Un accident tragic, o boală cruntă, lasă urme adânci și dureroase, care te obligă să îți schimbi viața și să renunți la multe lucruri. Cu toate acestea, au existat câteva cazuri stranii în care oamenii au rămas și cu ceva bun din experiențele dramatice prin care au trecut. Ei au căpătat abilități uimitoare, testate de medici și psihologi, dar imposibil de explicat.

Pictorul din memorie, Franco Magnani

S-a născut în 1934 într-un mic sat din Toscana, distrus aproape în întregime în urma războiului. Franco era un om simplu, muncitor la pădure, greu încercat de sărăcie, așa că nu a stat prea mult pe gânduri când a avut ocazia să emigreze în Statele Unite.

Ajuns la San Francisco, Franco s-a îmbolnăvit de o boală pe care a depășit-o mai mult singur, dar episoadele febrile și durerea prin care a trecut au dus la transformări interioare curioase și tânărul italian a început să picteze. Nu ținuse niciodată o pensulă în mână până atunci. Dar, după boala dureroasă, el a început să reproducă pe pânză scene realiste din satul lui natal.

Iar picturile lui sunt atât de reușite și pline de viață, că talentul i-a fost recunoscut în toată lumea. Ele pot fi văzute azi pe pagina lui de internet www.francomagnani.net

Derek Amato, pianist din întâmplare

Cei mai mulți dintre noi avem nevoie de ani de zile pentru a învăța să cântăm la un instrument, oricât de talentați am fi. Dar pentru tânărul american Derek, abilitatea aceasta a apărut ca prin farmec într-o singură clipă, după ce a căzut în cap într-o piscină.

S-a lovit grav, pentru că apa nu era suficient de adâncă, și poate că ar fi stat zile întregi în spital în comă, dacă nu ar fi avut un înger păzitor lângă el. Doar că acest înger i-a dăruit ceva. După ce și-a revenit din șoc, la câteva zile după accident, Derek și-a dat seama că poate vedea notele în alb și negru și că poate cânta la pian, deși nu pusese niciodată mâna pe acest instrument.

El nu poate citi o partitură ca ceilalți muzicieni, deoarece nu se pricepe, dar vede cumva notele sub forma unor pătrățele albe și negre și cântă la pian.

Abilități uimitoare: un geniu la matematică

Geometria și aritmetica nu sunt tocmai cele mai iubite materii de către elevi. Puțini sunt cei care au o înclinație deosebită pentru aceste științe. Iar tânărul Jim în niciun caz nu se număra printre ei. Era un elev ca oricare altul, cu note modeste, până la 14 când a fost victima unui accident rutier.

A fost lovit atât de grav că a stat câteva zile bune în comă. Dar creierul lui a reușit să readucă trupul la viață când medicii nu mai aveau nicio speranță. Ba chiar s-a recuperat complet în câteva luni și, mai mult decât atât, a descoperit că trauma severă prin care a trecut a lăsat în urma ei abilități uimitoare. Jim a descoperit dintr-o dată că este foarte bun la matematică.

Întors la școală, el a luat punctajul maxim la primul test de geometrie pentru care nici nu apucase să învețe mare lucru. Apoi la cursuri și la testele ulterioare de matematică a început să răspundă și să rezolve orice problemă. Memoria lui poate reține numere foarte lungi cu 15 sau 20 de cifre și poate calcula rapid orice exercițiu.

Lachlan Connors, muzician prin voia sorții

Micul Lachlan nu avea nici cea mai mică înclinație către muzică, nici măcar nu reușea să cânte cea mai simplă melodie pentru copii ”Twinkle, twinkle, little star!”. El vroia să se facă jucător de lacrosse, un joc în care o minge de mici dimensiuni se prinde și se aruncă folosind un băț cu plasă la capăt.

În timpul unui astfel de joc, Lachlan s-a lovit atât de rău la cap, că nimeni nu credea că va mai fi băiatul echilibrat și normal de dinainte. Loviturile și umfăturile dure au generat crize de epilepsie, frisoane și episoane frecvente de pierdere a momeriei.

Încet, încet, însă, băiatul și-a revenit și și-a dat seama că a căpătat abilități uimitoare la muzică. Putea să cânte, nu doar din gură, ci și din orice alt instrument muzical. Pianul, vioara, mandolina, harmonica, fluierul, chitara… niciun instrument nu mai are taine pentru el.