De o frumusețe simplă și elegantă, cu o privire sinceră și curajoasă, Olena Zelenska a devenit un adevărat simbol pentru femeile din Ucraina. Familia ei este ținta predilectă a lui Putin, dar Olena a refuzat să părăsească Ucraina și să se ascundă în cine știe ce stațiune de lux de peste ocean.

Sub bombardamentele cumplite ale armatei ruse, Olena Zelenska și cei doi copii ai ei, Sasha și Cyril, au rămas alături de președintele Vladimir Zelensky și alături de toți ucrainenii care luptă acum cu tot curajul împotriva invadatorilor ruși.

Cine este Olena Zelenska

Prima doamnă a Ucrainei are 44 de ani și este căsătorită din anul 2003 cu Vladimir Zelensky de care s-a îndrăgostit chiar din facultate.

Olena Zelenska s-a născut în orașul Kryvyi Rih în anul 1978. Ea a studiat în orașul natal la Facultatea de Inginerie Civilă, perioadă în care l-a cunoscut pe Vladimir și a început, alături de el, o carieră nouă în divertisment.

Olena a devenit scenarist și producător de televiziune, fiind unul dintre fondatorii Studio Kvartal 95, una dintre cele mai mari companii de producție din domeniului divertismentului în Ucraina.

Obiective îndrăznețe și realizări pentru soția președintelui ucrainean

Din anul 2019, Olena Zelenska este prima doamnă a Ucrainei, o funcție pe care a privit-o de la bun început cu responsabilitate și demnitate.

Într-un interviu acordat revistei Vogue în anul 2020, Olena Zelenska a recunoscut că nu i-a fost ușor când soțul ei a câștigat președinția Ucrainei, dar și-a asumat cu mult curaj noua misiune.

În calitate de primă doamnă a țării, Olena a reușit în foarte scurt timp să impulsioneze mai multe campanii sociale dedicate copiilor, școlilor, educației și egalității de gen. Ea a demarat o campanie pentru nutriție sănătoasă în rândul elevilor.

Olena Zelenska s-a implicat în diplomația culturală și a reușit să popularizeze limba ucraineană în Occident. Datorită ei, în mai multe muzee mari din Europa, ghidurile audio includ acum și explicații în limba ucraineană.

Prima doamnă a Ucrainei a inițiat, de asemenea, aderarea Ucrainei la Parteneriatul de la Biarritz, un plan G7 pentru egalitatea de gen, și continuă să fie o aprigă susținătoare a drepturilor femeilor pe piața muncii și în toate domeniile de activitate.