Pentru că dormitorul este camera destinată odihnei și relaxării, potrivit tradiției Feng shui, amenajarea spațiului trebuie să aibă la bază câteva principii pentru a atrage energie pozitivă. Iată, așadar, unde este recomandat să așezi patul în dormitor.

Ce înseamnă Feng Shui și care sunt principiile practicii

Feng Shui, “vântul și apa “tradus literalmente, reprezintă un ansamblu de principii de geomație (pseudoștiința care prezice viitorul cu ajutorul unor puncta trasate pe pământ, ori prin analiza figurilor formate întâmplător în urma aruncării unui pumn de țărână pe masa) care susțin că forma și mediu ambiant pot influența principiul qi=suflu.

Scopul principiului Feng Shui este acela de a realiza armonie în locuri/spații în care oamenii trăiesc, prin analiza fluxurilor de energie din mediul înconjurător.

Feng Shui se bazează pe teoria celor 5 elemente: pământ, metal, apă, lemn și foc, dar și pe principiile yin și yang, încercând să reechilibreze forțele dintr-o încăpere pentru a ajuta sau ameliora sănătatea, prosperitatea sau comportamentul persoanelor din locuință.

Principiile Feng Shui – cele cinci elemente

Apa – în Feng Shui, reprezintă înțelepciunea și conexiunea pe care fiecare dintre noi o are cu lumea și mediul încpnjurător. Apa este reprezentată în Feng Shui prin nuanțe de albastru profund, forme ondulate și asimetrice. Poate fi încorporat în locuință prin accesorii cu imagini cu apă ori sculpturi în apă.

Pământ – este elementul care este conectat cu îngrijirea de sine și hrana/alimentația. Ca și nuanțe, în Feng Shui, elementul este legat de galben, portocaliu, maro și obiecte pătrate, grele. Poate fi încorporat în locuință prin elemente/obiecte mai mari cum ar fi covoare sau mobilier.

Foc – În practica Feng Shui, focul reprezintă pasiune și inspirație. Se poate aduce în prim plan foarte ușor prin lămpi cu lumina caldă sau sisteme de iluminat în forme triunghiulare și ascuțite.

Metal – Metalul reprezintă bucurie, frumusețe și precizie, iar culorile care îl reprezintă în această practică sunt alb și gri. Este elementul din Feng Shui ce poate fi introdus foarte ușor în amenajarea unui spațiu deoarece se poate aplica în mod direct în cazul mobilierului, mai ales în forme circulare.

Lemn – este elementul care semnifică renaștere, vitalitate și vindecare, iar în practica Feng Shui poate fi reprezentat de culori precum verde, albastru și forme mari, înalte, dreptunghiulare. Aici, plantele verzi, de interior, sunt o modalitate bună de a evidenția Feng Shui-ul.

Sfaturi Feng Shui în dormitor pentru a atrage energie pozitivă și fericire

Dormitorul reprezintă spațiul intim al casei. Locul în care trebuie să ai parte de liniște și de momente relaxante, tocmai din acest motiv este important să ținem cont de câteva reguli simple atunci când vine vorba de amenajarea acestuia.

Ca o primă regulă de bază, atunci când vrei să amenajezi în stilul Feng Shui, trebuie să știi ce înseamnă poziția de comandă. Mai exact, locul dintr-o încăpăpere, în cazul acesta vorbim despre dormitor, care este cel mai îndepărtat de ușă și nu se află în linie directă cu acesta, practice se regăsește în diagonală față de ușă și există o linie de vedere clară spre ușă.

Regula de bază a Feng Shui-ului în dormitor, camera de odihnă, este aceea de a determina această primă poziție de comandă și ulterior să începi amenajarea cu poziționarea patului sau a altor detalii.

Unde trebuie să așezi patul în dormitor

Patul este considerat cel mai important element al dormitorului. În primul rând, este locul care are un impact major asupra odihnei și sănătății, deoarece este locul în care petrecem câteva ore în fiecare zi. Așadar, așezarea lui în dormitor nu este una întâmplătoare, ci are la bază câteva principii.

Poziția de comandă a patului. Așezarea patului trebuie să fie făcută, în principiile Feng Shui, astfel încât, atunci când stai întins în pat să poți vedea ușa camerei, dar fără să fii în mod direct în linie cu ușa. Practic, așezarea patului trebuie să fie în diagonală cu ușa de intrare în camera.

În cazul în care spațiul nu permite, pentru a vede ușa, se poate monta o oglindă pentru a se vedea ușa în oglindă.

Ușa din dormitor nu trebuie să se deschidă, în mod direct, pe nicio parte a patului.

Potrivit regulilor Feng Shui, sub pat nu trebuie să se depoziteze lucruri/obiecte. Acesta ar trebui să stea ridicat de pe sol, pentru a permite să circule aer pe dedesubt. În caz contrar, energia blocată poate avea un impact negative asupra somului.

Alege pat cu tăblie tapițată pe care să o stabilești pe un perete solid, un sprijin ferm. Evită să pui patul cu capul spre fereastră.

Lasă dormitorul cât mai aerisit, fără mobilă în exces, pentru a permite fluxului de energies să circule liber. Asigură-te că există spațiu liber pe ambele părți ale patului.

În ceea ce privește culorile pentru dormitor, regulile Feng Shui transmit că este indicat să optezi pentru culori în tonuri liniștitoare, calmante, relaxante, și deloc agresive. Sunt indicate tonuri de verde, albastru sau bej pentru pereții camerei, dar și pentru obiectele din jur, mobilier sau accesorii.

Bineînțeles că poți opta și pentru culori mai vibrante, dacă îți dorești un strop de culoare, care să coincidă cu personalitatea ta. Poți folosi tonuri de roșu, spre exemplu.

Nu uita nici de iluminat, atunci când amenajezi dormitorul în stil Feng Shui. Evită lumina puternică articifială, și optează pentru lumină caldă, cu lămpi sau lampadare care permit reglarea intensității.

Pentru somn odihnitor, sunt recomandate și obloanele care se închid și nu permit luminii naturale să intre.

Prin amenajarea Fengh Shui poți adăuga în dormitor elemente și accesorii care pot aduce un plus de energie pozitivă. Flori naturale care purifică aerul, oglinzi, sau obiecte/accesorii care să te liniștească.

Sursă foto: 123rf.com

Sursă info: thespruce.com; homesandgardens; goodhousekeeping