Sunt stranii aparițiile lui Iisus, mai ales în locuri simple, profane, care nu au nicio legătură cu religia și credința. Dar cu atât mai mult, oamenii le văd ca pe niște semne. Ba unii chiar fac bani frumoși din vânzarea obiectelor pe care se profilează chipul prelung, cu barbă, al Mântuitorului.

Biserica nu încurajează răspândirea acestor apariții, dar internetul ne ajută azi să aflăm mult mai ușor despre toate semnele bizare în care s-a arătat Iisus.

Apariție stranie înaintea unui cutremur devastator

Aparițiile lui Iisus au fost semnalate în toată lumea, în locuri surprinzătoare, iar în unele cazuri ele au precedat evenimente dramatice. Coincidențe și iluzii optice, spun cei mai mulți, dar cine a trăit pe viu apariția chipului său are mari îndoieli că nu a fost totuși un semn prevestitor.

Un astfel de semn este considerat Miracolul din Ocotlan, Mexic, petrecut pe 3 octombrie 1847. În acea zi, mai mult de 2000 de oameni au putut vedea chipul lui Iisus pe cer, timp de aproape o jumătate de oră.

Chipul său a apărut în nori cu o zi înainte de un cutremur puternic, în urma căruia 40 de persoane și-au pierdut viața, iar mica localitate Jalisco State a fost aproape ruinată.

Fenomenul a fost studiat de preoții locali, iar în urma numeroaselor mărturii de credință, Arhidioceza din Guadalajara l-a declarat în anul 1911 un adevărat miracol, minunea de la Ocotlan.

Apariția dramatică din Columbia, în 2017

Surprinzătoare este și apariția lui Iisus într-o zonă greu încercată din Columbia, unde alunecările de teren au distrus vieți oamenești și cartiere întregi. În luna aprilie a anului 2017, deasupra orașului Manizales din Columbia, după mai multe zile cu ploi puternice, razele de lumină s-au strecurat printre nori și au arătat silueta prelungă a lui Iisus crucificat.

Mii de oameni au surprins momentul inedit cu telefoanele mobile, iar apariția lui Iisus a făcut atunci înconjurul lumii. Alunecările de teren din acel oraș au omorât 17 persoane și zeci de familii au rămas fără case.

Pe când pompierii, armata și localnicii încercau să salveze vieți și să lupte cu noroaiele, apariția lui Iisus le-a dat oamenilor speranță și pentru toți locuitorii zonei a fost cu adevărat un semn divin.

Aparițiile lui Iisus. Pareidolia și iluzia chipurilor umane pot fi o explicație

Ne place să credem că Sfinxul are chip de om, deși nu este decât o stâncă ascuțită de ploi și vânt. Vedem chipuri umane peste tot unde apare cea mai mică asemănare. Creierul uman este setat să recunoască alte chipuri umane și le poate ”vedea” chiar dacă sunt doar simple schițe din linii întâmplătoare. Fenomenul se numește pareidolia și reprezintă capacitatea de a interpreta și asocia un stimul vag cu forme deja cunoscute.

Pareidolia nu este legată doar de nevoia omului credincios de a vedea semne divine și de a-l descoperi pe Iisus în momentele de cumpănă. Fenomenul se manifestă și cu privire la figuri de animale sau de păsări. Creierul uman face asocieri remarcabile, de aceea trebuie să fim circumspecți când avem de-a face cu iluzii optice și asemănări stranii.

Cu toate acestea, oamenii sunt fascinați de acest fenomen și unii chiar dau bani frumoși pe aparițiile lui Iisus. Spre exemplu, un american din Pittsburgh a descoperit chipul lui Iisus format de igrasia care se întindea pe rigipsul de lângă cadă. Frapat de asemănarea cu icoanele lui Hristos, el a decupat rigipsul și a reușit să îl vândă la o licitație pe eBay cu 2000 de dolari.

O altă apariție cu adevărat providențială s-a petrecut în Salford, Marea Britanie, unde chipul lui Iisus s-a conturat în grăsimea arsă dintr-o cratiță. Întâmplarea a avut loc în 2010, când Toby Elles, pe atunci 22 de ani, a adormit lăsând pe foc tigaia cu șuncă la prăjit. Dacă nu ar fi simțit fumul greu de arsură, probabil și-ar fi pierdut viața în incendiu. Toby a păstrat cu sfințenie tigaia arsă, fiind convins că Iisus i-a salvat viața!