Când sunt Floriile în 2023

Duminica Floriilor reprezintă ultima sărbătoare ce este prilej de bucurie, înainte de Săptămâna Mare, cunoscută și sub numele de Săptămâna Patimilor, care este marcată de evenimente triste și care îndeamnă credincioșii la smerenie, rugăciune și post.

În Duminica Floriilor, mulți români își serbează ziua onomastică, purtând nume de flori.

Floriile la ortodocși în 2023

În 2023, Floriile vor pica pe data de 9 aprilie pentru creștinii ortodocși. Această sărbătoare este întotdeauna celebrată în ultima duminică din Postul Mare, cu o săptămână înainte de Paște.

În această zi, creștinii ortodocși merg la biserică pentru a participa la slujba specială de Florii, care include o procesiune cu ramuri de salcie, semnificând intrarea triumfătoare a lui Iisus Hristos în Ierusalim.

Când pică Floriile la catolici în 2023

În cazul creștinilor catolici, ziua de Florii este serbată în 2023 pe data de 2 aprilie, așadar cu o săptămână mai devreme decât Floriile la ortodocși.

Ce semnificație are Duminica Floriilor

Duminica Floriilor, ultima de dinainte de Paște, reprezintă ziua intrării Domnului în Ierusalim.
Astfel, în această zi, Poporul Ales l-a întâmpinat și recunoscut pe Mesia ca fiindu-i împărat, strigând „Osana! Bine este cuvântat Cel ce vine întru numele Domnului”.

Rămurelele de salcie cu care credincioșii se duc la biserică, pentru a fi sfințite de către duhovnic, sunt simbol al ramurilor de finic cu care Iisus Hristos a fost întâmpinat la intrarea Sa în Ierusalim.

Duminica Floriilor este precedată de Învierea lui Lazăr, ce are loc în ajunul Floriilor.
Învierea lui Lazăr este astfel una dintre ultimele minuni făcute de Mântuitor, înainte de Săptămâna Patimilor.

Tot în această zi de sâmbătă ce precede Floriile, se obișnuiește ca gospodinele să împartă plăcinte de post, pentru pomenirea celor adormiți.

Tradiții în Duminica Floriilor

Una dintre cele mai importante tradiții în Duminica Floriilor este cea legată de ramurile de salcie, care sunt sfințite în procesiunea din biserică.

Aceste ramuri sfințite de salcie sunt considerate a fi un simbol al vieții și al învierii. După slujba de Florii, oamenii păstrează aceste ramuri în casele lor, în speranța că vor aduce noroc și sănătate familiei.

Ramurile de salcie (sau de măslin, în funcție de țara unde se sărbătoresc Floriile) vor fi ținute până anul următor, când vor fi înlocuite cu alte rămurele sfințite.

Alți creștini, în funcție de obicei, duc rămurelele sfințite de salcie la mormintele celor dragi, când îi vizitează la cimitir în aceeași zi sau o săptămână mai târziu, de Paște.

În același timp, Duminica Floriilor este ultima zi din Postul Paștelui în care este dezlegare la pește. O altă zi în care este permis consumul de pește este Bunavestire, sau blagoveștenia. Așadar, în această zi, consumul de pește este nu doar permis, ci și o tradiție.

Superstiții de Florii

În noaptea de sâmbătă spre duminică, în unele regiuni ale țării, precum Banat sau Transilvania, fetele nemăritate obișnuiesc să așeze rămurele de salcie sub pernă, pentru a-și visa ursitul.

Tot în această noapte, conform tradiției, fetele ar trebui să se spele pe cap cu fiertură de busuioc, ca să le crească părul frumos.

Totodată, în alte zone ale țării, se spune că nu ar trebui să te speli pe cap în Duminica Floriilor. Iar dacă totuși nu poți amâna, neapărat să te speli pe cap cu apă sfințită, pentru a nu albi.

Se mai spune și că, exact așa cum este vremea în Duminica Floriilor, așa va fi vremea și o săptămână mai târziu, în Duminica Paștelui.

În unele zone din mediul rural, cu precădere, se obișnuiește ca oamenii gospodari să scoată la aerisit haine, așternuturi, pături și să le scuture, pentru a le scutura astfel și de rele.

Imagine: Shutterstock