Credincioșii romano-catolici celebrează, în acest sfârșit de săptămână, frumoasa sărbătoare a Coborârii Duhului Sfânt, cunoscută în termeni populari drept Rusaliile. Iar slujba Liturghiei, oficiată cu acest prilej la Șumuleu Ciuc, adună peste o sută de mii de credinioși care vin, în mare parte, pe jos, în pelerinaj.
Pelerinajul de la Şumuleu Ciuc a devenit o tradiţie veche de peste 40 de ani. Mulţi dintre pelerinii catolici străbat pe jos distanţe mari şi se reculeg pe drumul crucii, care aminteşte de patimile lui Iisus Hristos. Pe muntele Șumuleu răsună cântece religioase, iar în Biserica Franciscană credincioșii veghează statuia făcătoare de minuni a Fecioarei Maria. Sâmbătă, pe 23 mai, va avea loc o slujbă în aer liber, la altarul „Trei movile”. Duminică, are loc slujba de Rusalii, moment care încheie unul dintre cele mai mari evenimente religioase din Europa.

Rusaliile au mare însemnătate

La fel ca și în credința ortodoxă, însemnătatea Coborârii Sfântului Duh este una aparte. Căci Dumnezeu a trimis Bisericii pe Sfântul Duh, la 10 zile după Înălţarea lui Isus Cristos la ceruri, în prezența Apostolilor, la Ierusalim. Sfântul Duh este a treia parte a Sfintei Treimi, alături de Dumnezeu Tatăl şi Fiul. După cum a promis, Iisus Cristos a trimis Duhul Sfânt, în a zecea zi după înălţare, cu un vuiet puternic. Toți Apostolii din casa de rugăciune au fost atinși de Duhul Sfânt și fiecare a început să vorbească mai multe limbi necunoscute până atunci. Scopul căpătării acestui har a fost acela de a-i determina pe ucenici să propovăduiască mai departe credința creștină, la toate națiile. Credincioșii catolici urmează o practică religioasă prin care își impun să facă Sfântul Duh să locuiască întotdeauna în sufletul lor prin harul sfinţitor. De aceea, se feresc de păcat, mai ales de păcatul de moarte, care nu poate fi niciodată compatibil cu Duhul Sfânt.

Sursa foto: wikimedia.org