Marea din Grecia este apreciată în întreaga lume, iar golfurile ireal de albastre, cu ape calde și liniștite, reprezintă principala atracție turistică. Scăldată de Marea Egee, Marea Ionică și Marea Mediterană, Grecia este un paradis pentru familiile cu copii, pentru îndrăgostiții romantici, dar și pentru înotători sau pentru surferi.

Trei mări cu nuanțe deosebite de albastru

Culoarea apelor mării este deosebit de frumoasă oriunde te-ai duce în Grecia, fie pe coasta de nord, fie pe insulele cele mai populare precum Creta, Mykonos ori Santorini.

Marea Egee are nuanțe de albastru senin spre turcoaz, Marea Ionică ne surprinde cu nuanțe de bleu spre violaceu, iar Marea Meditarenă are un albastru prodund cu nuanțe de turcoaz.

Marea din Grecia este considerată cea mai curată din întreaga Uniune Europeană, deoarece Grecia nu are industrie masivă care să polueze apele mării, iar grecii insulari continuă să aibă un stil de viață simplu, care protejează natura, litoralul și marea așa cum le-au moștenit de mii de ani.

De ce este atât de frumoasă marea din Grecia

Poluarea industrială este încă foarte redusă pe coastele Greciei, iar apele celor trei mări se păstrează curate și limpezi. Salinitatea ridicată face ca marea din Grecia să aibă un procent mult mai mic de materie solidă adică plancton, nisip, aluviuni aduse de râuri și sedimente.

Marea din Grecia este clasificată de specialiști drept o mare oligotrofică, adică ea conține o concentrație foarte mică de plancton, alge și materii nutritive în comparație cu Marea Neagră sau cu alte mări ale lumii.

Pe de altă parte, Marea Mediterană este o mare aproape închisă. Există câteva zone unde face schimb de ape cu mările vecine, dar schimbul este foarte lent și nu afectează apele limpezi ale Mediteranei. Așadar, alegele nu cresc în abundență în Mediterana sau Marea Egee, așa cum se întâmplă în Marea Neagră. Apele Greciei rămân limpezi, curate și cu o salinitate ridicată.

În plus, stâncile albe și nisipul deschis la culoare de lângă țărm și din golfurile liniștite reflectă lumina și determină nuanțele turcoaz atât de iubite de turiști.