Muzica are un impact puternic asupra psihicului și sufletului nostru. Peste 70% dintre britanici declară că cele mai vesele melodii pe care le ascultă îi ajută să rămână activi, optimiști și încrezători, după cum arată un studiu la care au răspuns 2.000 de persoane din Londra.

Indiferent de starea noastră sufletească, muzica are puterea să ne schimbe și să ne facă să ne simțim mai bine. Iar melodiile care ne inspiră și ne fac mai fericiți ne ajută pe termen lung să avem un tonus dinamic și să ne bucurăm de viață. Cu atât mai mult vara, când vrem să trăim fiecare clipă intens, trebuie să ascultăm mai des cele mai vesele melodii sau cântecele noastre preferate, indiferent de stilul de muzică.

Formula cântecelor fericite

Puterea muzicii este infinită și cele mai multe melodii pe care le ascultăm ne schimbă starea de spirit. Michael Bonshor, psiholog la Universitatea din Sheffield, UK, a încercat să găsească și formula conform căreia compozitorii reușesc să compună cele mai vesele melodii, care ne fac fericiți doar pentru că le ascultăm.

Conform lui Bonshor, orice cântec cu un debut brusc și dinamic, cu sunete de chitară, cu 134 de bătăi pe minut și un ritm alert, cu o alternanță armonioasă între versuri și refren, ne poate ajuta să privim lumea mult mai optimiști. ”Ne place volumul la maximum, când vine vorba de cântecele care ne fac fericiți, cu note muzicale luminoase și puternice, produse de instrumente precum trompetele și chitara electrică, pe care le preferăm în locul instrumentelor melodioase (vioara, pianul n.r.)”, susține Bonshor și, probabil, are mare dreptate.

Refrenul, important în cele mai vesele melodii

Iar cireașa de pe tort este, întotdeauna, un refren simplu, săltăreț și ușor de reținut, pe care oamenii îl pot cânta împreună alături de cântărețul lor preferat, așa cum sunt, spre exemplu, cântecele trupei The Beach Boys de pe albumul din 1966 care au inspirat multe alte trupe mari precum Beatles sau Pink Floyd.

Iată și un top al celor mai vesele melodii din lume, în opinia profesorului britanic.

Top 10 cele mai vesele melodii

  1. Fun Fun Fun – The Beach Boys

2. I feel good – James Brown

3. House of Fun – Madness

4. Get the Party Started – Pink

5. Uptown Girl – Billy Joel

6. Sun is Shining – Bob Marley

7. I get Around – The Beach Boys

 8. YMCA – The Village People

9. Waterloo – ABBA

10.

10. September – Earth Wind & Fire