Biserica e în sărbătoare

Aceste zile de după Înviere încununează efortul omului de a găsi lumina dumnezeiască, după zile lungi de post şi rugăciune. Cărțile sfinte spun că „Cerurile după cuviinţă să se veselească şi pământul să se bucure şi să prăznuiască toată lumea cea văzută şi cea nevăzută: că a înviat Hristos, veselia cea veşnică.” Este momentul noului început, al împărăţiei veşnice.

După rânduiala bisericească, prima slujbă a Penticostarului e Liturghia Paştilor, care se ţine în fiecare zi a Săptămânii Luminate. Nimeni nu mai cere nimic, nu se mai citesc psalmi. La Utrenie, reprezentanţii Bisericii nu au altceva de spus decât să anunţe bucuria izvorâtă din mormântul dătător de viaţă al Mântuitorului. Slujbele de seară, Vecerniile, constau în 8 „glasuri bisericeşti”, câte unul pentru fiecare zi a Săptămânii Luminate.

Slujbele din această perioadă sunt cele mai înalte gândiri şi trăiri ale ortodoxiei, culmi ale spiritualităţii. Fiecare își amintește acum că Dumnezeu lucrează prin oameni. Uşile altarelor, scoase în noaptea sfântă a Învierii, sunt puse deoparte, în semn că Raiul e deschis. Chiar şi la înmormântări, dacă se întâmplă în această perioadă, nu se anunţă decât vestea Învierii, căci se spune că sufletele adormite acum merg direct în Rai.

Respectă tradiţia în Săptămâna Luminată!

În Săptămâna Luminată, zilele de miercuri și vineri sunt zile cu „harți”. Biserica ne oferă dezlegare la mâncărurile de dulce datorită Învierii Domnului. Conform Tipicului Sfântului Sava, miercurea și vinerea, în perioada cuprinsă între Învierea Domnului și Duminica Tuturor Sfinților (prima dupa Rusalii), avem „dezlegare la pește”.

Potrivit credinţelor populare, în toată Săptămâna Luminată nu se spală rufe şi nu se muncește la câmp sau în grădină. Dacă vrei să-ți meargă bine, în Miercurea Luminată trebuie să duci ofrande la biserică, să dai de pomană celor sărmani. Se poate lucra la câmp, însă nu se face nimic pe lângă casă, ca să nu-şi facă loc bolile, puricii şi şoarecii.

Sâmbăta Luminată este singura sâmbătă în care nu se face parastas, pentru că morţii vor fi pomeniţi la slujba specială de Paştele Blajinilor. Acesta este ţinut în lunea de după Duminica Tomii, prima după Paşti. În Cincizecime, miercurea şi vinerea sunt zile cu Harţi, când este dezlegare la peşte. Zilele tradiţionale de post simbolizează încercările lui Iisus Hristos: miercuri – trădarea lui Iuda, iar vineri – răstignirea pe cruce.

De la Înviere, timp de 40 de zile până la Înălţarea Domnului, credincioşii se salută cu: „Hristos a înviat!“ / „Adevărat a înviat!“. Duminica de după Rusalii este a Tuturor Sfinţilor, iar următoarea este Duminica Sfinţilor Români.