefolosite, goale. Dar tehnologia modernă a dezvăluit că erau acoperite de un scris invizibil cu ochiul liber.

Studiul a fost realizat la Universitatea din Manchester, unde a fost folosită o cameră video specială care a dezvăluit mai multe rânduri și cuvinte pe fragmentele considerate goale. Aproape tot textul este ilizibil, chiar dacă literele se văd, singurul cuvânt foarte clar fiind cuvântul Shabbath. Cercetătorii britanici consideră că aceste fragmente pot fi legate de Cartea biblică a lui Ezechiel. Cu toate acestea, ele nu pot fi încă descifrate și studiul va continua.  

Textele de la Marea Moartă, încă o mare enigmă

Peșterile din regiunea Qumran unde au fost descoperite manuscrisele religioase, ascunse în amfore de lut

Semnificaţia textelor de la Marea Moartă a generat o dispută internaţională fără precedent. Unele voci susţin că textele străvechi au stat la baza Bibliei de azi, alte voci susţin că este vorba de informaţii inedite, care infirmă unele aspecte ale Cărţii Sfinte.

Cert este că textele reconstituie atmosfera spirituală şi faptele istorice din vremea apariţiei primelor comunităţi creştine. Cercetătorii au la dispoziţie amănunte din istoria străveche a poporului evreu, a Palestinei şi Siriei. Ele aduc date noi despre aşa numitul „Învăţător al Dreptăţii”, despre care nu s-a mai găsit nici un alt izvor istoric.

Se crede că „Învăţătorul” ar fi trăit cu 100 de ani înaintea lui Isus şi că ar fi fost sacrificat pentru credinţa pe care o propovăduia. Existenţa Învăţătorului este menţionată într-un manuscris numit „Statutul comunităţii” în care sunt descrise ritualuri asemănătoare cu botezul şi sărbătorile sfinte de azi.

Unul din sulurile de cupru conţine o listă cu 60 de locaţii din Iudeea în care ar putea fi ascunse alte documente străvechi şi tezaure din aur. Nu se ştie, deocamdată, dacă locaţiile sunt veridice sau nu.

Din cele 40.000 de fragmente studiate, prea puţine au fost traduse şi publicate, astfel că tainele manuscriselor de la Marea Moartă aşteaptă încă să fie descoperite. Autenticitatea lor nu poate fi pusă la îndoială, dar este necesară o documentare amănunţită pentru a înţelege în mod corect mesajul pe care ni-l transmit.    

foto Shutterstock