Timișoara este un loc minunat pentru un city-break. Mulți alegem locații exotice, dar nu vizităm pas cu pas țara noastră. Află cât de multe lucruri interesante ai de văzut în Timișoara!

Timișoara se mândrește cu o arhitectură interesantă, amestec de art nouveau și stil habsburgic. În anumite zone ai putea să juri că ești în Viena. Multe zone din orașul vechi, inclusiv minunata piață a Unirii, au fost recent renovate. Casele vechi și colorate te vor încânta. Vara, terasele Timișoarei te așteaptă să te relaxezi și să bei o cafea într-un decor minunat.

Timisoara. Canalul Bega vedere de susSeparatorVEZI  GALERIA  FOTOPOZA 1 / 6

Timișoara, un oraș plin de istorie

Timișoara a fost locuită încă din antichitate de daci și, mai târziu, de romani, care au numit orașul Castrum Temesiense. Totuși, prima atestare documentară apare în 1212. Până în secolul al XIV-lea a devenit un avanpost important în lupta dintre creștinătate și turcii musulmani otomani. Aici s-au adunat cruciații maghiari și francezi înainte de bătălia de la Nicopole (1396).

Din secolul al XVIII-lea, s-a dezvoltat în jurul nucleului fortificat și, mai târziu, s-a transformat într-un important centru economic și industrial. Orașul a înflorit între perioada interbelică și perioada comunistă, când populația s-a triplat.

Aici a început la 16 decembrie 1989, revolta care a dus la căderea regimului comunist din România. În același an, la 22 decembrie, Timișoara a fost declarat primul oraș românesc liber de comunism.

Citește și: Cum să vă luați cât mai puține lucruri în bagaj când plecați în vacanță

Timișoara, primul oraș iluminat electric din Europa

În 1884, Timișoara a fost primul oraș european și al doilea în lume – după New York, care a beneficiat de iluminatul stradal public. La 12 noiembrie, 731 lămpi electrice au fost folosite pentru a lumina străzile din Timișoara. Cele două lămpi din fața Castelului Huniade, care găzduiesc Muzeul Banatului, amintesc de acea perioadă.

Capitala regiunii Banat a fost și al doilea oraș european și primul din România, care a introdus tramvaie trase de cai pentru transportul public în 1869.

Scena culturală plină de viață în orașul de pe Bega

Timișoara este cel de-al treilea oraș ca număr de populație din România. Are nu mai puțin de patru teatre de stat: Teatrul Național Mihai Eminescu, Teatrul German de Stat, Teatrul Maghiar de Stat Csiki Gergely și Teatrul de Păpuși Merlin.

Orașul are, de asemenea, mai multe muzee găzduite de unele dintre clădirile istorice din Timișoara. Muzeul de Artă se află în Palatul Baroc din Piața Unirii. Nu trebuie să ratezi nici vizita la Muzeul Satului Bănățean, muzeu în aer liber. Palatul Episcopiei Serbiei oferă o colecție surprinzătaore de artă și cărți rare. În plus, Timișoara are și o Operă, o Filarmonică, numeroase galerii de artă și găzduiește anual peste 30 de festivaluri.

Timișoara va fi în 2021 Capitala Europeană a Culturii

În septembrie 2016, Timișoara a fost aleasă să fie în 2021 Capitala Europeană a Culturii, un titlu pe care îl va împărți cu Novi Sad din Serbia și Eleusis din Grecia. Timp de un an, orașul va găzdui numeroase evenimente culturale cu o dimensiune europeană, cum ar fi expoziții, concerte, piese de teatru și multe altele.

Vezi și: Ce înseamnă că un oraş este capitală culturală europeană

În Timișoara poți găsi adevăratul multiculturalism

De-a lungul istoriei sale, Timișoara a fost un vas în care numeroase culturi s-au contopit. Nu au conviețuit tot timpul pașnic, dar au putut ajunge la un numitor comun. Pe lângă români, aici își au casa maghiari, sârbi, germani și evrei. În timpul dominației otomane din secolul al XVII-lea, Timișoara a avut și o importantă comunitate musulmană.

Arhitectura uimitoare a Timișoarei

Arhitectura Timișoarei este primul lucru care iese în evidență și pentru care turiștii vor să viziteze orașul.

Înălțându-se la 80 de metri, cu cele 11 turnuri și șapte clopote, Catedrala Metropolitană din Timișoara este una dintre cele mai impunătoare clădiri din oraș. Cupola sa este construita in stil moldovenesc, in timp ce arcadele laterale sunt în stil bizantin. Pardoselile din mozaic recrează motivele covoarelor bănățene.

Trebuie să vizitezi și Primăria și Palatul Neuhaus, proiectate de talentatul arhitectul maghiar Laszlo Szekely.

Domul catolic este cel mai important monument baroc din Banat. Interiorul său somptuos are nu mai puțin de nouă altare decorate în stil rococo, realizate de pictori și sculptori vienezi.

Palatul Dicasterial, care găzduiește în prezent Palatul de Justiție, este o copie a Palazzo Medici din Florența.

Mâncare delicioasă la restaurantele din Timișoara

Centrul vechi al orașului este plin de cafenele, restaurante și saloane de înghețată, care pot mulțumi toate gusturile. Chiar dacă mâncarea tradițională bănățeană poate fi solicitantă pentru ficat, gustă din specialitățile locale: ciolan cu varză, pulpă de porc la tavă sau mâncare de brozbe (napi). Tot aici poți găsi cel mai bun gulaș din România.

Un alt motiv să vizitezi Timișoara: Clima blandă

Timișoara are o climă mai blândă pe tot parcursul anului, nu are extremele de care se plâng bucureștenii. Aceasta înseamnă că, de obicei, vara orașul este ferit de canicula specifică Bărăganului, iar iarna este mai blândă, iar temperaturile nu scad brusc.

Obiective turistice Timisoara – care sunt cele mai frumoase locuri de vizitat in Timisoara

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com