Olena a povestit că de la începutul războiului, ea locuiește împreună cu copiii ei într-un loc secret, pentru că știe că au devenit ținta rușilor, dar nu și-au părăsit țara. Prima doamnă colaborează intens cu organizația „Convoy for live” să se asigure că toți copiii, în special cei bolnavi și orfani, sunt scoși din țară în siguranță pentru a scăpa de război. I-a sărit în ajutor până și Papa Francisc, care i-a spus că poate trimite copiii bolnavi și în spitalele de copii din Italia.

cine este Olena ZelenskaSeparatorVEZI  GALERIA  FOTOPOZA 1 / 11

Olena și Volodimi se cunosc de când erau elevi în orașul lor natal și s-au îndrăgostit nebunește la vârsta de 18 ani, când prima doamnă studia arhitetura, iar el dreptul, însă amândoi aveau o mare pasiune pentru scenă, după cum povestește chiar prima doamnă. Olena scria scenarii, iar Volodimir își dorea că devină comediant, dar de o lună toate acestea par să aparțină unui trecut îndepărtat, iar viața lor s-a schimbat brusc. Liderul de la Kiev trimite de atunci mesaje disperate către guvernelor occidentale ca să-i ajute cu arme și tot ce au nevoie pentru a ține piept invaziei rusești. Olena se gândește să-i salveze pe cei mai lipsiți de apărare și nu ia deloc în calcul plecarea: „Acum aceasta este sarcina mea de primă doamnă și, de asemenea, vocația mea. Soțul meu este aici, eu sunt aici. Dar toată lumea are dreptul să plece. Dacă nu poți ajuta cu rezistența, atunci mai bine pleci. Civilii nu trebuie să devină scuturi umane sau victime. În plus, dacă rămân aici mulți civili, militarilor le este greu să protejeze orașele. Deci este necesar ca familiile, în special copiii și bătrânii, să părăsească zona de război. Mai bine să fii refugiat decât să mori”, a declarat prima doamnă într-un interviu exclusiv pentru ziarul italian La Repubblica.

„Sunt concentrată pe problema umanitară. Evacuăm copiii orfani și cu dizabilități și pacienții cu cancer, astfel încât aceștia să poată continua tratamentul în Polonia și Franța. Toate spitalele noastre s-au mutat în adăposturi și, după cum știți în oncologie, nu ai voie să greșeti, așa că am convenit că acești copii trebuie tratați în străinătate. Și o facem astfel încât să putem aduce Ucraina mai aproape de victorie: salvându-ne copiii. Este o misiune pe care o desfășor cu primele doamne din toată lumea, cărora vreau să le mulțumesc”, mai spune aceasta.

Datorită proiectului Olenei, opt „convoaie ale vieții” cu 300 de copii și rudele lor au ajuns la clinica Unicorn împreună cu medicii. De acolo vor fi parțial sortați pentru Europa: „Sfântul Scaun s-a alăturat proiectului, la cererea personală a Papei Francisc. El a fost cel care, după ce i-a vizitat pe tinerii ucraineni internați la Roma în primele săptămâni de război, a sugerat ca alți copii să vină în Italia”.

Mai mult, Olena nu-și ascunde sentimentele și a mărturisit că este înspăimantată și trece prin cel mai greu moment din viața ei: „Parcă fericirea s-a terminat pentru totdeauna… Îmi doresc să ajung la bătrânețe alături de soțul meu, înconjurată de mulți strănepoți. Nu vreau să cred că viața noastră este un lucru din trecut. Și spun: trăim această viață și acum. Chiar dacă este cel mai rău moment, sunt sigur că se va termina. Mai târziu, ne vom putea aminti”.

Soția lui Volodimir a precizat că un lucru îi lipsește cu adevărat, acela de a-și face planuri pentru ziua următoare. „Simpla posibilitate de a putea face planuri pentru ziua de mâine. Și mi-e dor de o zi normală, când te trezești dimineața și mergi la muncă, stai în traficul din centrul orașului… Și discuți cu copiii cum să organizezi seara”, a mai spus Olena pentru sursa menționată.