1. Evaluează bugetul actual 

Viitorul financiar se construiește începând de azi. De aceea, primul pas este să evaluezi bugetul. Cunoscând situația actuală, vei avea mai multă claritate asupra veniturilor și cheltuielilor tale și îți vei putea stabili și un plan realist pentru viitor. Pentru a-ți evalua bugetul, îți recomandăm următoarele etape:

  1. Stabilește veniturile: identifică toate sursele de venit pe care le ai. Acestea pot include salarii, venituri din investiții, chirii, alocații sau alte surse de venit. Însumează toate veniturile, pentru a obține venitul total.
  1. Calculează toate cheltuielile: împarte cheltuielile în categorii, pentru a face evaluarea mai ușoară. Exemple de categorii includ chirie/ipotecă, utilități, mâncare, transport, asigurări, împrumuturi, distracție, economii etc. Asigură-te că acoperi toate cheltuielile, pentru a avea o imagine completă. Adună toate cheltuielile pentru fiecare categorie și obține cheltuielile totale.
  1. Compară veniturile cu cheltuielile: scopul este să ai venituri mai mari sau cel puțin egale cu cheltuielile tale. Dacă veniturile sunt mai mari decât cheltuielile, ai un surplus. În cazul în care cheltuielile sunt mai mari decât veniturile, ai un deficit.
  1. Identifică acele cheltuieli nesănătoase sau excesive: revizuiește bugetul, pentru a identifica potențialele cheltuieli nesănătoase sau excesive. Acestea pot include cheltuieli impulsive, abonamente pe care nu le folosești, cheltuieli neesențiale etc.
  1. Planifică economiile pentru educația celui mic

Un viitor financiar solid pentru educația celui mic necesită o planificare atentă a economiilor. O metodă care poate fi eficientă în acest sens este crearea unui cont de economii destinat educației copilului tău. Pe lângă faptul că îți creezi un obicei sănătos de economisire, avantajul este că, pentru unele conturi, poți primi inclusiv dobândă. În timp, valoarea economiilor tale va crește, iar copilul tău va avea o bază financiară pentru un start mai ușor în viața de adult. 

Pentru un plus de siguranță, pe lângă contul de economii, este recomandat să apelezi și la instrumente financiare de protecție și investiție, precum asigurările de viață. Pe lângă faptul că beneficiezi de protecție financiară în cazul unor situații neprevăzute, asigurarea pentru copii are și o componentă opțională de investiție. Sumele economisite și generate prin acest instrument pot fi folosite așa cum îți dorești: pentru educație, achiziția unei locuințe sau pentru orice alt plan ai pentru viitorul copilului tău. 

  1. Creează-ți o disciplină financiară

Disciplina financiară nu înseamnă restricții în ceea ce privește cheltuielile, ci mai degrabă un comportament responsabil, din care copilul tău să aibă ce învăța. Iată câteva acțiuni pe care le poți implementa pentru a crea o disciplină financiară care să contribuie la susținerea viitorului copilului tău:

  • Planifică achizițiile importante. În loc să faci achiziții în mod impulsiv, planifică și pregătește-te în avans pentru cheltuielile mari, cum ar fi jucăriile scumpe sau echipamentul pentru activitățile extracurriculare. Poți economisi bani prin compararea prețurilor și prin așteptarea ofertelor și a reducerilor.
  • Creează un meniu săptămânal și mergi la cumpărături cu o listă completată de acasă. În acest mod, ai posibilitatea de a găti preparate sănătoase și să cumperi doar ingredientele de care ai nevoie pentru săptămâna respectivă. Astfel, economisești, dar și eviți risipa de mâncare.
  • Evită datoriile neesențiale. Încearcă să eviți acumularea de datorii neesențiale, cum ar fi achizițiile pe credit sau împrumuturile cu dobânzi mari. În schimb, concentrează-te pe economisire și cheltuieli în măsura posibilităților tale.
  • Implică-l pe cel mic în educația financiară. Învață-ți copilul despre bani, economisire și cheltuieli responsabile. Înțelegerea importanței disciplinei financiare de la o vârstă fragedă îi va oferi instrumentele necesare pentru a-și gestiona propriile finanțe, în viitor.
  1. Stabilește câteva reguli comune

Ca părinte, este dificil să creezi o disciplină financiară, fără ca ceilalți membri ai familiei să te susțină. Înțelegerea bazelor disciplinei financiare este importantă pentru cei mici, însă este bine să îți ajuți copilul să pună în aplicare lucrurile pe care le învață. În acest fel, va cunoaște în mod practic ce înseamnă disciplina financiară și alegerile responsabile.

Iată câteva idei pe care să le pui în aplicare:

  • Recompensează-ți copilul cu sume mici de bani pentru anumite treburi casnice, tocmai pentru a-l ajuta să-și creeze un buget lunar. Învață-l cum să-și calculeze veniturile și cheltuielile și să aloce bani pentru diferite categorii de cheltuieli.
  • Stabilește priorități. Învață-l pe cel mic să-și gestioneze banii în mod responsabil, să stabilească priorități și să facă alegeri înțelepte în ceea ce privește cheltuielile. Ajută-l să-și planifice și să își aloce bani pentru lucruri importante sau necesare, înainte de a cheltui pentru plăceri imediate.
  • Arată-i cum să compare prețurile și să caute oferte pentru a face achiziții inteligente. În acest mod, îl poți învăța să fie conștient de valoarea banilor și să evite cheltuielile inutile.

Viitorul financiar al celui mic se construiește pas cu pas. Este important să fii proactivă și să iei măsuri din timp, pentru a economisi și a investi în viitorul său. Prin aceste acțiuni, vei avea o mai mare încredere în capacitatea ta de a-ți susține financiar copilul și de a-i oferi un viitor strălucit.

sursă foto: shutterstock.com

(P) ARTICOL PUBLICITAR REALIZAT IN COLABORARE CU METROPOLITANLIFE