În ziua de azi, femeile sunt binecuvântate cu multe oportunități de a-și explora pasiunile și de a-și pune amprenta personală. Poţi fi croitoreasă, avocată, medic, secretară, casnică sau antreprenor şi te poţi căsători, dacă doreşti, la orice vârstă, fără a resimţi o presiune socială prea mare. 

Cu toate acestea, ca femeie te poţi confrunta cu provocări şi, uneori, chiar bariere în drumul tău către ţelul propus. Indiferent cât de anevoios poate fi uneori acest drum şi ritmul ameţitor cu care se petrec lucrurile, trebuie să ai mereu încredere în tine că vei evolua frumos. Iată câteva din lecţiile de viaţă pe care fiecare femeie este bine să le cunoască:

  1. Atitudinea este cheia

Prima şi cea mai importantă lecţie este că atitudinea este cheia. În fiecare zi facem alegeri care ne influenţează viaţa. Ceea ce alegem să mâncăm, unde alegem să trăim și modul în care alegem să ne petrecem timpul, toate au un impact asupra sănătății noastre, asupra fericirii și asupra stării noastre generale de bine. 

Însă, o alegere este mai importantă decât multe altele: atitudinea faţă de viaţă. Atunci când există incredere in sine, poţi găsi soluţii bune şi rapide. Atitudinea este lentila prin care vezi lumea, care colorează fiecare experienţă trăită şi, în cele din urmă, determină evoluţia lucrurilor. 

  1. Cunoaşte-ţi adevărata valoare

Una dintre cele mai importante lecții pe care femeile trebuie să le învețe este să-și cunoască valoarea. Cu siguranță ai auzit cel puțin o dată în viață sau ai citit că: „Dacă nu știi valoarea ta, cineva va fi întotdeauna bucuros să îți spună”, citat ce-i aparţine lui Bernard Hopkins, cel mai vârstnic campion la box. Și, din păcate, asta este adesea adevărat. Trăim într-o societate în care există multe persoane dornice să arate constant tot ceea ce nu faci bine. De aceea, este important ca tu să te cunoști suficient de bine, să-ți știi atuurile și să ai mereu încredere în propriile forțe.

Este firesc să nu reuşeşti mereu să iei cele mai bune decizii, sau să nu faci lucrurile perfect, însă acestea sunt situaţii normale în viaţă, cu ajutorul cărora vei acumula experienţă necesară pentru viitor. Ia lucrurile ca atare, priveşte-le ca pe lecţii de viaţă şi oferă-ţi răbdarea necesară pentru a învăţa din mers. Astfel, vei căpăta încredere în tine şi nu vei permite nimănui să te desconsidere. 

  1. Nimeni nu este responsabil pentru fericirea altcuiva

Deşi este important pentru noi să-i ştim pe cei din jurul nostru fericiţi, este important să înțelegem că nu noi suntem responsabile pentru acest lucru. Fiecare persoană îşi poate alege viziunea cu care priveşte viaţa şi modul în care reacţionează la diversele evenimente apărute. Nu poți controla ce se întâmplă cu alți oameni, dar îți poți gestiona reacția și modul în care îi tratezi.

Deşi sună a clişeu, un lucru este cert: doar atunci când tu eşti bine, le poţi fi de ajutor celor dragi. La asta se referă, de fapt, îndemnul de a te iubi mai întâi pe tine. 

  1. Nu încerca să controlezi totul

Nevoia de control este în fiecare dintre noi. Vrem să ne controlăm carierele, finanțele, relațiile și, mai ales, pe noi înşine. Ne străduim să obţinem mereu certitudine în viaţă, motiv pentru care privim deseori schimbarea ca pe o ameninţare. Cu toate acestea, încercarea de a controla totul poate fi contraproductivă. În loc să conducă la securitate și liniște sufletească, adesea duce la anxietate și stres. Mai mult, ne poate împiedica să experimentăm pe deplin viața și să apreciem frumusețea incertitudinii. 

Învaţă să ai încredere în instinctul tău, chiar şi atunci când nu deţii prea multe informaţii. Vei descoperi, în timp, că poţi simţi un altfel de confort emoţional, chiar şi atunci când nu deţii controlul.

Deși aceste lecții pot să nu fie ușor de învățat, ele sunt esențiale pentru a trăi o viață fericită și împlinită. 

Sursa foto: Shutterstock