Pe modelul slăbeşti ”x” kilograme mâncând tot ce vrei, multe cure de slăbire au avut succes în rândul celor care au dorit să scadă rapid în greutate. Numai că s-a întâmplat şi ca după renunţarea la dietă kilogramele să se redepună într-un ritm ameţitor. De asemenea, este destul de riscant şi din cauza carenţelor unor nutrienţi, vitamine şi minerale.

Regimul disociat

Au fost elaborate multe tipuri de regimuri disociate. În principiu este vorba despre consumul unui anumit tip de alimente pe o perioadă de câteva zile. Apoi continuarea cu alt tip de alimente. Dar este totuşi sănătos un astfel de consum pentru organism, chiar şi ţinând cont de faptul că poţi să mănânci fără să te înfometezi?

Regimul disociat reprezintă o deviere de la modul nostru obișnuit de a ne alimenta, și anume asociind diverse alimente. Chiar dacă este eficient pentru o perioadă de timp, la un moment dat va fi întrerupt și persoana va începe să mănânce normal, ceea ce de multe ori înseamnă prost și se va ajunge din nou la creşterea în greutate”, ne avertizează specialistul în nutriţie, dr. Şerban Damian.

Cura cu varză

Celebra dietă cu ciorbă de varză presupune consumul unor alimente împreună cu ciorba de varză, ca preparat principal. Cea mai drastică variantă presupune doar consumul acestui preparat şi numic altceva în meniul alimentar zilnic. Deşi nu este recomandat să fie urmată mai mult de 7 zile, chiar şi această perioadă este dificilă pentru că invariabil te saturi de varză. În plus, dieta implică şi un prost aport nutriţional. Degeaba avem stomacul plin dacă nu oferim corpului proteinele, nutrienţii, fibrele, vitaminele şi mineralele de care are nevoie.

Dieta cu grepfrut

Printre reţetele miraculoase care te ajută să ajungi la forma mult visată într-un timp record se numară şi una care are la bază consumul mare de grapefruit. Dieta este destul de restrictivă şi deficitară din punct de vedere nutritiv. Regimul poate fi folosit pentru a pierde rapid câteva kilograme, însă după încheierea acestei diete există riscul ca surplusul să reapară şi chiar să intervină un dezechilibru în organism.

Dieta cu multe proteine

Una dintre metodele cu impact extraodinar la nivel mondial, inclusiv în rândul multor vedete este şi cea care presupune consumul mare de proteine de origine animală. Una dintre variante este metoda Dukan, care a stârnit discuţii aprinse, pentru că a fost urmată de multe persoane care au mâncat doar carne sau fructe de mare. Pe cât e de atractivă, pe atât poate fi de periculoasă, anunţa unul dintre avertismente, iar un studiu realizat în Franţa, în rândul a 5.000 de adepţi ai metodei Dukan a indicat că după 3 ani de la dietă, 80% dintre ei s-au îngrăşat la loc.

Atenţie la informaţii şi la ”sfătuitori”

Dr. Serban Damian poza nou mic

Dr. Șerban Damian

 ”Succesul în ceea ce privește scăderea în greutate, nu este doar simplă atingere a unei valori optime a greutății, ci și șansa de a menține această greutate pe tremen lung, de preferat tot restul vieţii. Acest luncru se întâmplă doar dacă are loc o schimbare reală a stilului de viață. E clar că o dietă care te îndepărtează de la ceea ce înseamnă alimentație sănătoasă nu este de natură să îți schimbe pe termen lung stilul de viață. Nu poți să ții dieta cu grepfrut la nesfârșit… Pentru a avea o șansă reală este necesar să se plece la drum cu încredere și răbdare, beneficiind de informații corecte și realiste. În cele mai multe cazuri, acest lucru se întâmplă dacă apelăm la specialişti – medici sau nutriționiști. Este necesar să vă informați înainte de a apela la un specialist, pentru că din păcate există destui “sfătuitori” care nu au decât o pregătire sumară sau chiar inexistentă. A apela la astfel de pesudo-specialiști poate fi la fel de nociv ca a ține prima cură ce îți iese în cale.” (dr. Şerban Damian, Nutriționist Sportiv acreditat CIO, www.superfit.co)

Credit foto: Flickr.com