Florile au reprezentat dintotdeauna daruri prețioase datorită fragilității și frumuseții lor delicate. Dar cele mai prețioase flori din lume te vor surprinde cu poveștile lor inedite!

Kadupul, cea mai rară floare din lume. Neprețuită!

O floare albă de cactus, cu o formă deosebită, asemănătoare nuferilor impozanți, este cea mai rară floare din lume. Prețul ei? Imposibil de spus! Niciun maharajah și niciun miliardar din zilele noastre nu o poate avea. Pentru simplul fapt că floarea nu poate fi culeasă și vândută.

Floarea Kadupul este floarea unui cactus care trăiește în Sri Lanka și înflorește doar o dată pe an, în timpul nopții. Planta este destul de rară, iar floarea și mai greu de găsit pentru că nu trăiește decât trei – patru ore.

Floarea aceasta miraculoasă are culoarea albă cu ușoare irizații galbene și are tendința să înflorească mai ales în nopțile cu lună plină. Ea poate ajunge la 30 cm diametru, fiind una dintre cele mai mari flori de cactus din lume. În prezent, poate fi admirată doar în Sri Lanka și în câteva grădini botanice particulare unde a fost cu greu aclimatizată. Dacă cineva încearcă să rupă floarea imediat după ce a înflorit, aceasta se va ofili în câteva secunde.

Cel mai scump trandafir: Juliet Rose

Cultivatorii profesioniști se întrec să obțină varietăți deosebite de trandafiri, cu forme, culori și parfumuri excepționale. Unii dintre ei pot cheltui o avere doar pentru a etala un trandafir nou, mai frumos și mai parfumat. Iar cel mai scump trandafir din lume l-a costat pe britanicul David Austin 15 ani de muncă și 5 milioane de dolari. Minunatul trandafir se numește Juliet Rose și a obținut 25 de medalii de aur la prima expoziție la care a fost prezentat, în anuș 2006, la Chelsea Flower Show.

Juliet Rose este un trandafir deosebit de frumos, cu sute de petale ondulate, cu o nuanță de roz-piersică delicată și un parfum unic. Azi poate fi cumpărat cu câteva sute de dolari și este un trandafir foarte solicitat de mirese datorită culorii lui, dar a costat o avere impresionantă pentru a fi conceput.

Aurul din Kinabalu sau Orhidea lui Rotchschild

Paphiopedilum rothschildianum, după numele ei științific, sau Aurul din Kinabalu este o orhidee foarte rară, sub formă de papucel, cu două petale orizontale alungite. Ea crește doar în pădurea tropicală de pe muntele Kinabalu, din nordul insulei Borneo.

Datorită faptului că este o orhidee foarte rară și greu de aclimatizat în alte părți ale lumii, o singură floare se poate vinde cu cel puțin 200.000 de dolari. Dar orhideea lui Rotchschild este protejată de lege. Frumusețea ei este distinsă. Are petale dungate cu roșu și verde, iar cele două petale lungi orizontale îi conferă o apariție deosebită. O singură plantă poate avea până la șase flori care înfloresc în lunile aprilie și mai.

Crocus sativus – floarea de șofran

7 beneficii pentru sănătate ale șofranului

Această brândușă deosebită și pretențioasă din familia crocus produce renumitul condiment șofran, atât de popular în bucătăria indiană și arabă. Șofranul autentic este foarte scump, poate cel mai scump condiment din lume și este nevoie de 80.000 de flori pentru a produce doar 500 gr de șofran.

De la acest soi de crocus se culeg staminele pline de polen portocaliu din care se face șofranul, iar fiecare floare are doar trei stamine. Crocus sativus are o culoare bleu-violet și crește în condiții speciale, pe platouri montane largi, însorite și călduroase pe timp de vară.

Acest crocus provine din munții Iranului, dar azi este cultivat pe arii largi în Spania, Franța, Grecia, Maroc sau China. Un kilogram de șofran autentic (este falsificat frecvent), se vinde cu peste 30.000 de euro.

Flori rare și prețioase din România

Floarea de colț

Delicata floare albă, care crește ocrotită de stânci în zonele cel mai greu accesibile din Ceahlău, Rarău, Ciucaș, Făgăraș sau Bucegi, are mici inflorescențe ca niște steluțe acoperite cu un puf delicat. Pentru mulți dintre noi nu este neapărat o floare frumoasă, dar este o floare rară și este ocrotită de lege. Ea mai poartă numele de Floarea Reginei sau Siminicul. Cultivatori pasionați din Germania și Austria au obținut hibrizi la ghicevi din această plantă care poate fi acum cumpărată și cultivată în grădinile de munte.  

Laleaua pestriță

Această lalea micuță, cu nuanțe de roz-violaceu, cu mici pistrui dispuși parcă în tablă de șah, este o floare rară în România. Ea crește în anumite regiuni împădurite din Oltenia de Nord și Transilvania. Și este este o floare ocrotită de lege și nu trebuie culeasă, cu atât mai mult smulsă din pământ cu tot cu bulbi.

Garofița Pietrei Craiului

Mult mai rară de lalelele pestrițe, garofița Pietrei Craiului crește doar în masivul muntos, pe partea cu Valea Dâmboviței. Ea a fost descoperită în urmă cu 170 de ani și se distinge de celelalte garofițe de munte prin culoarea roz intensă și pistruii albi presărați în interiorul corolei, în zonele delimitate de inelul de culoare grena. Garofița înflorește în zonele alpine, în pășunile bogate sau pe stâncile acoperite de mușchi, din iulie până în august.

Laleaua de Cazane

Este o lalea micuță și delicată, de culoare galbenă, cu petale subțiri, ușor răsucite și ascuțite spre vârf. Laleaua de Cazane sau laleaua bănățeană crește pe versanții abrupți ai Ciucarului Mare, la Cazane, unde intră Dunărea în țară. Această floare este protejată prin lege, iar amenda pentru ruperea unui singur fir este de 10.000 de lei.

Laleaua de Cazane are norocul să fie protejată de versanții abrupți care nu permit turiștilor să se aventureze în acele locuri. Planta, cu numele științific Tulipa hungarica (dat în anul 1884 de botanistul ungur Vincze von Borbás), înflorește în lunile aprilie – mai. 

Papucul Doamnei

Este una dintre orhideele românești rare, deosebit de frumoase și speciale. Trăiește în zone izolate, umede, prin păduri, în fânețele de pe dealuri înalte, departe de zonele circulate. Mai poate fi întâlnită azi în Bucegi sau Apuseni, dar foarte rar poate fi observată. Floarea are forma unui condur de catifea, cu partea inferioară de culoare galbenă și petalele superioare de culoare brun-roșcată.