Conform celui mai recent studiu CIPRA- Centrul de Informare, Prevenire Risc și Analiză – realizat cu ajutorul Reveal Marketing Research în anul 2023, doar 35% dintre români sunt de părere că au o alimentație de calitate bună, iar majoritatea respondenților (58%) consideră că alimentația lor este una de calitate medie.

De altfel, 44% dintre români nu au timp să își gătească singuri, iar calitatea alimentației lor are de suferit din acest motiv, aspect susținut și de concluzia că 50% dintre români au probleme cu digestia din cauza alimentației nesănătoase.

În privința topului alimentelor care fac parte zilnic sau aproape zilnic din alimentația românilor, fructele și legumele dețin locul fruntaș (81%), urmate de produsele de panificație (80%), iar lactatele, ouăle, carnea și peștele sunt consumate frecvent de 76% dintre români. În plus: 

  • Nervozitatea și lipsa de energie afectează peste 53% dintre români, ca efect al alimentației necorespunzătoare.
  • 51% dintre respondenți nu au energie și se simt lipsiți de vlagă din cauza alimentației deficitare, iar 41% se plâng de dureri de stomac.
  • Doar 50% dintre respondenți sunt de părere că alimentația lor este echilibrată (mănâncă din toate grupele alimentare).
  • Aproape jumătate (48%) dintre respondenți sunt mulțumiți de greutatea lor corporală (43% în cazul femeilor), iar 25% sunt nemulțumiți. 
  • Doar 21% dintre români consumă peste 2 litri de apă pe zi, 41% între 1 și 2 litri, iar 37% mai mult de 1 litru.
Oana Trifu Bulzan, medic, expert CIPRA
Oana Trifu Bulzan, medic, expert CIPRA

Percepția românilor asupra calității alimentației

  • Cei mai multi respondenți (58%) consideră calitatea alimentației ca fiind medie, iar
    35% consideră că este bună
  • Tinerii consideră în mai mare măsură că au o alimentație de calitate medie, în timp
    ce respondenții mai în vârstă tind să considere că au o alimentație de calitate bună
  • Barbații consideră în mai mare măsura că au o alimentație de calitate bună (41%)
    comparativ cu femeile (30%)
Constantin Bratu, Președinte CIPRA

Mesele zilei

  • Aproape jumătate din respondenti (54%) iau micul dejun
  • Un procent mai mic din tinerii între 18-24 ani (42%), cei între 25-34 ani (48%) și
    persoanele de sex feminin (50%) sunt obișnuiți să ia micul dejun.
  • La persoanele mai în vârstă (62%-68%) și bărbați (58%) procentul celor care iau
    micul dejun este mai ridicat.

Consum zilnic de apă

  • Cei mai multi respondenți (41%) beau zilnic între 1 și 2 litri de apă
  • Comparativ cu bărbații, femeile beau mai puțină apă zilnic: 45% un litru sau mai puțin
    zilnic în cazul femeilor, fata de 27% în cazul bărbaților.

Consecințe ale alimentației nesănătoase

  • Circa jumătate din respondenți declară că, cel puțin uneori, se simt nervoși /
    irascibili (53%), fără energie (51%), au probleme cu digestia (50%) sau dureri de
    stomac (41%), efecte cauzate de alimentația necorespunzătoare
  • Tinerii între 25-34 ani, femeile și respondentii din targetul principal declară mai
    frecvent probleme cauzate de alimentația necorespunzătoare

Studiul pate fi consultat integral, aici.

Citește și: Pita de Pecica, pâinea din lunca Mureșului făcută cu suflet și sârg

Citește și: Ce riscuri ascunde pâinea albă și cu ce o poți înlocui