Ingredientele se folosesc la temperatura camerei

Nu folosi niciodată ingredientele direct din frigider când coci prăjituri. Ouăle, laptele sau untul rece vor strica bunătate de rețetă. Este bine să le scoți din timp pe masa din bucătărie, cu câteva ore înainte de a face aluatul sau cremele, astfel încât ele să ajungă la temperatura camerei.

Sunt și aluaturi speciale care se pregătesc cu untul rece, spre exemplu, dar acest lucru este specificat în rețetă și trebuie să ții cont de el ca atare.

Cele mai bune tăvi sunt cele din aluminiu

Patiserii știu că tăvile negre pentru foi captează prea multă căldură în partea de jos, iar aluatul se arde puțin. Cele mai bune tăvi pentru prăjituri cu foi sunt cele argintii, eventual din aluminiu, grele și compacte, cu marginea foarte scurtă, astfel încât să scoți ușor foile pentru prăjituri.

Tava trebuie să se răcească între două coaceri

Când coci prăjituri cu mai multe rânduri de foi sau când pregătești biscuiți, lasă tava să se răcească puțin între două coaceri. Dacă pui aluatul în tava fierbinte, partea de jos se va arde.

Cuptorul trebuie încins în prealabil când coci prăjituri

Dacă foile de prăjitură, blatul pentru tort sau brioșele tale au crescut inegal, prea mult în anumite zone și mai puțin în altele, înseamnă că ai avut cuptorul încins. Ca să nu se mai întâmple acest lucru, încălzește cuptorul la o temperatură medie și pune deasupra aluatului o foaie de copt, să se coacă uniform.

Regula celor 20 de minute

Nu deschide niciodată ușa cuptorului mai devreme de 20 de minute, după ce ai pus înăuntru tava cu prăjitură sau cozonac. O schimbare de temperatură în interiorul cuptorului va împiedica aluatul să crească uniform și să se coacă bine la interior.

Formele perfecte pentru biscuiți

Dacă ai decupat aluatul pentru biscuiți la temperatura camerei, este posibil ca formele biscuiților să nu iasă așa cum ai dorit. Este indicat să ții aluatul la frigider, înainte de a-l întinde pe masă și de a decupa formele dorite. Dacă aluatul este mai rece, marginile biscuiților se vor păstra așa cum le-ai tăiat.

Fii atentă la virgulele din rețetă!

De fiecare dată când în rețetă se specifică să folosești o anumită cantitate de alune sau nuci mărunțite, trebuie să le cântărești înainte de a le tăia. Spre exemplu ”100 g nuci, mărunțite” înseamnă că trebuie mai întâi să cântărești 100 g de miez de nucă întreg, apoi îl mărunțești la robot sau cu un cuțit. Dacă măsori 100 g de miez de nucă deja mărunțit, vei avea o cantitate mai mare decât necesită rețeta.

Descoperă aici o rețetă delicioasă de prăjitură cu nuci!

sursa foto: 123rf.com