Conceptul de nutriţie personalizată (NP)  porneşte de la ideea că abordarea „one size fits all” sau „o singură măsură pentru toată lumea” (spre exemplu, aplicarea unui plan alimentar identic pentru toate persoanele care ar necesita un aport energetic zilnic de 1400 Kcal) este depăşită. Aceasta deoarece diferenţele de natură biochimică, genetică, metabolică şi de microbiom produc o variabilitate mare a răspunsurilor la modelul alimentar, crononutriţie şi expunerea la factorii de mediu.

Obiectivul final al nutriţiei personalizate este de a conserva sau îmbunătăţi starea ta de sănătate prin folosirea informaţiilor medicale, nutriţionale, de natură genetică sau fenotipică, în vederea conceperii unor recomandări/servicii de nutriţie mult mai specifice, adaptate la nivel individual. Cu alte cuvinte, nutriţia personalizată înseamnă:

  • maximizarea beneficiilor şi 
  • minimizarea reacţiilor adverse

 atunci când, cu ajutorul unui specialist în nutriţie personalizată, îţi schimbi modelul alimentar.

Cui se adresează serviciul de nutriţie personalizată? 

Atât persoanelor sănătoase, cât şi pacienţilor, mai ales aceia care suferă de boli cronice: boli cardiovasculare, diabet de tip II, cancer, etc, indiferent dacă aceste patologii sunt consecinţa (sau nu) unor predispoziţii genetice ale bolnavului.

Cele 2 arii mari de unde îşi extrage informaţia abordarea personalizată a nutriţiei sunt:

  1. Caracteristicile tale biologice:
    1. Genotipice (i.e.:trăsăturile condiţionate ale materialului tău genetic) 
    2. Fenotipice (i.e.: greutate, tensiune, concentraţia plasmatică a colesterolului, nivelul de glucoză serică)
  2. Analiza comportamentului tău, a preferinţelor, barierelor, convingerilor, obiectivelor, a numărului si frecvenţei dietelor pe care le-ai ţinut anterior, etc.

Personalizarea ce are la bază caracteristicile biologice a început să fie studiată în urmă cu aproape 100 de ani iar scopul ei este de a combina informaţii din bioştiinţe şi sănătate publică, aşa încât bolile să poată fi prevenite mai degrabă decât să fie tratate. În plus, datele genotipice furnizează informaţii importante despre răspunsurile concentraţiei plasmatice de colesterol (consecutiv aportului de grasimi saturate), alergii sau intoleranţe (i.e.:alergie la lactoză sau sensibilitate la gluten), boli metabolice, etc.

Nu în ultimul rând, nutriţia personalizată ţine cont de :

  • Vârstă (copii, adolescenţi, adulţi, vârstnici)
  • Stare de graviditate, lactaţie
  • Perimenopauză, menopauză
  • Sex
  • IMC (Indice de masă corporală)
  • Stare de sănătate/boală
  • Apartenenţa la culturi sau religii care impun diete speciale

Food4me, cel mai mare studiu randomizat multicentric care a investigat eficienţa nutriţiei personalizate, a demonstrat că după 6 luni, individualizarea modelului alimentar (concepută mai mult prin analiza comportamentului, credinţelor, culturii şi obiectivelor clientului decât prin interpretarea testelor genetice) i-a ajutat pe clienţi să adopte un stil alimentar şi de viaţă mai sănătos, comparativ cu varianta de nutriţie universală/nepersonalizată .

Iată mai jos câteva exemple de personalizare ale nutriţiei:

  1. Recomandarea universală a OMS pentru aportul zilnic de Zn din matricea alimentară (carne roşie, pui, cereale integrale, nuci, etc) este de 8mg. Acest necesar zilnic variază însă în funcţie de vârstă, sex, stare de graviditate, lactaţie, etc. Aportul acesta trebuie modificat pentru persoanele care se regăsesc în urmatoarele categorii:
    1. Pacienţi care se recuperează după chirurgie gastrointestinală;
    2. Vegetarieni;
    3. Infanţi cu varstă mai mare de  6 luni, care sunt hrăniţi exclusiv la sân;
    4. Alcoolici
    5. Pacienţi cu siclemie (anemie cu celule în seceră)
  2. Aportul de vitamina B2  e necesar să fie adaptat în funcţie de :
    1. Vârsta, sex, graviditate, lactaţie
    2. Atleţi vegetarieni (care de obicei au un consum metabolic mai mare de riboflavină)
    3. Vegani sau persoane care consumă puţine lactate

M-am gândit că ar fi interesant să stii şi că nutriţia personalizată, fiind un domeniu ”tânăr”, are nevoie şi de ghiduri sau principii de etică pe care specialiştii în nutriţie să le implementeze în beneficiul clientului/pacientului. În acest sens, Academia de Nutriţie si Dietetică din SUA a elaborat primul cod de etică în care sunt reglementate următoarele: modul în care se iau deciziile de către specialistul în nutriţie personalizată plecând de la contextul de sănătate al clientului/pacientului, consilierea clientului/pacientului fără bias personal, cum se evaluează progresul făcut de către client, cum se comunică informaţiile necesare clientului/pacientului aşa încât să fie însuşite şi să existe complianţă la modelul alimentar, etc. Un aspect important al codului de etică este şi cel legat de  integritatea personală şi profesională, în sensul în care nu se recomandă clientului/pacientului un produs sau serviciu pentru care ai afiliere comercială, deci câştiguri materiale  şi în plus, nu se recomandă decât investigaţiile optim necesare pentru evaluarea stării de sănătate, un exemplu fiind acela că nu este nevoie de un test nutrigenetic în cazul clienţilor care nu consumă fructe si legume, ca să poţi contura un plan alimentar corect pentru ei.

Pentru a putea beneficia aşadar, de varianta cea mai potrivită ţie de model alimentar, ai nevoie de un specialist bun în nutriţie personalizată, care să ia in calcul contextul tău personal complex şi să aibă rabdare să facă împreună cu tine un „audit” al tuturor aspectelor care pot influenţa într-un fel sau altul aderenţa ta la  noul stil de viaţă. Pentru că in final, despre asta este vorba, despre o schimbare în bine pentru tot restul vieţii tale.

Acesta este motivul pentru care în prima mea întalnire cu clientul aleg să investesc mult timp pentru a afla ce îi este propriu (dincolo de indicii antropometrici uzuali) prin interviul motivaţional, anamneza nutriţională, anamneza dietetică, histograme privitoare la calitatea vieţii, etc.

Închei ca (aproape) de fiecare dată când scriu un articol, cu un citat care să-ţi dea imboldul de a face o schimbare importantă şi durabilă în ceea ce priveste sănătatea ta: “The doctors of the future will no longer treat the human frame with drugs, but rather will cure and prevent disease with nutrition.” Thomas Edison

Rămâneţi curioşi, sănătoşi şi optimişti!

Credit:

British Medical Journal – Personalized nutrition and Health

Academy of Nutrition and Dietetics USA- Advancements in personalized nutrition technologies

Liana Constantinescu

Integrative nutrition Health Coach, Farmacist specialist, MBA

0740.00.00.75

www.cilantro.ro