Dacă ai încercat tot felul de diete şi simţi nevoia să schimbi ceva în alimentaţie, cromodieta poate fi o soluţie. Este o metodă de a varia alimentele pe grupe de culori pentru a nu te plictisi, slăbind în acelaşi timp.

Dieta disociată pe culori reprezintă un mod vesel de a scăpa de câteva kilograme, cromodieta bazându-se pe sortarea alimentelor după nuanţele pe care le au, dar şi grupa nutriţională din care fac parte. De exemplu, carnea roşie se poate combina cu legume roşii, ca sfeclă, ardei gras roşu, ardei capia sau carnea albă, de pasăre, cu salate verzi. De asemenea, la carnea de pasăre la grătar sau fiartă se pot adăuga pe lângă legume şi garnituri de orez. Cei care doresc să urmeze o astfel de dietă trebuie să reţină că ea poate fi ţinută pe termen destul de scurt şi recomandat sub îndrumarea medicului nutriţionist.

Beneficiile culorilor

Substanţele responsabile de culoarea alimentelor, adică fitopigmenţii, s-au dovedit a fi utili pentru protejarea organismului împotriva mai multor afecţiuni şi boli. Astfel: alimentele roşii încetinesc procesul îmbătrânire al organismului; galbenul acţionează împotriva celulitei şi este îmbunătăţită digestia; albul protejeaza pielea şi reglează presiunea sângelui; portocaliul îmbunătăţeşte textura pielii, vederea şi previne răceala; verdele protejează membranele celulelor şi combate gripa; violetul curăţă intestinele.

Variante potrivite

Pentru a vă face o idee mai clară asupra combinaţiilor cele mai bune vă prezentăm câteva variante adecvate. Apoi, în funcţie de preferinţele pe care le aveţi, le puteţi adapta împreună cu un medic nutriţionist. De exemplu: brânză de vaci cu ou fiert, pui cu salată verde, curcan cu salată de varză, vită cu sfeclă roşie, ficăţei cu ardei copt etc..

Meniul multicolor permite o varietate de nutrienţi

Dr. Serban Damian poza nou mic

Dr. Șerban Damian

Combinarea alimentelor după asemănări cromatice este doar un mijloc de a evita monotonia unui regim alimentar, fără a avea vreo recomandare medicală sau nutriţională. Este de preferat să avem o alimentaţie pentru că fiecare culoare înseamnă o compoziţie diferită, deci un spectru particular de nutrienţi. Ne putem menţine o stare optimă de sănătate doar dacă beneficiem de o largă varietate de nutrienţi. Întotdeauna, monotonia în alimentaţie a crescut riscul deficitului din anumiţi nutrienţi şi eventual a excesului altora. Aşadar, aplicând principiul (chiar şi din alimente care în mod curent sunt puse la zid datorită compoziţiei lor, aşa cum sunt grăsimile sau zaharurile simple) reducem semnificativ riscul de a dezvolta boli nutriţionale.” (Dr. Șerban Damian, nutriționist sportiv acreditat CIO, Centrul de Nutriție Superfit, www.superfit.ro)