Olena Zelenska, soția președintelui ucrainean Volodymyr Zelensky, a oferit un interviu exclusiv pentru Parisian-Today din Franța. Chiar dată interviul s-a făcut de la distanță, în condiții dificile de război, Prima doamnă a oferit cel mai lung speech de când a început războiul din Ucraina.

Olena Zelenska a stat mereu în umbra soțului ei

cine este Olena ZelenskaSeparatorVEZI  GALERIA  FOTOPOZA 1 / 11

A stat mereu în umbra soțului ei, chiar și după ce Volodimir Zelenski a fost ales președintele Ucrainei în 2019, dar l-a susținut tot timpul. Din 24 februarie, de când a început războiul în țara ei, prima doamnă s-a mobilizat pentru a asigura coridoare umanitare pentru oameni și pentru a evacua în siguranța copiii bolnavi de cancer pentru a fi tratați în țări din Occident. Olena a mărturisit că în acest demers a fost ajutată foarte mult de Brigitte Macron, prima doamnă din Franța, dar și de alte soții de șefi de stat.

Mai exact, soția lui Zelenski a mărturisit pentru publicația Le Parisien că atunci când Rusia a început să atace Ucraina, ea a lansat un apel pentru ajutor primelor doamne ale lumii. „Brigitte Macron a fost una dintre primele care au răspuns”, a adăugat ea, iar relația lor a fost „caldă și prietenoasă”.

„Apelul meu a fost ascultat”, a spus Zelenska. „Vreau să le mulțumesc tuturor europenilor care ne ajută acum poporul, le oferă case, îi hrănesc, îi încurajează… ca și noi, nu erați pregătiți să aveți atât de mulți oameni traumatizați în țara voastră. Dar felul în care ați reacționat merită un premiu Nobel colectiv pentru pace. Ucrainenii sunt oameni minunați și foarte recunoscători. Copiii noștri nu vor uita niciodată ce ați făcut pentru noi.”, spune Olena în ziarul menționat.

Cine este prima doamnă a Ucrainei? E căsătorită cu președintele Volodimir Zelenskiy din 2003

Olena a mărturisit că își admiră soțul pentru curajul lui

Deși nu i-a plăcut niciodată atenția și a vrut să trăiască discret, departe de lumina reflectoarelor, Olena a vorbit și despre soțul ei, considerat de mulți un erou pentru rezistența neașteptată în fața invaziei rusești, dar si puternic criticat de mulți alții care îl consideră vinovat pentru război pentru că nu a acceptat condițiile Rusiei.

Soția liderului de la Kiev a mărturisit că admiră foarte mult curajul soțului ei.

„Dacă îl admir pe acest om? În fiecare zi. Sunt surprinsă? Nu. Volodimir a fost mereu așa: hotărât și calm. Într-un timp de război, toți ucrainenii și întreaga lume au văzut clar principiile pe care le deține și au simțit puterea în el. El nu va abandona niciodată ceea ce este în interesul Ucrainei.”, a spus prima doamnă.

După ce Rusia a invadat Ucraina în februarie, Zelenska a scris pe Instagram: „Nu voi intra în panică sau nu voi plânge. Voi fi calmă și încrezătoare.” Ea a recunoscut că de atunci acest lucru a devenit imposibil.

„Sunt lacrimi când văd victimele, copiii morți, familiile împușcate sau îngropate sub dărâmăturile propriilor case. Nu mă pot abține. Dar nu există panică. Panica vine când nu știi ce să faci. Eu știu perfect ce trebuie să facem și știe și poporul ucrainean. Planul nostru este să protejăm ucrainenii și să câștigăm.”, amai spus ea.

Prima doamnă a Ucrainei a mai dezvăluit că pentru ucraineni a devenit un ritual zilnic să-i suni pe ceilalți membrii ai familiei să vezi dacă mai sunt în viață.

„Îți verifici mesajele și dacă sunt marcate ca citite, atunci mai există speranță pentru că ei mai găsesc pe undeva conexiune la internet și că sunt încă în viață, ceea ce devine o veste incredibil de fericită în timpul unui război”, a mai spus Olena pentru Le Parisien.

Citește și:

Olena Zelenska, mesaj sfâşietor pe rețelele de socializare: „Invadatorii ucid copii ucraineni, conştient şi cu cinism”

Reacția soției lui Volodimir Zelenski după discursul emoționant al președintelui

Olena Zelenska, vocea speranței în Ucraina. Cine este prima doamnă!

Olena Zelenska a publicat noi imagini dramatice din țara ei: „Așa arată Ucraina acum”